fiška33
|
Biba, vsakič ko me en kolega vpraša za kak nasvet oziroma predračun, pravi, da preveč zakompliciram, ampak zadeve s prizidki res niso preproste . Prva stvar, ki jo moraš ti narediti, je, da greš na Občino al pa na Upravno enoto, da ti Oddelku za okolje in prostor pripravijo Lokacijsko informacijo za prizidek. Tam bodo napisane neke osnovne zahteve vaše občine glede odmikov od sosednjih parcel, naklonov strehe, ali bo prizidek posegal v kak varovalni pas (cesta, voda, gozd,..). No, to je prva stvar, ki jo naredi. Vsak arhitekt te bo najprej po lokacijsko informacijo poslal . Potem običajno sledi izris neke idejne zasnove. (Tu pa arhitekt že zaračuna svojo uslugo, ki je odvisna od velikosti in zahtevnosti posega. Jaz imam to tako urejeno, da na podlagi fotk in želj cca ocenim, kolko bi taka idejna zasnova stala pri meni. Vsak arh. ima pač svoje cene - odvisno od ponudbe in povpraševanja. Če si bolj dober, imaš gužvo in si načeloma tudi dražji). Če se s ponudbo strinjaš, potem na podlagi osnovnih izmer in razgovora z bodočimi uporabniki, poskušam, glede na vaše želje in zmožnosti prostora, ter na podlagi zahtev iz lokacijske informacije narisat nekaj, kar bo funkcionalno in še lepo izgledalo . Potem se običajno malo usklajujemo, ali vam zadeva ustreza, oziroma kaj bi vi spremenili ,... Jaz imam v ponudbi 3 rešitve, mojo, vašo in uskladitev obeh, tak da v nedogled ne spreminjamo zadeve . Jaz imam v opciji tudi izris v 3d, kar seveda zadevo podraži, lahko pa je seveda tudi samo v 2d. So pa načeloma prizidki kar zoprna in zahtevna naloga, saj je potrebno poleg novih načrtov, kasneje izrisati tudi obstoječi objekt. Ko je idejna zasnova z vaše strani potrjena, je potrebno pred začetkom gradnje pridobiti gradbeno dovoljenje. Izdelavo tega dela (PGD) dokumentacije lahko prevzame podjetje ali posameznik (odgovorni vodja projekta), ki ima opravljen strokovni izpit in ima ustrezen žig... No, jaz tega izpita še nimam , sem pa take funkcije že opravljala, nadzirali in poštempljali so pa drugi . (Tamle v sobi me čaka devet fasciklov drobnega tiska zakonov in predpisov, izpit me bo stal najmanj 600 €, prej se moram pa vsaj 3 leta po diplomi kaliti pri drugih arhitektih). Tak da punce, tukaj jaz ne bi podcenjevala dela arhitektov . So neke vrste pravniki za gradbene zadeve. Jaz sem trenutno uradno samo projektanka, risarka, rišem pa lahko zadeve, kjer ne potrebujemo gradbenega dovoljenja. Za izpit sem se pa že 2x začela učiti, pa vedno kak meni pomemben projekt vmes uleti . Prakso je pa tudi treba pridobivat . - beri Učenje mi pa res smrdi Za PGD je potrebno naročiti tudi geodetski posnetek obstoječe situacije pri geodetu. K sodelovanju je potrebno vključiti tudi lokalnega urbanista, ki pripravi urbanistični del dokumentacije. Zbere en kup papirjev, kjer tudi s skicami dokazuje, da je vse v skladu s predpisi. Od inštitucij pridobiva tudi ustrezna soglasja (elektro, komunala, ceste, odvisno, kaj je potrebno - piše v lokacijski informaciji...). Arhitekt pripravi tudi bolj podrobne načrte, zbere vse skupaj v debeli mapi (4 izvodi), dva izvoda gresta na Upravno enoto, kjer, če vse štima, dobiš gradbeno dovoljenje. Ampak to še ni vse .... Pred gradnjo je potrebno pridobiti tudi PZI (projekt za izvedbo), kjer je poleg arhitekture (še bolj podrobno narisano), vključen tudi statični načrt. Če boste delali sami ali pa kakšno podjetje, mora ta vedet, kakšne špirovce uporabit, kake preklade dat, kolko armirat ploščo, .... Za načrte elektrika in strojnika nisem ziher, če morata biti podrobno obdelana, fajn je pa, da se ve, kako razpeljat elektriko, kam dat vtičnice, ....oziroma podrobni načrt strojnika, ki vsebuje kanalizacijo, ogrevalne naprave... Vse to se potrebuje, da ob novogradnji ali gradnji prizidkov ni nekih dvomov. Arhitekt pač vodi vso zadevo, skrbi da so načrti med seboj usklajeni, je vez med naročnikom in ostalimi izdelovalci načrtov,... Lahko nudi tudi gradbeno arhitekturni nadzor. Kljub dobremu in natačnemu opravljenem delu, se pri gradnji še pokažejo stvari, ki jih je potrebno rešiti na licu mesta. Svetujem, da se obrneš na kak lokalni arhitekturni biro. Oni bodo lahko prišli hitro pogledat, ocenit, svetovat ... To bi bilo na kratko .
|