|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj nam dojenčki dišijo?

Simona Korenčan, dr. med., 5.6.2023
Novorojenčkov vonj sproži izločanje dopamina, ki je eden od hormonov sreče, s tem pa dojenček lažje pritegne pozornost staršev.

image
Zakaj nam dojenčki dišijo? (Freepik.com)
/11


V raziskavi, ki so jo opravili v ZDA v Philadephiji so spremljali možgansko aktivnost žensk ob vohanju majic dva dni starih dojenčkov, ki jih niso poznale (15 žensk, ki so nedavno rodile in 15, ki še nikoli niso rodile). Pri obeh skupinah žensk se je ob vohanju majic pojavila aktivnost v predelu možganov, ki je povezan z nagrajevalnim sistemom in dražljaji, podobni kot jih vzbujata okusna hrana ali droga. Ni čudno, da smo tako nori nanje, kajne?

 

Novorojenčkov vonj namreč sproži izločanje dopamina, ki je eden od hormonov sreče, s tem pa dojenček lažje pritegne pozornost staršev. Veseli ob hormonih sreče jim tudi lažje odpustimo vse neprespane noči.

 

PREBERITE TUDI: Znanstveniki naredili človeško mleko v laboratoriju

 

Od kod izvira ta prijeten vonj? Novorojenčkov neustavljivo privlačen vonj je posledica verniksa. To je voskasta, bela snov, ki prekriva dojenčkovo telo ob rojstvu in posledica izločanja snovi iz žlez znojnic.

 

Kot zanimivost pa še to: vonj je čut, ki je najmočneje povezan s spominom. Se tudi vi še spomnite, kako je dišal vaš novorojenček?

 

VIR: www.skrbenstars.si

 

Več nasvetov Simone Korenčan, dr. med., najdete na www.skrbenstars.si.

 

PREBERITE TUDI: Posedanje dojenčka odsvetujemo


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
6
Tabela spanja: koliko spanca potrebuje doj...
Strokovnjaki so pripravili tabelo spanja, ki prikazuje, koliko spanca potrebuje povprečen dojenček. Vendar brez skrbi, t...
5
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
4



Oprema za dojenčka 0 do 3 mesece
Na tržišču lahko najdemo poplavo različne opreme in pripomočkov za dojenčke. Preverite, kaj bo vaš dojenček takoj po roj...
V porodnišnici naj bo novorojenček skupaj ...
Po rojstvu pride malo bitjece iz varne notranjosti mamine maternice v popolnoma drugo okolje. Zato je zanj izjemno pomem...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?