|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zastrupitve s čistili pri otroku

Petra Logar, 18.3.2024
Pri nas je veliko število otrok, ki zaužijejo čistilo. Zastrašujoče je dejstvo, da toksikološka dežurna služba prejme vsak dan več klicev zdravnikov ali staršev zaradi zaužitja čistil pri otroku.

image
Čistil nikoli ne puščajte na dosegu otroka!
/11


Kot nam je povedal dr. Miran Brvar iz centra za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana, pa gre na srečo v večini primerov za zaužitje čistil, ki delujejo le dražilno in ne puščajo posledic. Zaužitja čistil z jedkimi kemikalijami so pri nas redka.

Vprašali smo ga tudi o tem, kakšni so znaki zaužitja čistil, kako otroku nuditi prvo pomoč in kako pravilno shranjevati čistila in ostale kemikalije.

 

Kaj storiti, če otrok popije nekaj čistila? Kako naj starši ukrepajo, mu nudijo prvo pomoč?

Otroku, ki je zaužil čistilo, očistimo ustno votlino in pokličemo zdravniško pomoč. Pri klicu na pomoč moramo imeti pri sebi embalažo čistila in zdravniku povedati sestavo čistila in oznake nevarnosti na embalaži (dražilno/jedko/strupeno), saj je od tega odvisno nadaljnje zdravljenje.

Čiščenje ustne votline je pomembno predvsem pri zaužitju dražilnih in jedkih čistil. Posebno pomembno je, da dobro očistimo sluznico pod jezikom in okoli obeh dlesni, kar najlažje storimo s prstom, ovitim v robec ali gazo. Ustno votlino lahko pri sodelujočem otroku dodatno očistimo še z grgranjem navadne vode, ki jo mora otrok nato izpljuniti.

Po zaužitju dražilne ali jedke snovi naj otrok nato popije še deciliter navadne vode po požirkih, da se zmanjša koncentracija zaužite dražilne ali jedke snovi, ki je v stiku s sluznico prebavil.

Ob zaužitju večje količine penečega detergenta lahko damo otroku po posvetovanju z zdravnikom pojesti sredico kruha in/ali vsaj 0.5 ml suspenzije SAB simplex®, ker zmanjšujeta penjenje.

V primeru, da nam zdravnik svetuje pregled v ambulanti ali bolnišnici moramo s seboj vzeti embalažo čistila, s katerim naj bi se otrok zastrupil, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje ustrezno ukrepali.

 

Kakšni so znaki, da je otrok popil čistilo?

Detergenti za ročno pranje vsebujejo neionske in anionske tenzide ter ob zaužitju povzročajo blago draženje prebavil in se lahko močno penijo. Gospodinjski detergenti za strojno pomivanje posode se manj penijo in prav tako delujejo le dražeče na sluznico prebavil.

Znaki zaužitja čistila, ki deluje le dražeče na sluznico prebavil, so slabost, bruhanje, penjenje in driska.

Industrijski detergenti za strojno pranje vsebujejo kationske tenzide in spadajo med jedke kemikalije. Jedki industrijski detergenti (čistila) lahko ob dotiku povzročajo hude kemične poškodbe sluznice. Otroci se običajno zastrupijo z industrijskimi detergenti, če jih straši prinesejo domov iz službe v steklenicah za brezalkoholne pijače in postavijo na mesto dosegljivo otrokom.

Znaki zaužitja jedkih industrijskih detergentov so bolečina v ustih, žrelu, za prsnico in v trebuhu, pordela in poškodovana sluznica ustne votline, slinjenje, težko požiranje, bruhanje krvavkaste vsebine, hripavost in dušenje.

 

Kakšne so lahko posledice?

Zaužitje detergentov za ročno pranje, ki delujejo le dražilno, ne pušča posledic. Pri zaužitju jedkih industrijskih čistil pa lahko otroci tudi umrejo. Pri otrocih, ki preživijo zaužitje jedkih čistil, nastanejo brazgotinaste zožitve požiralnika, ki onemogočajo uživanje hrane.

 

Naj se starši izogibajo strupenih čistil, ko je v družini majhen otrok? Naj jih ne kupujejo?

Starši lahko kupujejo in uporabljajo čistila, vendar jih morajo shranjevati izven dosega otrok.

 

Ali so pri nas takšni primeri? Menite, da starši upoštevajo navodila in hranijo čistila izven dosega otrok?

Otroci pri nas zelo pogosta zaužijejo razna čistila. V 24-urno toksikološko dežurno službo prejmemo dnevno tudi po več klicev zdravnikov ali staršev zaradi zaužitja čistil otrok. Na srečo pa gre v večini primerov za zaužitja čistil, ki delujejo le dražilno in ne puščajo posledic. Zaužitja čistil z jedkimi kemikalijami so pri nas redka.

Glavni vzrok zaužitij čistil je neprimerno shranjevanje čistil v stanovanjih. Pri preprečevanju zastrupitev otrok moramo biti previdni zlasti doma, kjer se zgodi velika večina vseh zastrupitev majhnih otrok. Otroci se največkrat zastrupijo med delom odraslih s strupenimi pripravki in v nevsakdanjih okoliščinah, kot so na primer bolezni, obiski, izleti, selitve, razprodaje, poroke itn.

 

Nekaj pravil za zmanjševanje verjetnosti zastrupitev otrok s sredstvi za osebno nego in gospodinjskimi pripomočki

- sredstva za osebno nego in gospodinjstvo, kot so šamponi, barvila za lase, laki za nohte, detergenti za ročno in strojno pranje, kocke za pomivalne stroje, čistila za odtočne cevi in pečice, dišeča eterična olja itn., moramo imeti shranjena v omarah izven dosega otrok, nikoli skupaj s hrano in vedno v originalni embalaži z natisnjenim varnostnim opozorilom,

- gospodinjskih sredstev ne smemo pretakati in prenašati v steklenicah namenjenih pijači ali hrani,

- če nas pri delu s strupenimi pripravki zmoti telefonski klic ali zvonjenje vratnega zvonca, moramo otroka vzeti s seboj k telefonu ali vratom, ker otroka ne smemo nikoli pustiti samega ob strupenem pripravku,

- po končani uporabi gospodinjsko sredstvo takoj vrnemo v omaro zunaj dosega otrok,

- gospodinjska sredstva in ostale kemikalije po preteku roka uporabnosti čim prej zavržemo.

 

 


 

PREBERITE ŠE:

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom pri otroku

Zastrupitev otroka z zdravilom


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nasveti za prehrano doječe mamice
Nekoč je veljalo, da doječa mamica ne sme jesti surovega sadja, kisle zelenjave, stročnic, čebule in podobnega. Danes sm...
6
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
4
24 močnih fotografij brazgotin carskega reza
V prizadevanju za razbijanje stigme okoli carskega reza matere na družabnih omrežjih vse pogosteje prikazujejo brazgotin...
4
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
4



POZOR: Previdno s fiziološko raztopino in ...
Prepogosto izpiranje noska s fiziološko raztopino in uporaba med mamicami priljubljenega nosnega aspiratorja prinese tud...
Kaj je bolezen rok, ust in nog?
Bolezen rok, ust in nog je virusna infekcijska bolezen, ki najpogosteje prizadene dojenčke in otroke. Preverite, kako jo...