|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zgodbe malih junakov: Trmast po mami, tih po atiju

Porodne zgodbe, 26.7.2022
Celo nosečnost sem poslušala, da bom carica, če bo ta nosečnost zdržala do konca. Pred Gabrielom sem imela spontani splav v petem mesecu. Sesedel se mi je maternični vrat in otroček je bil premajhen. Ko se je rodil, mu je nehalo biti srce.

image
V 40. tednih je Gabriel premagal vse slabe napovedi. (Osebni arhiv)
/11


Zaradi tega so me vso nosečnost spremljali tako v Ljubljani, kot v Celju. Imela sem tudi predležečo posteljico in kratek maternični vrat. V 32. tednu mi je počila žila in raztrgala se je posteljica. Nikoli ne bom pozabila, kako sem v predsobi stala v luži krvi in se pogovarjala z Gabrielom: »Daj, prosim. Vem, da ti to zmoreš.«

Rodila sem v Celju, potem pa so ga s helikopterjem prepeljali v Ljubljano, saj v Celju niso imeli opreme, ki bi mu pomagala.

 

PREBERITE TUDI: Predležeča posteljica ali placenta praevia


Zapleti zaradi birokracije

Ko sem naslednji dan klicala v Ljubljano, nisem niti slutila, da še zdaleč nismo ven iz hudega. Povedali so mi, da nekaj ni v redu z Gabrielovim srčkom in da čakajo na točno diagnozo. Popoldne je prišel kardiolog in takrat se mi je svet znova postavil na glavo. Gabriel je imel prirojeno hudo srčno napako – iz desnega prekata sta obe žili vodili iz srca, namesto da bi ena vodila v srce. Povedali so mi, da mora moj otrok, ki sploh še ni star 40 tednov (ko bi moral po vseh pravilih šele prijokati na svet), na operacijo srca v Izrael.

 

nedonošenček

Gabriel se je rodil s hudo srčno napako, ki so jo lahko popravili le v Izraelu. (FOTO: Osebni arhiv)

 

Poseg, ki je vključeval tudi zoženje srčnih arterij iz 5 na 3 milimetre, je bil izjemno tvegan. Tako tvegan, da ga v Pragi, kamor navadno pošljejo slovenske dojenčke na operacije srca, niso znali izvesti. Naša edina možnost je bil dr. Mishaly, ki pa zaradi vseh zapletov ne operira več v Ljubljani. Zaradi birokracije in vzpostavljenih pogodb s Prago, odgovorni v Sloveniji Gabriela niso želeli poslati v Izrael. Na koncu se je zanj zavzel njegov pediater, dr. Grosek, ki je tako rešil življenje mojemu sinu.

 

PREBERITE TUDI: Moja mo-bi dvojčka


Težka odločitev in še težje čakanje

Bila je nedelja, 14. julij. S starejšim sinom, Lovrom, sva sedela na plaži in po rokah sem premetavala telefon. Vedela sem, da Gabrielova operacija traja pet ur, pa sem vseeno vsako minuto pogledala, ali mi je Boris že pisal.

V Izrael je z Gabrielom odšel moj partner Boris, Gabrielov oči. Večkrat sem se srečala z začudenjem ali obsojanjem, ko sem povedala, da nisem odšla s svojim sinom na operacijo. Odločitev je bila težka. Na koncu je pretehtal Lovro, saj me ni bilo doma že več kot en mesec, ker sem bila z Gabrielom v porodnišnici v Ljubljani. Vedela sem, da bom naredila bolje, če peljem svojega starejšega sina na morje, pa tudi Boris se bo lažje znašel v tuji deželi, ker govori angleško, jaz pa bolj slabo.

Minilo je pet ur. Moj telefon je zapiskal: »Operacija uspela!« Ne morem opisati sreče, olajšanja, občutka, ko se je iz mene dvignilo vso breme zadnjih nekaj mesecev.

 

novorojenček

Gabriel, rojen v 32. tednu, trmast po mamici, miren in tih po atiju. (FOTO: Osebni arhiv)

 

Gabriel je pravi borec in junak. V 40. tednih je premagal vse slabe napovedi, da bo preživel v mojem trebuhu, preživel porod, ko se je dušil v moji krvi, preživel let v Izrael in komplicirano operacijo srca. Trmast po mamici, miren in tih po atiju. Ta bo v življenju še daleč prišel.

 

mali junaki

"Ne morem opisati sreče, olajšanja, občutka, ko mi je partner povedal, da je Gabrielova operacija uspela," pravi njegova mamica. (FOTO: Osebni arhiv)


Z vami delimo navdihujoče porodne zgodbe mamic malih junakov, ki so se rodili prezgodaj. To so zgodbe o veliki borbi za življenje od prvih trenutkov po rojstvu, zgodbe o veliki ljubezni in drobcenih borcih, ki so v borbi za življenje zmagali. Še več čudovitih zgodb teh najmanjših junakov in junakinj najdete v Facebook in Instagram skupini mamic nedonošenčkov JUNAKI PRVEGA NADSTROPJA.


Če bi radi tudi vi delili svojo PORODNO ZGODBO, polno veselja, sreče in tudi joka, upanja in mogoče žalosti, nam jo pošljite na info@ringaraja.net. Z veseljem jo bomo objavili.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...
11
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
6
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
4



Ali lahko tvoj pes zavoha, da si noseča?
Nekateri strokovnjaki verjamejo, da lahko psi postanejo zaščitniški, ko opazijo subtilne znake, da je njihova lastnica n...
Nosečnice, bodite pozorne na temperaturo v...
Kako dolgo se lahko nosečnica kopa v morju? Je za nosečo žensko primerna vsaka voda v bazenu, tudi termalna? Vse to smo ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?