|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vse, česar nisi vedela o spinalni anesteziji

Uredništvo Ringaraja.net, 9.8.2023
Bolečino med porodom lahko učinkovito ublažimo ali popolnoma odstranimo z regionalno anestezijo, hkrati pa še vedno omogočamo spontani porod ali neboleč carski rez.

image
Spinalna anestezija zelo hitro lajša bolečine v spodnjem delu telesa. (Freepik.com)
/11


Kako deluje spinalna anestezija?

Spinalna anestezija hitro lajša bolečine v spodnjem delu telesa. Daje jo anesteziolog, ki iglo vstavi v spodnji del hrbta, v membrano, ki obdaja hrbtenjačo, in vbrizga anestetik v cerebrospinalno tekočino, ki se nahaja v tej membrani. Ta membrana je napolnjena z različnimi živci in živčnimi končiči, tako da anestetik deluje neposredno nanje.

 

Med dovajanjem anestetika lahko že na začetku občutite pekoč občutek, vendar samo hrbtenična anestezija in širjenje anestetika skozi hrbtenjačo ne spremlja občutek bolečine.

 

PREBERITE TUDI: 24 močnih fotografij brazgotin carskega reza 


Ko začne anestezija delovati, boste morda opazili okorelost in nepremičnost stopal, nato nog, vse do pasu. Ko anestetik preneha delovati, se vam bo gibljivost počasi povrnila.

Koliko boste "brez občutenj", je odvisno od vrste uporabljenih zdravil. Spinalna anestezija, ki se uporablja med naravnim in rednim porodom, vam bo omogočila, da boste občutili porodne krče in se premikali, medtem ko z uporabo anestezije med postopkom carskega reza ne boste čutili ničesar od popka navzdol.


PREBERITE TUDI: Surova resnica o carskem rezu


Razlika med spinalno in epiduralno anestezijo

Spinalna anestezija se od epiduralne anestezije razlikuje po tem, da se vbrizga neposredno v cerebrospinalno tekočino znotraj hrbtenjače in gre za injekcijo, ki se daje enkrat, medtem ko se pri epiduralni anesteziji postavi kateter, skozi katerega anestetik nenehno prehaja. Rezultat spinalne anestezije je hitro olajšanje bolečine, ki traja nekaj ur.

Zdravnik vam bo navadno priporočil spinalno anestezijo, če se odločite, da ne želite, da vas močno boli med samim porodom ali če porod hitro napreduje, tako da ni časa za zapleten postopek epiduralne anestezije. Uporablja se tudi, kadar je treba opraviti carski rez.


Kakšne so prednosti spinalne anestezije?

  

  • Olajša bolečino v nekaj minutah. 
  • Majhen odstotek anestetika doseže otroka.


Katere so slabosti spinalne anestezije?

  • Med pripravo anestezije morate biti v neprijetnem položaju.
  • Zmanjšan občutek spodnjega dela telesa je lahko težava, ko pride čas za potiskanje otroka, kar lahko povzroči uporabo vakuuma ali klešč (v tem primeru obstaja nevarnost resnih poškodb in raztezanja). Zmeren odmerek anestetika lahko ta učinek zagotovo zmanjša.
  • Anestetiki lahko znižajo krvni tlak in s tem zmanjšajo pretok krvi dojenčka, kar vodi do zmanjšanega otrokovega srčnega utripa. (To lahko preprečite z uporabo nekaterih zdravil, ki vam jih bodo med porodom vbrizgali v kri.)
  • Anestetiki lahko povzročijo srbečico obraza ali slabost.
  • V redkih primerih anestetiki povzročajo mravljinčenje v nogah ali zadnjici, kar lahko traja tudi do nekaj dni.
  • V 1 od 100 primerov lahko spinalna anestezija povzroči močne glavobole, ki trajajo več dni po posegu.
  • V redkih primerih lahko spinalna anestezija vpliva na dihanje, v zelo redkih primerih pa lahko povzroči poškodbo živca ali okužbo.


PREBERITE TUDI: BLOG: Ko carski rez boli v duši


Kdaj spinalna anestezija ni priporočljiva?

Niso vse nosečnice dobre kandidatke za to vrsto anestezije. Nosečnice, ki ne bodo mogle dobiti te vrste anestezije, so tiste, ki trpijo zaradi nizkega krvnega tlaka, motenj krvavitev, okužb krvi, kožnih okužb v spodnjem delu hrbta, kjer je nameščena igla, ali če so imele kakršne koli alergijske reakcije na lokalne anestezijo v njihovem življenju.

Tudi ženske, ki jemljejo sredstva za redčenje krvi, niso dobre kandidatke za to vrsto anestezije.

VIR: Ringeraja.hr



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
12
Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
11
Predviden datuma poroda je vedno samo okviren
Ginekolog vam bo rok poroda izračunal s pomočjo posebne formule, vendar je to le približna ocena in ne pomeni, da se bo ...
5
Tudi Jessico Simpson mučijo otekli gležnji
Nosečniška zabavna objava Jessice Simpson na Instragramu desetletni izziv (10-year challenge) je dobila že več kot 426.0...
4



7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...




Kaj je pri m_m novega?
m_m



pripravlja se ohcet (35%)

pakiramo za selitev (11%)

prihaja nov član (41%)

ata odpotuje za 6m (6%)

moram na operacijo (6%)


Število vseh glasov: 248

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!