|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zdravljenje ženske neplodnosti

Miha Ambrož, 10.6.2010
Testiranje plodnosti ponavadi traja več mesecev, saj je potrebno opraviti številne preizkuse, ki so vezani na določeno obdobje v menstrualnem ciklusu. Tudi zdravljenje zahteva precej časa, skrbno načrtovanje in več obiskov pri ginekologu.

image
/11


Čas, ki ga zahteva zdravljenje neplodnosti, lahko mnogim ženskam vzbuja skrbi, saj je v večini primerov za njimi že eno leto neuspelih poskusov zanositve. Potrebno se je zavedati, da ima lahko v tem obdobju neploden par normalne spolne odnose, in da tudi brez kakršnekoli zdravniške pomoči obstaja 3% verjetnost uspešne zanositve v vsakem menstrualnem ciklusu.


Preventiva

Na žensko plodnost negativno vplivajo naslednji dejavniki:

  • Pretirana telesna vadba – če telovadite tako intenzivno, da to vpliva na vaš menstrualni ciklus, to neposredno vpliva tudi na vašo plodnost
  • Nezdrava (prekomerna ali prenizka) telesna teža
  • Alkohol, kajenje, kofein (več kot ena skodelica kave na dan) in droge
  • Nekatera zdravila, kot npr. steroidi, zdravila za ščitnico, depresijo, hipertenzijo, epilepsijo, astmo

Če razmišljate o starševstvu, je pomembno, da za svoje zdravje poskrbite tako, da se ogibate pitju alkohola, da se seznanite z morebitnimi stranskimi učinki zdravil, in da začnete uživati 400 mikrogramov folne kisline na dan vsaj nekaj mesecev pred zanositvijo.


Zdravljenje


Zdravljenje je odvisno od postavljene diagnoze. Nekatere vrste neplodnosti imajo točno določeno zdravljenje, npr. odstranitev tumorja, ali uporaba določenih zdravil. Zdravila za reguliranje ovulacije najpogosteje vsebujejo hormone, ki pa imajo lahko stranske učinke – npr. ob njihovi uporabi se pogosteje zaplodijo dvojčki. Večina zdravil za plodnost stimulira proizvodnjo jajčec tako, da jajčniki izločijo več jajčec naenkrat.

Po zdravljenju s hormoni, lahko jajčeca pustimo, da potujejo po jajcevodu do maternice, ali pa jih odvzamemo za zunanjo oploditev in s tem zagotovimo večjo verjetnost oploditve. Od teh metod je najbolj znana t.i. in-vitro oploditev, kjer odvzeta jajčeca oplodimo v laboratoriju in jih ponovno vsadimo v maternico. 

Danes so na voljo metode, s katerimi lahko načrtujemo odvzem in hrambo jajčec za kasnejšo uporabo. Najpogosteje se iz jajčnikov odvzamejo in zamrznejo jajčeca, ki se lahko kasneje oplodijo in ponovno vstavijo v materino telo. To je predvsem pomembno pri zdravljenju raka s pomočjo obsevanj in kemoterapije, saj tovrstne terapije lahko povzročajo neplodnost.


Kdaj poiskati strokovno pomoč?

Čeprav po enem letu neuspelih poskusov še vedno obstaja velika verjetnost zanositve, je priporočljivo, da po tem obdobju poiščete strokovno pomoč. Če ste starejši od 35 let in si želite zanositi, je priporočljivo, da pomoč poiščete po 6 mesecih, saj verjetnost zanositve po 35. letu hitro vpada.


Kaj pričakovati?

Verjetnost uspešne zanositve je odvisna od vzroka neplodnosti. Več kot polovici parov, ki poišče strokovno pomoč, uspe ustvariti novo življenje.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
7
7 znakov, ki lahko pomenijo neplodnost
Kar 17 % vseh žensk ima težave z neplodnostjo. To je sedem najpogostejših znakov, ki kažejo na težave pri zanositvi.
5
5 znakov, da si pripravljena na drugega ot...
Mamice se večkrat sprašujemo, kdaj je čas za drugega otroka. Upoštevamo veliko dejavnikov, ponavadi pa pozabimo nase. To...
4
Ponovna zanositev: Idealen premor med nose...
Načrtujeta drugega oziroma naslednjega otroka, pa se sprašujeta, kakšen je idealen in najbolj zdrav premor med nosečnost...
3



Luteinizirajoči hormon (LH) in pomen vredn...
Luteinizirajoči hormon proizvaja hipofiza in je izjemno pomemben za pravilno delovanje reproduktivnega sistema. Pri žens...
Kakšna je zdrava in plodna sperma?
Če je v moškem ejakulatu manj kot deset milijonov spermijev na mililiter sperme, se to šteje kot nizko število spermijev...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?