|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zamrznjena zelenjava je zdrava različica za svežo

Zveza potrošnikov Slovenije, 13.4.2016
Pozimi, ko je ponudba sveže zelenjave iz naših krajev skromna, lahko prehrano popestrimo z zamrznjeno zelenjavo, saj ta obdrži veliko hranilnih in senzoričnih lastnosti sveže zelenjave.

image
Popestrimo obroke z zmrznjeno zelenjavo. (F:FreeDigitalPhoto.net)
/11


V večjih trgovinah potrošnikom ponujajo predvsem zamrznjeni grah, zamrznjeni grah s korenjem, brokoli, cvetačo in špinačo ter nekaj kombinacij več vrst zelenjave, so ugotovili na ZPS, kjer so bili pozorni predvsem na ponudbo zamrznjenega graha.

 

Zmrznjena zelenjava ohrani skoraj vse hranilne lastnosti

Na ZPS poudarjajo, da je največja prednost zamrznjene zelenjave, da sodobni način hitrega zamrzovanja ohrani skoraj vse hranilne lastnosti sveže zelenjave.

»Številne študije o prehranjevanju opozarjajo, da Slovenci ne pojemo dovolj sveže zelenjave. Le redkokdaj pa izvemo, kako naj dosežemo primerno raven in pestrost pri uživanju zelenjave, še posebej pozimi, ko je lokalna ponudba zelenjave omejena predvsem na zelje, repo, skladiščen krompir, čebulo in por,« izpostavlja Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Pozimi ponudbo sicer popestri uvoz z južne poloble, kar zaradi stroškov prevoza zelenjavo podraži, med dolgo potjo pa tudi izgubi kakovost in hranilno vrednost. Kolikšne so izgube, ne moremo vedeti, saj so odvisne od tega, koliko časa traja prevoz in tudi od tega, kako je zelenjava hranjena med prevozom in v skladišču, od koder jo potem pripeljejo na police naših trgovin.«

 

Številne prednosti zamrznjene zelenjave

Zelenjava je pomembna za zdravo in pestro prehrano, nekateri potrošniki pa menijo, da je uporaba zamrznjene zelenjave v zimskem času in zgodaj spomladi le (slab) nadomestek za svežo zelenjavo, kar pa ne drži. »Zamrznjena zelenjava naj v tem času le postane del naše redne prehrane, saj ima številne prednosti. Vedno jo lahko imamo »na zalogi«, pri uporabi ni odpadka, ni je treba čistiti, potrebna le kratkotrajna toplotna obdelava, odmerjanje porcije je enostavno, največja prednost zamrznjene zelenjave pa je zagotovo ta, da sodobni način hitrega zamrzovanja ohrani skoraj vse hranilne lastnosti sveže zelenjave,« izpostavlja Marjana Peterman.

 

Povprečna vsebnost vitamina C v mg/100 g obroka, pripravljenega iz različne zelenjave

tabela


Dobro je vedeti

1. Četudi je zamrznjena zelenjava pravilno hranjena (vsaj pri -18 C), ni mogoče povsem ustaviti procesa razgradnje vitaminov; v povprečju se jih na mesec izgubi od 1 do 5 odstotkov. Rok uporabe zamrznjene zelenjave je lahko tudi do tri leta, zato je priporočljivo, da izbiramo med čim daljšim, še preostalim, rokom uporabe.

2. Največ vitaminov uničimo z napačno pripravo hrane. Pri zamrznjeni zelenjavi je zlato pravilo, da je pred pripravo nikoli ne tajamo, ampak jo položimo v čim manjšo količino vrele vode, v kateri jo na štedilniku ali v mikrovalovni pečici dokuhamo. Še bolje je, če jo skuhamo v sopari ali jo podušimo na malo olja. Čas kuhanja ali dušenja naj bo kratek oziroma po navodilih proizvajalca.

 

Nasveti

  • Zamrznjena zelenjava je zdrava alternativa za svežo v času, ko lokalno pridelane sveže zelenjave še ni.
  • V trgovini bodite pri kupovanju zamrznjene zelenjave pozorni na znake, ali je bila morebiti temperatura v zamrzovalniku previsoka (nabiranje ledu, deli zelenjave so sprijeti v kepe). Ne kupujte takšne zelenjave.
  • Pri pripravi jedi odmerite le potrebno količino zamrznjene zelenjave.
  • Čeprav je rok uporabe za zamrznjeno živilo relativno dolg, porabite živilo pred tem rokom, v pol leta po nakupu ali še prej.
  • Čas kuhanja zelenjave naj bo kratek, vodo pa uporabite pri pripravi druge jedi. Bolje kot vodo zavreči je, da zelenjavo dušite ali jo kuhate v sopari.
  • Pripravljene zelenjave ne hranite na ogreti plošči, da bi jo ohranili toplo. Če stoji pri sobni temperaturi več kot 4 ure, zelo hitro izgubi hranilno vrednost, vitamine in minerale, začne pa se tudi kvariti. Raje jo shranite v hladilniku in jo kasneje ponovno pogrejte.

 

VIR: www.zps.si


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ringarajin kulinarični vikend prejme druži...
Nagrajenci natečaja za Kuharsko družino MAJA 2013 so znani! Preveri, ali ste prav vi osvojili laskavi naziv in boste med...
3
Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
3
Vrhunski kulinarični dogodek
Na povabilo podjetja Proconi, ki je najbolj znano po pripravljenih jedeh Pogrej in pojej, se je na obisku na murskosoboš...
2
Kakšne so naše prehrambene navade?
Slovenci počasi osvajamo načela zdravega prehranjevanja, kar kažejo podatki najnovejše raziskave o naših prehrambenih na...
2



Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
3 preproste ideje za igrivo kuhanje z otroki
S kakovostnimi posodami Rosmarino Hexa PRO bo kuhanje otročje lahko, zato so idealna izbira, še posebej, kadar kuhate sk...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?