|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   SPD-motnja senzoričnega procesiranja
24.8.2013 17:50:21   
m_o_i
(bom kar tukaj, ker za rubriko "otroci s posebnimi potrebami" se mi ne zdi ravno...)

skratka, ima katera otroka s "potrjenim" SPDjem!? zanima me, na osnovi cesa je bila motnja potrjena.

z mulcem hodiva na delovne terapije(groba in fina motorika), nakar mi en dan terapevtka prilepi, ce sem kaj pogledala v cakalnici plakat(sem ga enkrat v casu cakanja in tam so kao neki znaki, da ima dete SPD-ne mara umivanja glave, ne mara bit bos, ovohavanje stvari itd.). paniko je zagnal, ker je zagledal plastenko play doh/a. bil je pac v fazi, ko je zmrznil zaradi barve(plastelin je zanj barva)-embalaza jub-a, karkoli obarvanega. tak kot je pred enim letom zmrznil, ko je na dalec zagledal balon. ceprav ga ni se nikoli drzal v roki, nikoli ni pocil pred njim, so mu bili antipaticni in ko so mu ga v kaki trgovini tiscali v roke, je zacel jokat.

skratka, da me ne zanese: ce dete ima SPD, mu bomo pomagali, valda! trenutno sem pac v fazi zanikanja te motnje, ker z lahkoto njegove odpore pripisem nekim fazam. play doh sva sla nabavit in res je trajalo dve uri, da ga je upal v roko prijet, ampak ga je. sicer ni zdej cist navdusen nad plastelinom in delanjem piskotkov(sem tut strojcek kupla-itak), naredil pa je nekaj kac, crvov in piskotov. tudi balone je cez cas cist lepo sprejel-kot da mu nikoli niso bili antipatični.
glave si ne umiva rad(pac take vrste otrok), stvari obcasno ovohava(na momente ga se imam za dojencka-raziskovanje sveta pac), ni mu vsec zvok mikserja in fena(obcasno; torej to pripisujem nekim njegovim fintam).
tale oznaka mi je zanimiva: slisim samo izbrane stvari in tezko poslusam. haloooooooooooooo-ja valda ne bo triletnik slisal tistega, kar noce(ali pa meni res kaj ni jasno)

torej-katera z izkusnjami!?

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
24.8.2013 19:22:11   
mateyka
zdej si mi pa dala mislit
- naša ima še zdaj probleme z umivanjem glave (nori, ko ji gre voda v ušesa in/ali oči),
- ne mara hodit čisto bosa zunaj (samo to mislim, da se odvadi pozimi, ko ne hodi zunaj bosa - imo bi se navadila če bi bila 2 meseca na morju; na bazenu ni nikoli problem)
- no, vsega glih ne voha, povoha pa marsikaj user posted image
- vsako smet prime v roke (sem zelo navdušena - not)

zdej, jaz ji ne bi posebnega stanja pripisala, niti približno.. bi moralo bit povezano s še čim?


me pa nekaj zanima - kako lahko ovohava, če ne upa nič prijet (tvoj tamali)? a to potem počne na daljavo ali kako?

< Sporočilo je popravil mateyka -- 24.8.2013 19:23:04 >

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
24.8.2013 22:17:46   
patrino
me pa nekaj zanima - kako lahko ovohava, če ne upa nič prijet (tvoj tamali)? a to potem počne na daljavo ali kako?

oprosti ampak tole se tako hecno bere in hitro dobiš slikovno predstavo v glavi.user posted image user posted image

Drugače pa sem se tudi jaz nad Moinim pisanjem malo zamislila. Osebno poznam kar nekaj otrok, ki imajo odpor prijemati mivko, plastelin, testo. Marsikdo ne mara hoditi bos, ker imajo nekateri otročki pač občutljivejše podplatke, ki so nevajene bodeče hrapave podlage...Še več otrok, pa pošizne ob umivanju glave.
Moji sicer nimajo nobenih zgoraj omenjenih težav, tisto o vohanju me je pa še posebej spomnilo na mojega srednjega vohalnika, ki so mu vonjave res smisel življenja. user posted image Svet resnično v veliki meri sprejema skozi vonjave. On si bo recimo striktno zapomnil kako je dišalo v eni ulici kjer smo bili pred časom. Če zamenjam parfum, mehčalec, osvežilec...je vedno prvi, ki opazi. Svoj športni dres bo v klubu našel med desetimi enakimi , če ga bo samo povohal. Do določenih ljudi , ki ne skrbijo posebej za higieno, ima odpor, pa čeprav so še tako prijazni, samo zato, ker po njegovem nimajo lepega vonja.Če kdo od nas je česen, ga niti pod razno ne zvabiš blizu dokler si temeljito ne zdrgneš zob..Meni je bilo to precej interesantno, vendar sem pač sklepala, da je bolj kinestetične vrste človek. Saj veš...nekateri pač svet v veliki meri zaznavajo s sluhom, drugi z vidom tretji pač z vohanjem, okušanjem in tipanjem.
Lahko da je to v resnici ene vrste SPD motnja. Lahko pa da je to le to, kar sem si predstavljala jaz. Osebno nisem strokovnjak, vendar sem vedno nekako mislila , da ta motnja nekako sovpada z motnja ADHD. oz. je to del tega.
Sedaj tudi jaz čakam tiste, ki imajo s tem več izkušenj.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 6:54:54   
m_o_i
tole je tisti plakat v cakalnici: user posted image

aja, ovohavanje: ovohava tisto, kar primeuser posted image . nasploh so mu ljube plasticne vreckeuser posted image plastelin je pa tudi najprej dobro ovohal, preden ga je gnest zacel...
kar se pa smeti tice-pri nas je v dnevni sobi komunala z desetimi kantami(sem pac kante nabavla za shranjevanje igrac, katerih ne gleda kot igrace, ampak kot plastiko/papir/steklo/plocevino/bio/fuj-mesane odpadke in potem sortira: user posted image )

ko bi vsaj smeti tak smrdele kot plastelinuser posted image . zunaj oblaufa vse kose in kante in gleda, kaj je not...

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 8:31:03   
mateyka
vidim, da je naštudiral sortiranje odpadkov v nulo user posted image naša je tako v paleontologiji. men se zdi fino po eni strani - sposobnost detaljnega preučevanja pa to? user posted image

samo tisti plakat me je pa kar malo šokiral - po njemu ima naša cca 50% teh lastnosti (od 17 recimo 8) user posted image .

sicer sem vedno mislia, da selektivno poslušanje sovpada z všečnostjo teme, ampak ok user posted image
- oznake na oblačilih motijo ker žulijo ali žgečkajo (vsaj našo - in mene tudi!)
- naša je fuuul rada hodila po prstih, ko je bila manjša, zdaj ne več. pač ne moreš dobro tečt in plezat, če ne uporabljaš podplata, to ji je kapnilo dokaj zgodaj. tam pri dveh letih je izzvenelo..
- izredno izbirčna pri hrani (zdaj se to spreminja, hvalabogu - v roku tega leta res ogromen napredek)
- in ne mara žgečkanja, crklja se verjetno zaradi tega bolj malo, ker jo hitro začne vse žgečkat; bogpomagi, je ista kot oči user posted image
- naša motorično - hm, riše kot hud majstor, samo drži svinčnik kot kol user posted image pa zelo je gibčna, fleksibilna in se rada afna, posledično pleza kot opica in je vsa v modricah (patrino, ne klicat CSD, je ne tepemo;).
- boji se aktivnosti; kaj pa vem, sicer se boji it na stvari, ki grejo hitro in suvajo (ala vlakec smrti), prehitre sanke na strmem bregu, ampak to je povezano s tem da ima " metulje v trebuhu" in ji ni fino.. samo ni pa zdej to nek splošni problem pri vsaki stvari, to ne..
- pa če ji takoj kaj ne rata, se zna ful razjezit in je cela štala user posted image (to pa je bil njen oči isti, ko je bil mali, baje; tako da to mine user posted image )

samo jaz to vidim kot del odraščanja in vsak otrok ima svoje specifike, nekaj kjer mora kaj extra delat na izboljšavi določeni stvari itd. mislim, saj noben otrok ni zdej "picture perfect" v nulo..

jaz tale SPD vidim kot eno poimenovanje bolj občutljivih otrok, ne bi pa temu glih rekla motnja (potem je lahko motnja že vse kar je manjši problem ali kako).. no, mnenje amaterja anyway user posted image

m_o_i, se ti zdi, da je to velik problem pri vas (ti simptomi)?

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 10:15:23   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: patrino
Osebno poznam kar nekaj otrok, ki imajo odpor prijemati mivko, plastelin, testo.


Ob tem zapisu sem se spomnila na tole:
Pred časom je bil po TV, žal sem pozabila, na katerem programu, sklop oddaj pod vodstom psihologinje, ki je pri otrocih odpravljala razne težave. Spomnim se otroka, ki ni jedel ničesar, razen suhe hrane (kekse ipd.).
Izkazalo se je, da se otrok doma ni smel umazati ali umazati svoje okolice, Zato se je nehal tudi dotikati 'packaste' hrane, ki bi jo lahko razlil, razsul ali z njo kakorkoli drugače onečedil sebe, mizo ... ter jo posledično že kot zelo majhen otrok nehal jesti.

Kakor hitro je videl, da mu starši dovolijo dotikati se 'packarij', so zadevo rešili v nekaj dneh. In otrok je postal vsejedec, dopuščeno mu je bilo 'bolj umazano' otroštvo, cela družina pa je začela živeti bolj sproščeno.


Otroci vidijo naše odzive, tudi drobno zmrdovanje staršev ob raziskovanju, tako da nekateri seveda razvijejo odpor do poiskušanja novih stvari ter do samega procesa učenja preko metode 'poskusov in napak'.

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 12:29:12   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka


jaz tale SPD vidim kot eno poimenovanje bolj občutljivih otrok, ne bi pa temu glih rekla motnja (potem je lahko motnja že vse kar je manjši problem ali kako).. no, mnenje amaterja anyway user posted image




Tak je tudi moj amaterski pogled.....pa kmalu bo res pri otroku vse motnja in bo vsako drugo dete ne neki terapiji......user posted image

Na tem plakatu nisem bila sposobno razbrati, koliko % teh znakov mora dete imeti, da ima to motnjo....ker moj otrok je skozi svoje odraščanje kazal tudi nekje 50 % teh znakov.....nekateri so seveda že izzveneli......recimo ovohava več ne toliko kot pred leti, ko je kako leto ovohavala vse......jaz kot glupi laik pa sem mislila, da jo etikete na oblačilih motijo iz čisto logičnega razloga....ker jo tisti 10 cm trde mase, skoraj kot plastika pač žuli.....vendar je to očitno znak motnje, ko te nekaj žuli......



(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 12:54:25   
m_o_i
ekzekli to je bila moja misel, ko sem odprla temo: danes je z otrokom nekaj hudo narobe, ce nima neke motnje/alergije/inkarjesetacga user posted image

vcasih so bila deca pridna in poredna-end of stori; danes so pa same neke motnje in bolezni! kot receno, ze od rojstva hodiva na terapije-povecan misicni tonus je bil meni opazen in sva valda hodla na terapije. kot rojen zahirancek lahko da ima drugacen zivcni sistem, samo me pa res moti, da ima kar vsak otrokov odziv na stvari ime xx motnja...

kar se plakata tice: od nastetega ne mara umivanja las(tudi jaz sem vpila ko gresna dusa, ce sem dobila vodo na obraz-do drugega razreda) in strizenja(vedno ga z masinco in ga pika, kar je tudi vidno-cisto rdec vrat ima). izbircen je pri hrani-do letos spomladi ni jedel sadja(cez poletje je sam od sebe zacel jest vso sadje!), edtem ko zelenjavo je pa surovo jedel za popoldansko malico naprimer(in je cokolado lahko na mizi zraven gledal). o slisanju izbranih stvari sem ze rekla besedo ali dve(meni se to ne zdi motnja, ampak selektiven sluh), kolesa se ne vozi, ker mu se ni kapnila logika voznje(namesto naprej potiska pedala nazaj-in bremzauser posted image ), na poganjalcu se poganja z boki naprej in ne z nogamiuser posted image ... eh, tudi na stole je zacel plezat letos!!! spomladi...

bos bi bil non stop-ko se zacnejo mrzli dnevi je pri nas cela stala! risanje in pisanje ga ne zanimata(kot tudi ne poslusanje pravljic; knjige pa prelistava in komentira na full), papir reze kot mojster in je tako preprican vase, da vedno zeli skarje s spico(ne otroskih). oznake na oblacilih ga ne motijo, ker jih mama pridno odreze takoj, ko prinese iz stacune novo stvaruser posted image , po prstih obcasno hodi, ker je kao baletkauser posted image , zgeckat se obcasno zeli sam(pravi, da naj igram harmoniko), cartlja se, ko se njemu zdi (ne vedno)...
ma mulcu ne pripisem niti tretjino motenj iz plakata.

kar se tiste oddaje tice-sem jo gledala enkrat, ja. otroci z motnjami hranjenja...to smo, HB, preskocili, ker hrana pri nas nikoli ni bila in ne bo nekaj za dramatizirat. kosilo je ob doloceni uri, po nekem doglednem casu se miza pospravi-ce je kdo kaj pojedel ali ne, vsi ostali obroki so takrat, ko je kdo lacen. tudi ko do pred pol leta ni poskusil sadja v nobeni obliki, se nisem obremenjevala-kot receno, poleti je zacel jest vse.
se vedno je tudi v plenici, ker ocitno(to je ze za drugo temo) se ni imel aha! klika. kahlice imamo tri+skoljko in ko je pri volji, sam rece, da ga naj slecem ker bo lulal/kakal...

skratka, takole na prvi uč se mi zdi, da sem mama, ki otroku pusti njegov cas...
aja se tole mogoce: moj otrok ni nikoli sterilno cist. njegova prva reakcija na popackano ali mokro majcko/tla/mizo:eh, nic hudega(jep, vedno sem in se govorim tocno to), bomo pobrisali/oprali. ko sem ravno pri packariji: z lopatko se on v mivki, blatu ali zemlji ne igra. vse grabi z rokami, da ima cisto crne in polomljene nohteuser posted image . vsega nastetega je tudi ze nekaj pojedel in sam ugotovil, da ni apetitlih...

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 14:10:15   
mateyka
kaj pa vem, men se zdi normalen user posted image

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 14:24:49   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

kaj pa vem, men se zdi normalen user posted image


Meni tudi user posted image

Sploh še nisem videla otroka, ki bi bil brez nekih fint. Po moje zelo dolgcajtno. In bi prej rekla, da je z njim nekaj narobe, če bi bil preveč čist, priden, miren, ubogljiv,... user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 14:32:34   
m_o_i
ooo, lulu, a se migas!?
a ti tut mas normalne otRRoke? user posted image

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 14:37:05   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: m_o_i

ooo, lulu, a se migas!?
a ti tut mas normalne otRRoke? user posted image


Migam, migam user posted image

Moji so tudi noRR-malni... če je "normalno" to, da imajo iz vsakega plakata 3-8 motenj od 10. user posted image

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 14:41:57   
m_o_i
moje amatersko mnenje je, da so normalni (samo da ne bodo totih motenj pred kakimi doktorji kazali prevec)

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 14:46:30   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: m_o_i

moje amatersko mnenje je, da so normalni (samo da ne bodo totih motenj pred kakimi doktorji kazali prevec)


user posted image  če jih uspemo prepričati, da se v šoli ne izpostavljajo in da so na sistematskih pregledih pridni... smo zmagale user posted image

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 14:49:45   
m_o_i
jaoj, ne mi o sistematskem user posted image

mulc ima popravca user posted image . je bil pri psihiatrinji na koncu z zivci(se mu ob sedmih zjutraj ni bas dalo cvekat z njo in igrat se pokazi kaj znas), tak da do zdravnice sva sla samo po papir za kri in vodo-ko mu je dvakrat kri jemala, je bil pa cist ocaran in...tihouser posted image

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 14:57:35   
mateyka
u, naša ni nikoli jokala, ko so ji kri jemali. od rane mladosti nikoli! vedno je vsa fascinirana kaj ven priteče in kok je lepa rdeča barva. pa debatira s sestro o krvi itd., vse v izi. vsa vesela je vsem v čakalnici pri treh letih razlagala, da bo ona dala kri in da ma lepo rdečo kri in da ona ne joka ter z začudenjem gleda ostale otroke, ki se že na daleč preventivno derejo in jokajo.
me zanima a je to tud kaka motnja? user posted image

NRNK - ne-reakcija na kri user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 25.8.2013 14:58:54 >

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 14:59:35   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: m_o_i

jaoj, ne mi o sistematskem user posted image

mulc ima popravca user posted image


Moja ga je tudi dobila. Ampak je videti, da je stručkinja malo prespala vso zadevo, kak učbenik prelistala (ne oni iz obveznega branja user posted image ) in si premislila. Novega datuma ni določila.
Pač se moja ni hotla z njo igrati. Big deal! user posted image

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 15:02:36   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

me zanima a je to tud kaka motnja? user posted image

NRNK - ne-reakcija na kri user posted image


Vzemi si cca 1 minut0 časa, odpri Google, prave besede vtipkaj, enter in ... evo ga! Motenj, koliko češ user posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 15:43:40   
TomTaylor
hmm..Ugotovila sem, da imam SPD. user posted image

sam ej...čakaj...a se znaki za fantka in punčko razlikujejo? Ker imam SPD za fantke, za punčke pa ne? ... wtf?

< Sporočilo je popravil TomTaylor -- 25.8.2013 15:52:59 >


_____________________________

Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 15:46:46   
LuLu
jaz imam mogoče motnjo "Motnja ugotavljanja motenj". Pojma nimam ali imam kaj.

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 17:48:57   
m_o_i
TT, tisti plakat nima veze s spolom otroka(tisto, kar je pri fantku narisano, so motnje tudi pri punckah in obratno)

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 18:19:23   
Felicita
jao ste navalile... me zanima če bi 30 let nazaj, ko še o avtizmu ni bilo toliko govora planile po podobnem plakatu na katerem bi pisalo 'ne maram očesnega stika', 'ne razumem nebesednega jezika' in 'ne razumem, zakaj moram reči 'prosim' in 'hvala'' isti pomp zagnale. Verjetno bi, ker imajo vsi otroci take faze v razvoju, vsaka ima otroka, ki mu lahko enega od teh simptomov pripišeš na neki točki v razvoju (in je to tudi normalno) in zdravnik si je drznil na to opozorit. Groza!
Ampak po nekaj raziskovanja je meni kar jasno, zakaj gre. in medtem, ko ima večina otrok neke 'quirke' in kaprice v razvoju (jaz npr še danes ne maram prijemat mastnih stvari in najhujša mora mi je namazat pekač z maslom), gre tule za malo hujšo obliko - predstavljajte si, da telo ne zna sprocesirat dotika, ampak sprocesira bolečino. namesto prijetnega žgečkanja mivke v roki čutiš to 20x močneje in boleče. določene barve, če zasedejo preveč vidne površine, ki povzročijo bolečine ali celo delno in trenutno izgubo vida. In ker tak otrok (verjetno) ne ve, kako bi zadeve morale bit, izpade kapričast in poskuša to kompenzirat, ker mu pač okolica nakazuje, da takšno vedenje ni 'normalno' oz. zaželeno.
In medtem ko ogromno otrok res sovraži umivanje glave (ker se bojijo premrzle/prevroče vode, ali pa da jim bo šla voda v oči in jih bodo pekle, da za trenuek ali 2 ne bodo mogli vdihnit,... grozljiva reč, tole pranje glave, če človek pomisli) tudi verjamem, da se tudi med vsemi tulečimi otroci najde kak, ki ga je dejansko strah, ker ga to dejansko boli oz. mu na nek drug način povzroča čisto fiziološko neprijetnost. pa ga starši odpravijo, da ah, saj njim je bilo tudi neprijetno, pa je minilo (in verjetno se bo tak otrok potem zadevo sam naučil tako ali drugače skompenzirati).
TUki bi omenila še en drug znan (in celo sprejet kot diagnoza!) 'sensory overload', ki se pogosto dogaja, predvsem ženski populaciji - migrena. Pri migreni (teoretizirajo da) gre za to, da možgani ne zmorejo sprocesirati dražljajev, ki jih prevaja trivejni živec (oz. je le-ta preobčutljiv 'za svoje dobro'). Tista, ki je že kdaj imela takšno migreno, da jo je položila za več dni v temo in totalno tišno, ve kako je to zoprno, boleče in kako nič ne moreš, ko si v tem stanju... potem si pa predstavljaj, da bi ti nekdo rekel 'kaj delaš cirkus, saj nas vse včasih glava boli'.
Ne pravim, da ima katerikoli od zgoraj opisanih otrok to motnjo, pravim pa da se mi zdi čisto verjetna teorija. in ja, plakat je pač kakršn je (piše da je povzet po tem: http://www.spdfoundation.net/about-sensory-processing-disorder.html ), zdravnica se je naučila nekaj novega in hoče sedaj to na vsak način diagnosticirat; sem tudi mnenja, da je precej diagnoz izmišljenih oz. izsiljenih (bodisi s strani staršev ali s strani zdravnikov)... ampak kot rečeno se mi zdi to čisto veljavna oz. verjetna motnja. verjamem pa tudi zato, ker sem sama en tak preobčutljivček (čeprav po propisih naj odrasli ne bi trpeli za tem), ki ima redne migrene, bruha ob 3d filmih, ne more jest niti mentol čigumijev, ker me preveč pečejo in vsak nenaden glasen zvok mi povzroči bolečno (pa ne v ušesih) in mi je čisto jasno, da to drugi ljudje ne morejo razumet in zato redno slišim, da pretiravam (sem si pa obljubila, da bom nekoč nekomu takemu namerno čevlje pobruhala v kinu user posted image ). kljub temu, da nisem bla nikoli diagnosticirana z nobeno motnjo, sem še vedno mnenja da to pač 'normalno' ni.

pa še par zanimivih virov, ki grejo malo globlje ko do strahu pred umivanjem glave in žvečenja majic: http://ajot.aotapress.net/content/61/2/135.full.pdf+html in tole: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2759332/ (tule je še veliko povezav na druge sorodne članke na desni strani) in nenazadnje: http://en.wikipedia.org/wiki/Sensory_processing_disorder

_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 18:51:30   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

Ne pravim, da ima katerikoli od zgoraj opisanih otrok to motnjo, pravim pa da se mi zdi čisto verjetna teorija. in ja, plakat je pač kakršn je (piše da je povzet po tem: http://www.spdfoundation.net/about-sensory-processing-disorder.html ), zdravnica se je naučila nekaj novega in hoče sedaj to na vsak način diagnosticirat; sem tudi mnenja, da je precej diagnoz izmišljenih oz. izsiljenih (bodisi s strani staršev ali s strani zdravnikov)... ampak kot rečeno se mi zdi to čisto veljavna oz. verjetna motnja. verjamem pa tudi zato, ker sem sama en tak preobčutljivček (čeprav po propisih naj odrasli ne bi trpeli za tem), ki ima redne migrene, bruha ob 3d filmih, ne more jest niti mentol čigumijev, ker me preveč pečejo in vsak nenaden glasen zvok mi povzroči bolečno (pa ne v ušesih) in mi je čisto jasno, da to drugi ljudje ne morejo razumet in zato redno slišim, da pretiravam (sem si pa obljubila, da bom nekoč nekomu takemu namerno čevlje pobruhala v kinu user posted image ). kljub temu, da nisem bla nikoli diagnosticirana z nobeno motnjo, sem še vedno mnenja da to pač 'normalno' ni.





No, jaz sem vsekakor iz tega izhajala, kar je oboldano.......plakat ozaveščanja je zelo slab.....ker precej otrok ima v določenih razvojnih fazah vse te znake......in tako ozaveščanje lahko zelo zmede starše......ki če gledajo take plakate non stop v čakalnicah, ko čakajo in začneje razmišljati o tem "kaj pa če ima moj otrok tudi to motnjo"....potem pa še kakšna medicinska sestra ali terepevtka, ki je opazila iste znake kot na plakatu pri enem otroku.....ali pa kakšna kolegica, ki je na internetu prebrala ogromno o tej motnji (ki je v Sloveniji dokaj nova očitno, ker slovenskih linkov ni ravno veliko) navrže staršem "vaš otrok pa ima sigurno to.....poglejte, saj ima vse simptome"....in zmeda je tu......in starš hopa cupa k doktorju po diagnozo......

Ker plakat je narejen v stilu....."Vas boli glava več kot dva krat na teden? Imate tumor."

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 18:52:19   
mateyka
glej, sej je zelo enostavno - že na začetku smo debatirali ali je to vse, ali obstaja kak dodaten simptom, ki ga tukaj ni naštetega. in ker smo izhajale iz tega kar vemo in ne iz tega česar ne, smo potegnile sklepe na podlagi danih informacij.

a se ti ne zdi, da če bi bilo omenjeno še kaj bolj resnega (sem spraševala), da bi se tudi drugače pogovarjale o tem? se ti res ne zdi?
načeloma mislim, da če bi otrok res imel grozne bolečine, da bi to opazili. in kakor sem že rekla - če ta motnja res obstaja, potem bi morala bit bolj podrobno opisana kaka bolj resna težava. in tukaj ni. vsak dvajseti otrok ima grozne bolečine, ki jih do sedaj nismo opazili? nekak dvomim.. verjamem da motnja lahko obstaja, samo mislim, da je bolečina veliko bolj redka. temu kar je zgoraj našteto (z izjemo bolečine) pač jaz ne morem rečt da je motnja.
in zdej - zaradi mojega mnenja, ki se razlikuje od tvojega "navaljujem" al kaj? a prosto debatirat se pa ne sme več al kaj? user posted image


in glej, tole dvoje mam jaz (volna in slabost na vlakcih smrti):
For example, some people find wool fabrics itchy and hard to wear while others don't and some individuals might experience movement sickness while riding amusement park games while their friends are having fun.
in jaz v tem ne vidim nekega hudega stanja.

definicija SPD pravi:
"the neurological process that organizes sensation from one's own body and from the environment and makes it possible to use the body effectively within the environment".
kaj to pomeni? da jaz ne morem z istim efektom uporabljat telesa kot en, ki mu ni slabo. ja, dobro jutro, seveda ne. samo da bom zdaj pa iz tega motnjo delala, res no.. koje drame..
ha, saj sva obe tako občutljive, samo mene razumejo (sem pač občutljivc, kaj čem), ne vem zakaj tebe ne user posted image

in tukaj:
Signs and symptoms
People suffering from over responsivity might:
- Dislike textures in fabrics, foods, grooming products or other materials found in daily living, to which most people would not react to and this dislike interferes with normal function. Like a child who refuses to wear underwear or a grown up who is so "picky" he can't go to restaurants with friends.
- Get so car sick they refuse to be in a moving vehicle.

tole zgoraj ni nič posebnega.

- Refuse to kiss or hug, not because they don't like the person, but because the sensation of skin contact can be very negative
- Feel seriously discomforted, sick or threatened by normal sounds, lights, movements, smells, tastes, or even inner sensations as heartbeat.

tole zgoraj pa imho meji na recimo compulsory disorder, ki ga pa je potrebno zdraviti.

no Felicita, upam, da te ne moti moja debata in da boš preživela "navaljivanje" user posted image seveda so pa vsi vabljeni k debati, ni zdej to neko prekljanje dveh ufuranih patrinic user posted image

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: SPD-motnja senzoričnega procesiranja
25.8.2013 19:17:53   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: liliana
Ker plakat je narejen v stilu....."Vas boli glava več kot dva krat na teden? Imate tumor."


lol, ja - dobra primerjava user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?