|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj je teta za nečakinjo tako pomembna?

Uredništvo Ringaraja.net, 1.10.2023
Teta v puberteti postane zaveznica, dobra vzornica in tista, na katero lahko računamo, da nas bo vedno poslušala.

image
Teta je pozitivna vzornica, ki bo nečakinjo poslušala in ji ne bo dala občutka, da jo sodi ali da jo bo kaznovala. (Freepik.com)
/11


Če imate teto, ki je bila velik del vašega odraščanja, potem boste zagotovo vedeli, o čem govorimo. Raziskave potrjujejo, da je teta za razvoj in pomoč pri vzgoji nečakinje, ko ta vstopi v svet najstništva, prav tako pomembna kot mama.

Seveda sta v začetku za nas na prvem mestu mama in oče. Njima zaupamo z vsem svojim bitjem, da nas bosta varovala in pokazala pravo pot. Potem pa vstopimo v puberteto.


V najstništvu se oddaljimo od mame

Slika se menja. Začnemo razmišljati »po svoje«, želimo postati bolj samostojni. In takrat se svojim staršem upremo. Preizkušamo pravila, poskušamo začrtati svojo pot. To je čas, ko lahko prav teta postane vzornica, ki nam pomaga skozi težke preizkušnje, ki pridejo z najstništvom in o katerih težko govorimo z mamo ali očetom.

V najstniškem obdobju se hčere večkrat oddaljijo od matere, saj nam mame povedo točno, kaj moramo narediti in česa ne smemo. Pravila so vzpostavljena. Zato takrat, ko ta pravila kršimo, ker iščemo »svojo pot«, z zlomljenim srcem težko jokamo mami na rami, saj nam je ona že na začetku povedala, da naj tega ne počnemo.


PREBERITE TUDI: Ko odnos med odraslo hčerko in mamo boli


Teta postane zaveznica

In tukaj vskoči – teta! Pozitivna vzornica, ki bo nečakinjo poslušala in ji ne bo dala občutka, da jo sodi ali da jo bo kaznovala. Včasih kot najstnice želimo samo, da nas nekdo posluša. In seveda ni nujno, da je teti njeno dejanje všeč ali pa da ga spodbuja. Pomembno je, da se najstnica počuti, da LAHKO govori o stvareh.

Teta postane zaveznica. Ni obremenjena s starševsko odgovornostjo, zato ima več časa, da se z nečakinjo zabava. Pa tudi – lažje bo pomirila starše, da je z otrokom vse v redu, ko se ji bo ta zaupal, ali pa jih malo »okregala«, da so prestrogi. Kdo se bo lažje pogovarjal z njimi kot oseba, ki je z njimi odraščala.


Super vzornica

Ena izmed najboljših stvari, ko si teta, je ta, da ne rabiš biti popolna. Pravzaprav je še boljše, da se ne pretvarjaš, ampak pokažeš, kakšna je v resnici ženska. V tem času medijev so največkrat vzornice najstnic modeli in influencerji na različnih družabnih omrežjih. Tako imajo mlada dekleta popačeno predstavo o tem, kakšna bi morala biti ženska.


Odnos teta - nečakinja

Pomembno je razumeti, da odnos teta – nečakinja ne nastane čez noč. Odnos je treba graditi že od majhnega, zato peljite svoje majhne nečake v živalski vrt, na sladoled ali samo preživljajte čas z njimi. Pa še staršem boste podarile nekaj časa za opravke ali zgolj počitek, za kar vam bodo z veseljem poplačali, ko bo prišel njihov čas, da navežejo odnos z vašimi otroci.


PREBERITE TUDI: POZOR: Ko otrok postane središče sveta


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
16
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
8
Ali tudi vaš otrok govori v tretji osebi?
"Mami, Mojca je lačna." "Očka, Tine bi rad gledal risanko." Vam je poznano? Faza, v kateri otroci govorijo o sebi v ...
4
Zakaj moj otrok še ne hodi?
Kdaj naj bi otrok shodil, kateri so lahko razlogi, da zdrav otrok še ne hodi in kako ga pravilno spodbujati, da bo samos...
4



Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...
Kako vzpostaviti večerno rutino?
Če vam težave dela večerna rutina, lahko postavite časovni okvir in označite na uri – ob 18:30 se pripravimo za v postel...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?