|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Petkova ideja za vikend: Za mlade, ki mislijo s svojo glavo

Helena Primic, 12.4.2018
Ta vikend bosta potekala zaključna dneva Mladinskega festivala angažiranega pisanja, na katerih bodo mladi postregli s številnimi predstavitvami, delavnicami, predavanji, razstavami in koncerti. To so mladi, ki jim ni vseeno za jutri!

image
To je že drugi Mladinski festival angažiranega pisanja.
/11


Izkoristite uporniško energijo najstništva (ki je potrebna, da se mladostnik uspešno osamosvoji in odcepi od staršev!) in jo usmerite v pozitivno smer - v razvoj ustvarjalnega in angažiranega razmišljanja ter pisanja.

Od 12. do 15. aprila na Vodnikovi domačiji v Šiški v Ljubljani namreč poteka drugi Mladinski festival angažiranega pisanja, na katerem bodo mladi ponovno dokazali, da knjige in branje prispevajo k aktivnemu premišljanju in soustvarjanju sveta. 

Zakaj se ne bi ta vikend na festival odpravili skupaj s svojim svojeglavim in "jezikavim" pubertetnikom? Če vas seveda želi ob sebi in ne bi raje na festival povabil prijatelja ali sošolke, ki mu je všeč.

 

Od pogovorov z avtorji do koncerta

V sodobnem potrošniškem in internetnem svetu brez trajnih vrednot in univerzalnih smernic je mladim še toliko težje najti same sebe. Zato še toliko bolj potrebujejo to sposobnost, da so zmožni razmišljati in se odločati sami ter ne glede na to, kaj pravi prijatelj ali morebitni prikriti nasilnež na spletu. Pravzaprav je mladost temu namenjena: da otrok, ki postaja odrasel, ugotovi, kaj zares hoče, kdo je, v kaj verjame in katerim idejam želi slediti.

To bodo ugotavljali mladi tudi na festivalu - v štirih intenzivnih dneh druženja s knjigami bodo predstavili avtorje in novoizdane knjige, na sporedu bodo pogovori, pripovedovalski dogodek, pesniški večer gimnazijcev, razstava, koncert s hip hop avtorji in dve delavnici.

V Vodnikovi hiši bosta v času festivala delovali tudi festivalska knjigarna in kavarna. O dobrih knjigah se je namreč nujno treba tudi pogovarjati, debatirati in se čuditi, kako je možno, da lahko različni bralci isto knjigo tako zelo različno doživljamo in razumemo.

 

O ženski, besedi in protestu

Festival bo obsegal 18 dogodkov, posamični dnevi pa so zasnovani tematsko. Včerajšnji prvi dan festivala je bil posvečen Ivanu Cankarju, ki so ga ob letošnji 100-letnici smrti mladi želeli predstaviti kot političnega misleca in družbenega aktivista. Danes se bodo mladi spraševali, zakaj so avtorice pogosto izpuščene iz beril in nagrad, pa čeprav so tudi ženske zelo angažirane akterke v zgodovini literature. Mladi bodo prek dokumentarnega filma lahko spoznali Lili Novy in se seznanili s tem, kako brati Virginio Woolf, Društvo ljubljanskih gimnazijcev Novi dijak pa je pripravilo performans s citati iz romana Deklina zgodba Margaret Atwood.

V soboto, 14. aprila 2018, se bodo mladi lahko udeležili delavnice o tem, kako s čim manj povedati čim več, predavanja o afriški literaturi, okrogle mize o knjigi kot osnovi za reševanje okoljske krize, pripovedi o beguncih ob fotografijah Jošta Franka in Mete Krese ter predavanja Iča Vidmarja o glasbi kot izrazu družbenega protesta. Sledil bo koncert Mirka Groznyja iz Slovenije in Najija iz Irana.

V nedeljo, 15. aprila, na zadnji dan festivala se bo festival poslovil s poezijo. Najprej z branjem Ane Pepelnik in Mitje Draba, nato s predstavitvijo ene od trenutno vodilnih afriških književnic Warshan Shire in literarno-plesno predstavo L'etažer. Po napovedih Alenke Veler, urednice pri Mladinski knjigi in tiste, ki je dobila idejo za ta festival, bodo dijaki na njej "uplesovali svoje besede in ubesedovali svoje svetove".

 

Več o programu Mladinskega festivala angažiranega pisanja najdete tukaj.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
9
Spodbudite otroka k varčevanju
Starši se še posebej radi izkažemo z radodarnostjo do svojih otrok, kar pa dolgoročno zanje ni vedno dobro. Če se sprašu...
5
5 razlogov ZA počitniški dolgčas
Sodobni otroci zaradi vsakodnevnih intenzivnih stimulacij iz okolja še toliko bolj potrebujejo počitniški dolgčas. Preve...
5
5 idej za igre brez igrač
Najboljše igrače imamo "skrite" kar v domači kuhinji, kopalnici in na vrtu. Vse so zabavne, brezplačne in koristne za ...
4



Modri medvedek na obisku
photo
Vrtec Šoštanj, Enota Lučka, vzgojiteljici Mateja Podvratnik in Valentina Mevc
Zakaj so možje učiteljic najsrečnejši ljud...
Učitelj/-ica v družini deluje podobno kot v razredu. Vedno daje vse od sebe. Vedno se bo poskušal/-a pravilno odločiti. ...




Imena
..noname..

Katero od naslednjih imen vam je najbolj všeč?

Timon (42%)

Evgen (9%)

Adam (35%)

Oto (14%)


Število vseh glasov: 278

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!