|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Ko carski rez boli v duši

Petra Znoj, 3.9.2022
Carski rez zame ni bil in nikoli ne bo "lažja izbira", zame je bil nuja, da sta moja otroka živa in zdrava. In ne glede na ta mali košček duše, ki me bo vedno bolel, sem srečna, da se je na koncu tako razpletlo.

image
Ob prvem kengurujčkanju, ko sta bila stara 2 tedna, sta lahko pri meni ležala oba. (Osebni arhiv)
/11


Počasi sem prihajala k sebi po spinalni anesteziji in urgentnem carskem rezu. Na intenzivni enoti sem bila sama v sobi.

Bolečin v prerezu se še nisem zavedala, po eni strani zato, ker sem bila na močnih protibolečinskih tabletah, po drugi strani pa zato, ker sem vedela, da se moja dva zaklada nadstropje nižje borita za svoje življenje.

 

Splošna ali spinalna anestezija

Ko sem bila prejšnji dan postavljena pred odločitev ali bodo carski rez speljali med splošno ali spinalno anestezijo, sem se najprej odločila za splošno. Ker je imel manjši dvojček 900g, večji pa 1540g so mi povedali, da bosta šla direktno v inkubator, jaz pa sem slaba z iglami, krvjo in podobnimi rečmi, zato sem hotela po "lažji poti". Vendar so mi povedali, da ima lahko splošna anestezija slab razplet za manjšega dvojčka, saj prehaja na plod, on pa je tako droben. Zato sem izbrala spinalno.

 

PREBERITE TUDI: BLOG: Kdaj sem postala mama?

 

Porod

Tako sem sedela v porodni sobi in izbočila hrbtenico za tisto iglo. V parih sekundah se mi je po nogah razlezel topel občutek, nisem jih mogla več premikati. Težava pri spinalni anesteziji je ta, da stvari malo čutiš, vendar brez vseh bolečin. Tako sem ležala, nisem se uspela še navaditi na ta - vsaj zame - grozljiv občutek, ko ne čutiš spodnje polovice telesa in kar naenkrat zaslišim: "To je prvi!" Pogledam gor in tam je Adam - majhen, moder, nič podoben dojenčku. Pod vplivom vsega kar se je dogajalo, nisem ugotovila, da mi zdravnica kaže mojega dojenčka iz zadnje strani. Pomislim: "O moj bog, moj otrok nima obraza." Zajame me panika. Zdaj se mi zdi ta reakcija smešna, takrat pa sem doživljala največjo grozo svojega življenja.

"To je drugi," me zbudi iz moje panike glas zdravnice. Ko vidim Žana, ki je bil bolj podoben dojenčku, saj njegova koža ni bila modra, in bil je tudi malo težji, ugotovim, kaj se je zgodilo pri Adamu. Oddahnem si. Za dve sekundi. Ko Žan zajoka, pomislim - zakaj ni zajokal tudi Adam? Ko me spet hoče pograbiti panika, zaslišim še drugi jok. Najlepši zvok na svetu. Kasneje sem izvedela, da je imel Adam popkovino ovito okoli vratu, morali so ga predihavati in zato ni zajokal.

 

kengurujčkanje

Tako majhna sta bila ob našem prvem kengurujčkanju. (FOTO: Osebni arhiv)

 

Odpeljejo ju. Meni dajo "vse", kot sem povedala, ko so me vprašali, katere analgetike in podobno želim. "Vse." Šivanje je trajalo nekaj časa, vendar se po pravici povedano ne spomnim. Spomnim se, kako so me peljali po hodniku na intenzivno enoto. Spomnim se, da so mi povedali, da sta zaenkrat stabilna. Spomnim se njunih prvih fotografij.

 

PREBERITE TUDI: VIDEO: Za mame, ki ste imele carski rez

 

Sama v sobi

In potem - sama v sobi. Ona dva pa spodaj v borbi za življenje. Tako zelo sem si želela, da bi jima lahko pomagala. Jaz pa niti iz postelje nisem mogla vstati. Noge me še niso ubogale. K njima sem šla lahko šele naslednji dan. Vesela sem bila, da sem sedela na vozičku, kajti to, kar vidiš, na to te ne more pripraviti nič. Globoko v sebi sem jokala. In ne, ni me bolel rez po zahtevni operaciji, bolela me je duša.

Spomnim se, ko sem izustila najtežje vprašanja: "Bosta v redu?" in dobila (za mamo) še hujši odgovor: "Zaenkrat sta z nami, vendar je prvih par dni odločilnih. Nič še ne morem reči," mi je odgovorila sestra.

 

prvi obisk

Prvi obisk: "Zaenkrat sta z nami, vendar je prvih par dni odločilnih." (FOTO: osebni arhiv)

 

Bolečina v duši

Rez se mi je lepo zacelil, moje telo se je čudovito obnovilo. In moja dvojčka sta živa in zdrava. Pa vseeno - moja duša še vedno boli, ko prikličem ta spomin. In to je nekaj, kar se verjetno ne bo nikoli zares zacelilo.

 

April - mesec ozaveščanja o carskem rezu

Zato bi ob mesecu ozaveščanja o carskem rezu rada samo dodala, da carski rez zame ni bil in nikoli ne bo "lažja izbira", zame je bil nuja, da sta moja otroka živa in zdrava.

In ne glede na ta mali košček duše, ki me bo vedno bolel, sem srečna, da se je na koncu tako razpletlo.

 

PREBERITE TUDI: Surova resnica o carskem rezu

 

 


 

petra znojPetra Znoj je urednica portala Ringaraja in mamica nedonošenima dvojčkoma Adamu in Žanu. Zaradi vseh zapletov pri dvojčkih, ki sta bila rojena kar dva meseca in pol prezgodaj, je skoraj diplomirala iz pediatrije in razvoja otrok.  A vendar po srcu ostaja novinarka in z veliko strastjo pripoveduje zgodbe drugih, zato tudi ureja portal nedonošenčkov Junaki prvega nadstropja, kjer so zapisane zgodbe otrok, ki so se rodili prezgodaj.

Je zagrizena razkrivalka resnice, ki včasih ni tisto, kar želimo, je pa tisto, kar potrebujemo, odvisnica od dobre kave in marmornatega kolača (pa tudi kozarca vina).   

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
127
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
27
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
11
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
9



Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?