popek
|
Alenka IST: Zakaj , ker se tvoja princeska še ne postavlja na noge? Z njo ni popolnoma nič narobe, ker ima še 1 leto časa, da shodi, pa je to še vedno normalno. To ti razlagam, ker delam v nevrorazvojni ambulanti. Otroka moramo pustiti, da se razvija v skladu s svojimi zmožnostmi in ga pri tem ni dobro forsirati. (beri, postavljati na nogice). Mogoče bo katera , pa vendar s tem svojim "predavanjem" ne želim nobene kritizirati, ker v končni fazi vaših otrok ne poznam. Tudi moja Pia je shodila stara 9 mesecev in 1 teden, tako da je čisto možno, da so pri teh mesecih nekateri otroci že pripravljeni za na nogice. Vendar poudarjam, da je jaz nikoli nisem postavljala na nogice, sprehajala oz. dajala v hojico. Ves čas je bila na tleh in vse je osvojila sama. Glede na mojo izobrazbo tudi nisva izvajali nobenih vaj - sem se med porodniško čisto izklopila od službe. Tudi sedaj je tako. bo shodil kasneje kot Pia in tudi njega imam ves čas na tleh, tako da sam raziskuje svet. Igrava se tako, da sedem jaz k njemu na tla. Skratka, normalni razvoj otrokove motorike gre nekako takole: ležanje - pasenje kravic, obračanje na bok, kasneje na hrbet ali obratno (iz boka na hrbet)- sedenje - štirinožni položaj - plazenje - klečanje - postavljanje na noge - hoja vstran ob opori (npr. miza), hoja ob opori naprej (stena, mizica) - samostojna hoja. Med temi fazami je dosti prehodov, ki jih mora otrok osvojiti, npr. da se zna otrok sam vsesti iz ležečega položaja ali iz 4nožnega, da gre sam iz sedenja na vse4, da se sam dvigne na nogice, tako da eno nogo izpostavi (in ne, da ga mi iz lufta postavimo nanje), da zna počepnit in se vsesti na rito (in ne, da ga mi posadimo)....... Napisala sem teoretično. Seveda je možno, da kakšen otrok kakšno fazo izpusti, npr. plazenje ali pa jo osvoji kasneje, ko npr. že hodi. Najbolj pomembno pa je, da otrok osvoji t.i. prehode iz enega položaja v drugega. Tako bo veliko bolj siguren in zagotovo bo manj bušk, pa še mamicam ne bo potrebno non-stop stati otroku za ritjo in še hrbtenica bo manj trpela. Upam, da sem te kaj potolžila. Tvoja punčka bo zagotovo kmalu splazila in tudi hodila slej ko prej. Čez par let nihče ne bo porajtal, kateri otrok je shodil prej in kateri kasneje. In še to. Meni osebno so najbolj luštne in sipatične male bibice, ki po vseh4 raziskujejo svet. Lep dan vsem.
|