|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj brezmesni dan

www.vegeponedeljek.si, 30.11.2011
Akcija brezmesnega dneva poteka v bistvu že po celem svetu. Začelo se je v mestu Gent v Belgiji, sedaj pa je akcija razširjena že po celem svetu. Zakaj se akciji ne bi pridružila še Slovenija?
Ključne besede:

image
/11


 
 Okusni recepti za brezmesne dni


Lažja hrana postaja vse bolj trendovska, prav tako pa se trudimo zmanjšati uživanje mesa.

 

S pridruživijo brezmesnemu dnevu lahko vsak posameznik prispeva k bolj pametni izrabi hrane rastlinskega izvora, saj je znano, da se za 1 kg hrane živalskega izvora porabi okoli 10 kg hrane rastlinskega izvora. Tako lahko direktno prispevamo k čistejšemu, s toplogrednimi plini manj obremenjenemu okolju, hkrati pa tudi nekaj storimo za svoje zdravje. Znano je namreč, da ljudje razvitega sveta pojedo veliko preveč mesa in premalo zelenjave. Z enim brezmesnim dnevom se lahko zmanjša uživanje mesa za kar 15 odstotkov.

 

Zmanjšanje uživanja mesa lahko učinkovito izboljša zdravje in okolje.

 

Zakaj ponedeljek

Ponedeljek je v začetku tedna, zaradi česar je idealen termin, da ponovno ovrednotimo naše odločitve in si postavimo nove usmeritve za naslednje dni. Če neko stvar ponavljamo dolgo časa nam to preide v navado. Z brezmesnim ponedeljkom, dobimo redni, ponavljajoči se opomnik, da začnemo teden zdravo. Če nam ne uspe v tem ponedeljku, nam bo zagotovo uspelo v naslednjem.


Kaj ponujamo

Vsak teden ponujamo nekaj brezmesnih receptov za glavni obrok in tudi ostale obroke. Tako, da si lahko brez težav pripravite brezmesni obrok oz. izvedete brezmesni ponedeljek. Recepti so večinoma zelo enostavni in lahki za pripravo. Vsi recepti so pred objavo preizkušeni v domači kuhinji in prepleteni z našimi 20 letnimi vegetarijanskimi izkušnjami. Vsi že objavljeni recepti so prosto dostopni v arhivu tako, da niste omejeni le na objavljeni recept, ampak si brezmesno jed lahko izberete sami. S časom bo naša baza receptov samo še rasla in izbira bo vsak teden večja.


Zdravstvene koristi

Večina ljudi poje preveč beljakovinsko bogate hrane, kot jo potrebuje za ohranjanje zdravja. Omejevanje mesa v prehrani in hkratno povečanje vnosa svežega sadja in zelenjave ima na zdravje zelo pozitivne učinke:

  • Zmanjšuje tveganja za razne kronične bolezni srca in ožilja. Stročnice, oreščki in ostala semena vsebujejo malo ali celo nič nasičenih maščob. Z manjšim uživanjem nasičenih maščob lahko ohranjamo nizek nivo škodljivega holesterola in s tem zmanjšamo tveganje za srčno žilne bolezni.
  • Zmanjšuje tveganja za rakava obolenja. Veliko raziskav je ugotovilo, da hrana, ki vsebujeveliko sadja in zelenjave zelo zmanjša tveganja za nastanek rakavih bolezni. Uživanje rdečega mesa pa nasprotno, povezujejo s črevesnim rakom. www.vegeponedeljek.si
  • Sladkorna bolezen. Raziskave na tem področju kažejo, da rastlinske diete zlasti tiste z nizkovsebnostjo mesa, lahko zmanjšajo tveganje za obolenjem za sladkorno boleznijo tipa 2.
  • Znižuje prekomerno težo. Ljudje na dietah z nizko vsebnostjo mesa in vegetarijanski dieti imajo povprečno nižjo telesno težo. Rastlinsko usmerjene diete imajo veliko vsebnost vlaknin, ki jih v hrani živalskega porekla enostavno ni. Vlaknine v hrani nam dajo občuteksitosti z manj kalorijami.
  • Podaljšuje življenje. Uživanje rdečega in obdelanega mesa je povezano s povečanjem umrljivosti zaradi rakavih in srčno žilnih obolenj.
  • Izboljša vašo prehrano. Uživanje stročnic nam da več vlaknin, beljakovin, folne kisline (Vitamin B9), cinka, železa in magnezija, dobimo pa manj nasičenih maščob in ostalih maščob.

 

Okoljske koristi

 

Kot je znano vsem, se nahajmo sredi okoljske krize že kar nekaj časa. Posledice prekomernega izkoriščanja raznoraznih svetovnih sredstev se že pozna na globalnem in lokalnem okolju v oblikispremembe klime, onesnaženosti in izumiranja celotnih živalskih vrst.

S samo enim brezmesnim dnevom lahko vsak posameznik nekaj prispeva k varovanju okolja:

  • Zmanjšuje emisije toplogrednih plinov. Združeni narodi ugotavljajo, da mesna industrijaproizvaja okoli 1/5 vseh toplogrednih plinov, ki jih proizvaja človek in povzročajo klimatske spremembe.
  • Zmanjšuje porabo vode. Živina potrebuje ogromno vode, mnogo več kot zelenjava ali žita na polju. 6.800 – 9.400 litrov vode je potrebno za okoli 0.5 kg govejega mesa.
  •  Zmanjša se poraba oz. odvisnost od goriv. V povprečju se porabi okoli 40 kalorij fosilnih goriv za vsako kalorijo krme za živino, v primerjavi z 2,2 kalorijama fosilnih goriv za rastlinsko hrano.

 

Z enostavno in majhno spremembo, lahko naredimo veliko. Samo v enem dnevu v tednu se vzdržimomesne prehrane in naredimo veliko za sebe in za celotni planet.

 


Za denarnico

 

Znižanje stroškov za zdravstvene storitve. Zdravljenje srčno žilnih obolenj in raka porablja veliko sredstev iz zdravstvene blagajne in posledično iz vašega žepa (davki ipd.)

 

Pridružite se nam!

Obiščite spletno stran »www.vegeponedeljek.si« , si natisnite željeni recept in začnite z vašim brezmesnim ponedeljkom. Izboljšajte si zdravje in počutje, ter naredite nekaj še za okolje oz. celotni planet.

 

Pošljite nam sporočilo na naslov. Veselimo se kakršnih koli vaših »info@vegeponedeljek.si« pripomb, novih idej in sodelovanja z vami. Vabljeni vsi, ki vas zanima brezmesni dan in imate željo delovati na tem področju.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nove energijske oznake
V veljavi je prenovljen sistem označevanja pralnih in pomivalnih strojev ter hladilno zamrzovalnih naprav z novo energij...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2
Strožja pravila za shranjevanje in recikli...
V EU so septembra z novelo direktive o baterijah (Direktiva 2006/66/ES, ki je bila sprejeta že leta 2006) začela veljati...
2



PI – zadnji polarni medvedek
Pa je izšla! Druga v zbirki Sad Earth Collection z naslovom Pi - zadnji polarni medvedek! Tudi ta eko knjiga, ki je izšl...
Staro steklo – dragocena surovina
photo
Stara steklenica, ki je primerna za nova polnjenja, se lahko v ponovni proces polnitve vrne tudi 50-krat. Steklenice za ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?