|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Z dobro organizacijo proti šolskemu stresu

Uredništvo Ringaraja.net, 20.8.2010
Pomembno je, da se starši naučimo prepoznati dogodke, dolžnosti in obveznost, ki pri otroku povzročajo zaskrbljenost, obremenjenost in stres.

image
/11



 

Prvi september, začetek šole se bliža. Šolski dnevi so stresni tako za starše, kot za učence, ki se dnevno srečujejo s stresnimi situacijami.


Starši otrokom pri premagovanju stresa lahko pomagamo. Tudi starši se z boljšo organizacijo lažje znajdemo v nastali situaciji in šolarju učinkovito pomagamo.


Naučite ga poslušati notranji glas

Otroka naučimo poslušati njegov notranji glas. Naučimo ga, da se bo na negativne občutke odzival in iskal nove načine s katerimi se bo ob pomoči ali sam spravil v harmonijo z notranjim glasom. Naučite ga, da bo tudi v neljubih situacijah (test, preverjanje znanja, tekma) našel pozitivno motivacijo in se otresel negativnih misli.

Če vaš otrok nenadoma začne gristi nohte, ustnice, cukati, vrteti lase ali če mežika je to lahko tudi znak preobremenjenosti.

 


Naredite družinski razpored obveznosti

Na vidno mesto v vašem domu obesite tablo na katero boste zapisovali zadolžitve celotne družine. Obveznosti so tako videti manj naporne in bolj prijazne. Šolar tako vidi, da imajo obveznosti vsi družinski člani. Vpisujte vse obveznosti, sem sodijo tudi gospodinjska opravila.

 


Naučite ga prositi za pomoč

Če se šolar znajde v težavah mu bodimo v podporo, ne pričakujte, da bo probleme reševal sam. Nudimo mu čustveno podporo, razumevanje v težkih trenutkih. Bodimo pozorni na to, kako sprejema šolsko snov. Če ugotovimo ali nam sam pove, da snovi ne sledi mu ponudimo učno pomoč. Nekaj skupnih uric lahko prinese čudovite rezultate.

Če se vaš šolar dolgočasi poskrbimo za zanimive prostočasne aktivnosti s katerimi bo lahko kasneje dosegal še boljše rezultate (dodatni tuji jeziki, kreativne delavnice, šport), vendar bodimo realni.

Spodbujajmo ga pri skupinskem reševanju problemov v razredu, ekipni duh, skupinska pripadnost se tako močno krepi, naučil se bo sodelovanja.

 


Dovolite šolarju, da je otrok

Otroku dovolimo, da si vsak dan privošči odmor. Takrat naj počne res tisto, kar ga veseli. Sprehod s psom, pogovor s prijateljem, poslušanje glasbe, čas za računalnikom. Če se želi crkljati v naročju mu ustrezimo, ne govorite mu, da je »že prevelik«. Tako, kot rabimo nežnosti odrasli, jo rabijo malo večji otroci še več. Kadar ima otrok napade jeze, žalosti, izpade najstniških let mu pomagajmo najti njegov način na katerega se bo sprostil, oddal negativno energijo in se napolnil s svežo.

 


Dosegljivi cilji

Ob pričetku šolskega leta preverimo na katere nivoje je otrok vpisan pri posameznem predmetu. Šolarji in starši moramo imeti realna pričakovanja. Če med letom ugotovimo, da klub dodatni pomoči nivoja ne dosega in se slabe ocene kopičijo, je smiselno, da se na govorilni uri dogovorimo o spremembi nivoja.

 


Kako naprej, ko pride neuspeh?

Otroka naučimo prevzemati odgovornost za slabe učne uspehe. Pojasnimo mu, da je za določen rezultat potrebno vložiti v učenje več časa oz. ga naučimo, kako se mora učiti. Ne dovolimo, da se začne pomilovati ali se počutiti nesposobnega.


 

Ob prihodu iz šole določite prioritete

Na začetku šolskega leta določimo prioritete, ki jim bo otrok sledil celo leto. Primer: ko pridem domov je na vrsti domača naloga, učenje za test, branje knjige za domače branje, trening, računalnik.
Določanje prioritet pomaga šolarju tudi v zrelejšem življenjskem obdobju, pri študiju, v službi, v lastni družini, pri odločanju in organizaciji. Nesmotrna poraba časa vodi v to, da šolar dobi občutek, da nima prostega časa, kar je zanj lahko velik stres.

Starši smo s svojimi izkušnjami boljši organizatorji, zato mu pomagajmo in ga vzpodbujajmo.


 

Prehrana in aktivnosti

Športna aktivnost nam da novo energijo za opravljanje dnevnih obveznosti. Ob koncih tedna naj se celotna družina giblje na svežem zraku, kolesarite, plavajte, pojdite na izlet. Poskrbite, da bo hrana, ki jo uživa ekološko pridelana, hranljiva in raznovrstna. Pogovorite se o posledicah, ki jih prinaša nepravilno prehranjevanje na kakovost našega življenja. Poučite ga o tem, da izdelke kupuje premišljeno, da pazi na oznake na živilih. V šoli se pozanimajte ali šolska kuhinja sodeluje pri zelenih javnih naročilih.

 


Priprava na spanje in količina spanja

Otroka naučimo samodiscipline, v posteljo naj odhaja ob isti uri, poskrbimo za prijetno druženje celotne družine pri večerji. Zaradi današnjega načina življenja je čas druženja med tednom premaknjen v večerne ure. Pogovori naj bodo umirjeni in konstruktivni. V najstniškem obdobju je pomembno, da otrok dovolj spi. Hormonske spremembe v telesu najstnika povzročajo zaspanost, lenobnost. Le zadostna količina spanca bo šolarju pomagala učinkovito opraviti vse aktivnosti in pritiske v šoli. Torej zgodaj in vedno ob isti uri v posteljo.

Nikoli ne pozabimo poljubiti otroka za lahko noč, tudi če že spi.

 


Dodatne obveznosti in zadovoljstvo

Veliko otrok obiskuje glasbeno šolo, balet, učenje tujih jezikov, ples, nogomet, modelarski krožek, karate, rokomet … poleg šolskih obveznosti. Zaradi prevelikega števila izvenšolskih obveznosti so otroci preobremenjeni. Skupaj z njim izberite le tiste dejavnosti, ki ga veselijo.

Pustite mu več prostega časa.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Projekt Star papir za novo upanje
V društvu Ekologi brez meja letošnjo jesen ponovno organiziramo vseslovensko akcijo z nazivom »Star papir za novo upanj...
3
Osem zakladov - vaje iz šole nesmrtnosti
Terapevtska vrednost nežnih vaj za usmerjanje energije je na Kitajskem znana že tisoče let, na Zahodu pa je priznana v z...
3
Afriški bobni iz reciklirane plastike
V okviru projekta "Zmaga nad plastičnimi vrečkami" so izdelovalci bobnov ponovno dokazali, da je reciklirano plast...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2



Projekt 5-ka
photo
Projekt 5-ka za zdravje je namenjen osnovnošolcem iz občin Brežice, Krško, Sevnica, Kostanjevica na Krki, Bistrica ob So...
Jadrnice iz orehovih lupin
photo
Poletni prosti čas izkoristimo tudi za ustvarjanje. Priredimo pravo regato!




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?