|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Živa voda, eliksir življenja

Anton Komat, 14.3.2011
Voda je čudežna snov življenja in naš najdragocenejši naravni vir! Več kot vemo o njej, bolj nas prevzema čudenje nad prav neverjetnimi lastnostmi, združenimi v snovi, ki smo jo poimenovali voda.

image
/11


 

"Večina molekul beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov ima kristalno strukturo izjemno podobno strukturi ledu! Pri zmrzovanju vode te molekule enostavno zapolnijo praznine v kristalni rešetki ledu in ostanejo na ta način nepoškodovane. Druge molekule, torej tiste, ki nimajo kristalne rešetke ledu, pa led "zlomi" ali pa jih enostavno izrine iz svoje kristalne strukture. "

Voda je čudežna snov življenja in naš najdragocenejši naravni vir! Več kot vemo o njej, bolj nas prevzema čudenje nad prav neverjetnimi lastnostmi, združenimi v snovi, ki smo jo poimenovali voda. Vse naokrog nas obdajajo ogromne količine vode in tudi mi sami plavamo v notranjem morju našega telesa. Na našem planetu ne najdemo snovi, ki bi bila prisotna v takšni množini in obenem v vseh treh agregatnih stanjih hkrati. Obstajanje vode nam je tako samoumevno, da se premalokrat vprašamo, kaj je pravzaprav nenavadnega v vsej tej "navadnosti " vode.

 

Pa začnimo pri klimi našega planeta.

Toplotna kapaciteta vode je izjemno visoka, in če ne bi bilo tako, bi se planet Zemlja že davno ohladil. Kozmični mraz bi prej ali slej okoval naš planet v smrtonosni ledeni oklep, če Zemlja ne bi bila odeta v topel plašč ozračja, polnega vodnih par. Tudi oceani in morja so velikanski zbiralniki toplote, ki v temperaturnih spremembah bodisi sprejemajo ali pa oddajajo toploto. Ne glede na topla zimska oblačila bi strahoten kozmični mraz tudi Zemlji prišel do kože. To se ne bo zgodilo, kajti voda ima še nenavadno lastnost, da se med ohlajanjem širi. Že iz osnovnošolske fizike vemo, da se pri ohlajanju vse snovi krčijo, pri segrevanju pa širijo. Povedano pa ne velja za vodo. Voda se ob ohlajanju namreč širi!

 

Opis nenavadnih lastnosti vode lahko nadaljujemo z njeno izredno visoko talilno in izparilno toploto. Z izparevanjem vode na svoji površini, ki oddaja presežno toploto, lahko živa bitja ohranjajo telesno temperaturo, nižjo od tiste v okolnem zraku. Evolucija kopenskih organizmov je učinkovito vgradila to lastnost vode v mehanizme, ki preprečujejo pregrevanje teles. Človek ima na celotni površini svoje kože mnoštvo znojnih žlez. Mikroskopsko majhne kapljice znoja izparevajo v zrak, obenem z njimi pa se odvaja odvečna toplota, 600 kalorij na liter znoja. Sistem zavarovanja pred pregrevanjem je tako učinkovit, da temperatura človeškega telesa ostane na ravni 37°C, čeprav je zunanji zrak segret tudi 50°C.

 

V hladnem vremenu ljudje izznojimo 250 do 1700 gramov vode. Pri težkem fizičnem naporu ob vročih suhih dneh pa lahko izgubimo tudi od 10 do 15 litrov vode v enem dnevu. Izparevanje lahko doseže celo 4 litre na uro, toda koža še vedno ostaja popolnoma suha. Podatki govore, da ljudje iz južnih krajev izparijo v svojem življenju od 90 do 150 ton vode! Hladilnik človeškega telesa je izjemno učinkovit! Zanimivo pa je dejstvo, da človek nima učinkovite zaščite pred ohlajanjem telesa. Smo torej evolucijsko programirani kot bitja toplih krajev? Vsaj izkopanine naših prednikov kažejo v to smer.

 

 

Ocean našega bivanja

Temeljna zamisel čudeža življenja je neskončen, vendar uravnotežen tok snovi, energije informacij, ki se na pojavni ravni izraža v obstoju živih organizmov.
Dva temeljna fizična nivoja življenja - DNA, skozi katero se reproducira informacija, in proteini, ob pomoči katerih se reproducira tok snovi in energije - sta močno prepletena v kompleksu DNA/proteini, kjer DNA ukazuje, proteini pa uresničujejo!

Na fizičnem nivoju je organizem odprt sistem, za katerega je značilno ohranjanje nizke entropije. V fazi organizmove rasti entropija celo pada ali, kakor je rekel že veliki Erwin Schrodinger: "Organizem se hrani z negativno entropijo!"

 

Praktična posledica teh dogajanj je, da se vsa snov, ki sestavlja naše telo, v celoti zamenja vsakih sedem let. Prispodoba organizma s plamenom sveče ali tekočo reko je torej popolnoma upravičena.

 

Znanstveniki so mnenja, da je življenje nastalo v morju, in ko so v fitogenezi nekateri organizmi prešli na kopno, so zajeli del tega pramorja vase in ga zaprli v svoja telesa. Koncentracija soli tega zasebnega morja kopenskih organizmov je zelo podobna nekdanjemu prvotnemu morju, ki je bilo izotonično z 1%NaCl (današnja morja so izotonična s 3 do 4% NaCl).

 

 

Edinstvena molekularna struktura vode pa omogoča tej, da obstaja v tekočem stanju pri temperaturah, ko tudi substance z dvakrat večjo molekularno težo obstajajo le v plinastem stanju. Ta posebnost ji daje značaj vsestranskega topila. Voda se vede kot kameleon, saj se v njej, v njenem "vodnem spominu", ohranjajo vsi vzorci okolja. Slednja ugotovitev je izjemno pomembna, kajti čudež življenja, kot ga poznamo, je možen le v primeru, če pretok snovi, energije in informacij poteka v raztopljenih medijih.

 

Snovi, ki jih je biokemija "popredalčkala" kot organske ali anorganske, kot proteine, encime ali dedno snov ali po kakšnem drugem ključu, so le pojavi na fizični ravni življenja, ki se izmika empiričnim špekulacijam.

 

Še neka lastnost vode nam je premalo poznana, in to je njena izjemna površinska napetost, sila, ki tvori zelo čvrste vodne površinske opne. Mnogo živali je našlo svoj življenjskih prostor na površini vodne opne ali pod njo. Na vodni gladini drse drsalci, na njeni spodnji strani pa živijo množice enoceličarjev, ličinke komarjev, vodni polži in drugi organizmi.

 

Čim bolj pa je voda čista, torej čim manj je v njem primešanih raztopljenih snovi, večja sila je potrebna, da premagamo privlačne sile med vodnimi molekulami. Molekule snovi, ki so raztopljene v vodi, predvsem plini, se vgrade med vodne molekule in s tem znižajo učinek privlačnosti. Za prekinitev vodnega stolpca premera 2,5 cm je potrebna sila okrog 900 kg.

 

Taka pa je že trdota nekaterih jekel. Raziskovalci pa so izračunali prav neverjeten podatek, da bi za prekinitev vodnega stolpca enakega premera absolutno čiste vode potrebovali silo kar 95 ton. Zamislimo si jezero absolutno čiste vode! Ljudje bi lahko hodili po njem ali se celo drsali po njegovi površini! Po vodi torej lahko celo hodimo!

 

 

Napitek ledenih otočkov

Nekoč so bili raziskovalci prepričani, da vodne molekule enostavno zapolnjujejo prostor med velikimi molekulami življenja. Danes je vedenje popolnoma drugačno. Orjaške življenjske molekule privlačijo drobcene vodne molekule, ki se razporejajo po njihovi površini v strukturi, ki je identična kristalni strukturi ledu! Debelina "ledenega" ovoja makromolekul pa je sorazmerna z njihovo velikostjo. Organizem tako "zaledeni" večji del vode v svojem telesu. Voda torej postane "živa" šele, ko zaledeni na življenjskih molekulah! "Živa" voda pa nosi še eno pomembno skrivnost. Večina molekul beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov ima kristalno strukturo izjemno podobno strukturi ledu! Pri zmrzovanju vode te molekule enostavno zapolnijo praznine v kristalni rešetki ledu in ostanejo na ta način nepoškodovane. Druge molekule, torej tiste, ki nimajo kristalne rešetke ledu, pa led "zlomi" ali pa jih enostavno izrine iz svoje kristalne strukture.

 

Led Severnega ledenega morja je sladak zato, ker zmrznjena voda izloči iz svoje kristalne strukture raztopljene soli. Velike molekule življenja pa včasih spremene svojo strukturo, predvsem takrat, ko so kakor koli poškodovane. Takrat se te molekule niso sposobne tvoriti "ledene" skorje na svoji površini. Sledi presenetljivo dejstvo. Poškodovana molekula se lahko popravi s pomočjo "ledenih otočkov"! "Otočki", ki zamrznejo na površini velike molekule, ji povrnejo pravo konfiguracijo! Smo blizu pojasnitve procesa staranja?

 

Je torej možno pomladiti organizem s pitjem zadostne količine otopljene vode, morda celo z njegovim ohlajanjem? Rezultati raziskav to tezo nekako potrjujejo. Ohlajanje organizmov je povzročilo merljiv pomlajevalni učinek. Morda nas v prihodnosti čakajo "Pomlajevalna" hladilne komore? Prav tako pa je vsem dobro poznan zdravilni učinek pitja otopljene vode.

 

(Odlomki iz knjige: Nespametni bodo žejni)

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Knjižnica pod krošnjami
Branje. Listanje. Uživanje. Knjiga, ena najboljših človekovih prijateljic, te vabi na odmik od dnevne rutine. Knjižnica ...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2
Strožja pravila za shranjevanje in recikli...
V EU so septembra z novelo direktive o baterijah (Direktiva 2006/66/ES, ki je bila sprejeta že leta 2006) začela veljati...
2



Filtri za vodo, voda iz plastenke ali voda...
Svobodni raziskovalec Anton Komat odgovarja na vaša vprašanja Številni prijatelji uporabljajo v svojih domovih razne fil...
Kako poteka kemična kastracija moških - 2.del
Moški spol je izpostavljen HD preko matere v fetalnem obdobju in v času do prenehanja dojenja, kasneje pa direktno iz ok...