|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj je več dojenčkov spočetih v zimskih mesecih?

Uredništvo Ringaraja.net, 29.1.2024
Če imate več prijateljev s septembrskim rojstnim dnevom, je verjetno, da so njihovi starši devet mesecev prej zavestno ali nezavedno sledili svojemu evolucijskemu nagonu.

image
Zakaj je več dojenčkov spočetih v zimskih mesecih? (Foto: Freepik.com)
/11


Se vam zdi, da veliko prijateljev in družinskih članov napoveduje prihod otroka v jesenskih in zimskih mesecih? Ni ravno naključje. Izkazalo se je, da je hladna sezona povezana z večjo reproduktivno aktivnostjo v primerjavi s katerim koli drugim letnim časom. Znanost pojasnjuje, zakaj.

 

Vsa živa bitja imajo evolucijski nagon za sezonsko razmnoževanje. Če do spočetja pride v hladnejših mesecih, se bodo otroci rodili v toplejših mesecih, ko je virov več. Severne države imajo največ rojstev junija in julija, južne pa nekoliko kasneje, oktobra in novembra. Južneje je poznejši vrhunec rojstev, saj na ljudi v teh toplih podnebjih nizke temperature manj vplivajo.

 

PREBERITE TUDI: Lahko spodnje perilo vpliva na moško plodnost?

 

Zakaj so pari bolj živahni v hladnejših mesecih? Raziskave kažejo, da nam nižje temperature in krajši dnevi sporočajo, da je čas za gibanje. Druge teorije kažejo, da so moški morda bolj plodni v hladnejših mesecih ali da se lahko dojemljivost jajčec pri ženskah spremeni z zmanjšano dnevno svetlobo. Ne samo, da so pari potencialno bolj spolno aktivni, ampak bi bila ta aktivnost lahko tudi bolj (re)produktivna.

 

Ali ima zanositev v zimskih mesecih koristi? Možno. Študija iz leta 2013, objavljena v Proceedings of the National Academy of Sciences, je zbrala podatke o skoraj 1,5 milijona rojstev in ugotovila, da se je povprečna porodna teža dojenčkov, rojenih v prvih petih mesecih v letu, zmanjšala za 10 gramov. Otroci, rojeni v poletnih mesecih, so bili 20 gramov težji. Poleg tega so matere, ki so zanosile poleti, običajno pridobile več teže v primerjavi s tistimi, ki so zanosile v drugih letnih časih.

 

Če imate več prijateljev s septembrskim rojstnim dnevom, je verjetno, da so njihovi starši devet mesecev prej zavestno ali nezavedno sledili svojemu evolucijskemu nagonu.

 

Vir: Mentalfloss.com / Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Joga in okrevanje po splavu
Premalo se govori o splavu, veliko žensk pa se z njim sooča. Splav ali abrazija lahko pusti močne posledice za žensko, i...
7
Najpogostejša vprašanja o plodnosti in zan...
Ko se par odloči, da je čas za otroka, se pojavi tisoč in eno vprašanje. Kaj, če bom težko zanosila? Kaj, če ima partner...
3
5 znakov hormonskega neravnovesja
Kadar so hormoni v neravnovesju, to vpliva na delovanje vseh sistemov in povzroča različne zdravstvene težave. To je 5 z...
3
Test: Ali ste v ravnovesju?
Ugotovite, kako vaš način življenja vpliva na vaše zdravje, počutje, delovne zmogljivosti in duhovno rast.
3



Motnje menstrualnega ciklusa so precej pog...
Vsaka ženska obdobje pred menstruacijo in med njo doživlja drugače. Motnje menstrualnega ciklusa so različne in pogoste....
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.




Odvajanje od plenic.
пеперутка16

S čim si pomagate?