|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  5 6 [7] 8 9   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Vinjeta 2014
22.9.2013 10:27:21   
patrino
Katipi, kot sem že omenila, sem v podobnem položaju kot ti, vendar sem vseeno sposobna nekoliko od daleč in realno pogledat na situacijo.

V bistvu sploh nisi v podobnem položaju kot ona. Midve s 3mi otroki imava lahko čisto navaden enoprostorec s petimi zici, ki ni dražji od kombija. Ona pa rabi več sedežev, ker sta se ji v tretje rodila 2 otroka. poleg tega ni fer pametovati tebi, ki si vse te ugodnosti lepo koristila, zdaj pa si pametna, ona pa je zdaj komaj na začetku te poti (njeni otroci niso toliko stari kot tvoji). In zdaj večinoma družinska vstopnica velja za 4 osebe, tako mimogrede;). Je pa seveda odvisno, kaj gledaš in če daš vse otroke na isto aktivnost - kar ni nujno, da je vsem trem všeč;).
Gre se zato, da se sedajle, ko naj bi kratko vlekla tvoja družina, pač zelo jeziš in razburjaš, ko pa so vlekli kratko drugi, te pa ni bilo nič slišati.

patrino, takrat ne katipi ne jaz nisva meli še toliko otrok in sva bili med tistimi "ki so takratko vlekli"user posted image




Ker vem, da rada bereš citate, bi ti tudi tole scitirala, samo je tvoja objava tako "kratka", jez pa imam voljo replicirati le na le na zadnji del.
Kot prvo, Katipi noben otrok ni padel z neba ali pa ji ga je naredila država.
Kot drugo, če se greš " razširjanje družine", je treba vzeti v zakup, da bosta ob planiranem spočetju enega , pač nastala dva, trije ..
Kot tretje- kot petčlanska družina smo mi bili deležni bore malo ugodnosti, ki bi jih lahko izkoristili, če bi se tako odločili. Že pri vrtcu je bilo tako. Ker so najini otroci prihajali v vrtec nekako po tretjem letu, nisva nikoli mogla koristiti " bonusa" da bi bil drugi zastonj. Enako je z istimi hobiji in dejavnostmi. Povsod po raznih klubih imajo popuste za drugega, tretjega otroka, vendar tudi tega ne koristimo, ker imamo tri čričke z različnimi interesi in dispozicijami. Pri različnih turističnih agencijah je podobno, vendar tudi tega ne koristimo, ker hodimo taborit in plačamo za vsakega otroka. Vendar tako smo se pač odločili.
Tako kot Katipi, tudi tebi niso padli vsi otroci naenkrat skupaj. Popusti in ugodnosti, čeprav so v vrtcu to zadevo malo predrugačili oz. ni zastonjskih otrok , razen socialnih, so bili, so še in še bodo. Taki in drugačni. Bistvo vsega tega mojega oglašanja na tej temi ni v tem, da bi podpirala podražitve vinjet ( še posebej, ker že vnaprej vem, da pademo mi zraven), temveč predvsem v tem, da se je dvignil cel hali gali predvsem iz strani tistih, ki se takrat, ko je kakšen drug zakon treščil po glavi drug del prebivalstva ( vedno je kak takšen) gledali v zrak, se delali gluhe in bili veseli, da so se spet zognili. Bodimo pošteni vsaj tokrat. In ja, tudi k delanju otrok se je treba spraviti premišljeno. Tudi avta na kupimo kar na horuk. Da bi pa dete pridelali kar tako , ne da bi prej malo pomislili na posledice ( in realno pomislili, da bo po rojstvu en lep čas na plečih staršev), je pa zame osebno sila neodgovorno.


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 151
   RE: Vinjeta 2014
22.9.2013 12:49:33   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Troclanska druzina, ki zivi z star5imi starsi ter o njih skrbi ima tudi 5 clanov, pa ne spadajo v velike druzine. menda ne bos rekla, da so oni neka druga kategorija.

No, dejansko imajo oni 4 prihodke na 5 članov, starši in samo otroci pa 2 prihodka na 5 članov.


Dejansko? NI nobene troclanske druzine, ki zivi od penzije njihove babice? To dejansko je dalec od dejanskegaIn sicer - velika druzina je velika druzina. Tudi velike druzine s stirimi ali petimi otroci lahko imajo po dva avtomobila, pa bi se taksni dejanskosti izognila. Niso vse velike druzine revezi.  

Frodo, katipi ti je s svojimi dvojčki želele pokazat, da družine včasih ne moreščisto planirat. Lahko se ti zgodijo dvojčki, lahko kontracepcija ne dela (recimo kontra učinek z nekaterimi zdravili,... in nekateri pač otroka niso planirali, pa ga majo.


Vcasih je kljucna beseda. Vcasih ni redno in vcasih ni vse. Vcasih ni pravilo planiranja druzine, je izjema. Planiranje je pa za marsikatero zensko tezko, bolece in zelo odgiovorno. 
Vcasih se tudi ponesrecis, zbolis... in moras sprejeti, da si ne mores dovoliti enako kot nekdo, ki se mu nekaj ni pripetilo. In ce se ti pripeti (planirano ali ne) vec otrok moras sprejeti, da ne mores ziveti enako, kot ce imel enega ali dva. Vsaka odlocitev terja posledice.  

Ne bi rada živela v državi, kjer bi morale vse neplanirane a potem vseeno zaželene otroke splavit... Se zgodi, nobena metoda ni 100%.


Saj ti ni treba. Treba je sprejeti, da so doma se ena usta za ghranit, se eno dete za ozlete, se eno dete za solo itn... ne se delati in pricakovati, kot da tega deteta ni.

Frodo, brez vprašanja zakaj in kako, res ne bomo nikoli zlezli iz krize.


KOlikor vem se pogovarjamo o vinjetah. Resitve krize se resujejo na drugih temah.


Ne glede na zaposlenost staršev, otroci vedno jejo, hodijo v šolo, rabijo obleke, ko stare prerastejo, itd...user posted image .


Jasno, vendar mi povej kje je negativni vpliv vinjete na njihovo prehranjenost, oblecenost..... .

tako da idealnega sistema ni.


Enako velja za sistem cestninjenja.

To se strinjam. Vseeno pa mislim, da ni fer se it par let natalitetno politiko, da se ljudje zakalkulirajo, potem pa ko jih j*, saj so si jih sami izmislili - ne vem, tak sistem mi deluje tako krut in nesočuten... Skoraj nekako preračunljivo privoščljiv - ala, dajmo budale prepričat, da bojo že, potem jim bomo pa vzeli, pa naj se sami znajdejo kot vejo in znajo... Sama nimam teh problemov, ker sva kot rečeno oba zelo ziheraša, kar se tiče takih reči, vendar vem, da ljudje tudi drugače razmišljajo. In jih ne bi zato kaznovala.


Nimajo samovelike druzine kombije. NIso samo velike druzine "oskodovane" zaradi avta, zaradi kredita, zaradi tega in onega kar so planirali. Vsi smo.


Ti samo na to odgovorim: čas z očetom, ki porabi 2x več časa za prevoz v službo, če gre čez mesto kot če gre po obvoznici (ki je ravno temu razbremenjevanju mesta namenjena)... Ali pa recimo otroci, ki bruhajo po ovinkih tudi niso tako srečni kot če ne bruhajo;). Ne rečem, da je AC nuja, sploh ne, povem pa, kaj je pri njej plus. Dokler nisva mela taprve, sva se vozila samo po starih cestah, ker so lepše, če sem sama in se mi ne mudi fejst domov, še vedno rajši grem po stari. Ampak ker zdaj 2/3 otrok bruhata po takih cestah, pač drugače planiramo izlete, dokler bo tako, saj prerastejo:). Pa kot rečeno, se ne bunim zase, ker nimamo kombija, imava 3 planirane otroke, za katere bova upam lahko vedno sama poskrbela, da bojo ne samo preživeli, ampak še kaj in računava na krčenje pravic. Vseeno pa vem, da kdo, ki pa mogoče ni tako razmišljal, je v škripcih.


Z izletom se ne ukvarja druzina, ki ne premore 1,84 eur mesecno za vinjeto. Oce, ki se sam s kombijem vozi v sluzbo po AC je izjemno potraten.  

Absolutno, nihče ni govoril o 3 otrocih, te lepo spraviš v enoprostorca (ne vem, ali so ti višji od 130 ali ne, tu pravijo, da ne).
Ampak po isti logiki lahko rečeš, da naj si invalidi predelajo osebni avto, češ saj se tudi to da. Pa sama tega ne zagovarjam.

Invalidi si predelajo osebni avto. V enopsrostorca lahko spravis  7 ljudi. Sharan ima na voljo, da narocis se dva sedeza in je registrirano vozilo za 7 oseb. Torej, kombi ni nuja.
In preden pridemo do straha, kaj se bo zgodilo z otrokom na zadnjem sedezu - vse se lahko zgodi tudi v kombiju, posebej 30 let strem ( kot je nekje bilo govora). 

In zdaj večinoma družinska vstopnica velja za 4 osebe, tako mimogrede;).


Mimogrede, cisto tehnicno, katipi,ki jo dajes za primer, je ze planirala petclansko druzino, tako, da njena odlocitev ze presega druzinsko vztopnico.
Z druge strani druzine z enim otrokom ne morejo izkoristiti dva otroka zastonj, kar druge druzine lahko -torej so tudi troclanske druzine na slabsem. Upam pa, da stevilo clanov druzine ni planirano glede na ugodnosti.



_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 152
   RE: Vinjeta 2014
22.9.2013 12:54:12   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: patrino

Bistvo vsega tega mojega oglašanja na tej temi ni v tem, da bi podpirala podražitve vinjet ( še posebej, ker že vnaprej vem, da pademo mi zraven), temveč predvsem v tem, da se je dvignil cel hali gali predvsem iz strani tistih, ki se takrat, ko je kakšen drug zakon treščil po glavi drug del prebivalstva ( vedno je kak takšen) gledali v zrak, se delali gluhe in bili veseli, da so se spet zognili. Bodimo pošteni vsaj tokrat. In ja, tudi k delanju otrok se je treba spraviti premišljeno. Tudi avta na kupimo kar na horuk. Da bi pa dete pridelali kar tako , ne da bi prej malo pomislili na posledice ( in realno pomislili, da bo po rojstvu en lep čas na plečih staršev), je pa zame osebno sila neodgovorno.



Mene ne moti, da se pri drugih zakonih nekdo ni oglasil. Saj vsega niti ne sledis, niti te zanima. MOti me pricakovanje, da s 4,5,6..- mi otroci ne bos imel vecje zivljenjske stroske. Tudi jaz se bojim in skrbim za varnost v prometu, pa zatoi placam - boljsi avto, vecji avto, vec za registracijo, vec za zavarocvanje, vec za gume, vec za servis..... Ce vozis minibus ker imas 9 otrok, minibus ne postane fico in za cestninjenje spada v katerogirijo v katero pac spada. 

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 153
   RE: Vinjeta 2014
22.9.2013 13:41:23   
katipi
Mislim, da je debata na tej temi šla že globoko predaleč.
S tem mislim na dlakocepljenje in vtikanje v vsako posamezno besedo in posamezne družine (ve itak veste vse o vsem in vseh), neskooončno nakladanje in obračanje enih in istih besed in nezmožnost postaviti sebe v čevlje drugega. Nisem vedela, da je toliko ljudi, ki drugim privoščijo slabo, ker nečesa sami niso deležni, pa tudi, da obstajajo taki, ki si pri načrtovanju družine določijo natančno minuto (najbrž tudi sekundo), kdaj in kako bo otrok spočet, koliko jih bo (v enem šusu), najbrž pa tudi spol, barvo las in oči. user posted image

Hvala pa tistim, ki razumete!user posted image

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 154
   RE: Vinjeta 2014
22.9.2013 14:00:23   
patrino
Nisem vedela, da je toliko ljudi, ki drugim privoščijo slabo, ker nečesa sami niso deležni, pa tudi, da obstajajo taki, ki si pri načrtovanju družine določijo natančno minuto (najbrž tudi sekundo), kdaj in kako bo otrok spočet, koliko jih bo (v enem šusu), najbrž pa tudi spol, barvo las in oči. user posted image
A veš da nikogar takega ne poznamuser posted image


MOti me pricakovanje, da s 4,5,6..- mi otroci ne bos imel vecje zivljenjske stroske.
Žal pa takih kar dosti.
Katipi užaljeno pretiravanje ti ne bo pretirano koristilo. Mislim, da ravno ti nočeš razumeti. Na celi temi ni nihče rekel, da velikim družinam privošči plačevanje dražje vinjete. Tako obtoževanje s tvoje strani je grdo. Nakazuje, da situacije ne znaš pogledati realno in pošteno, temveč si užaljena do neba, ker se je enkrat kazalec mogoče ustavil na tvoji ( naši) situaciji.
Sicer je pa tako brez veze- na vrhu bodo naredili pač tako, kot se jim bo zdelo.

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu katipi)
Neposredna povezava do sporočila: 155
   RE: Vinjeta 2014
22.9.2013 16:15:42   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: katipi

Mislim, da je debata na tej temi šla že globoko predaleč.
S tem mislim na dlakocepljenje in vtikanje v vsako posamezno besedo in posamezne družine (ve itak veste vse o vsem in vseh), neskooončno nakladanje in obračanje enih in istih besed in nezmožnost postaviti sebe v čevlje drugega. Nisem vedela, da je toliko ljudi, ki drugim privoščijo slabo, ker nečesa sami niso deležni, pa tudi, da obstajajo taki, ki si pri načrtovanju družine določijo natančno minuto (najbrž tudi sekundo), kdaj in kako bo otrok spočet, koliko jih bo (v enem šusu), najbrž pa tudi spol, barvo las in oči. user posted image

Hvala pa tistim, ki razumete!user posted image


Grozno, prav zares user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu katipi)
Neposredna povezava do sporočila: 156
   RE: Vinjeta 2014
22.9.2013 16:23:58   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: patrino

A veš da nikogar takega ne poznamuser posted image


NIma veze, da ti ne poznas, katipi jih vidi povsod okoli sebe, kamor koli se obrne ....

MOti me pricakovanje, da s 4,5,6..- mi otroci ne bos imel vecje zivljenjske stroske.
Žal pa takih kar dosti.


MOja izkusnja je, da so ljudej bolj racionalni kot katipi in razlikujejo kaj je kaj.

Sicer je pa tako brez veze- na vrhu bodo naredili pač tako, kot se jim bo zdelo.


NO, glede na zanemarljivo stevilo "vprasljivih" primerov, se zna zgoditi , da se le tem ugodi, saj ne spremenijo nicesar, lepo pa izgleda. Tako bo s 1,84 eur mesecno druzinski proracun veliko na boljsem (se opravicujem za sarkazem).

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 157
   RE: Vinjeta 2014
22.9.2013 18:39:10   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin


Vsi se vozijo pod istimi pogoji. Cena vinjete je za vse ista. Kaksna je pa socialna politika drzave do dolocenih skupin in kaksne trasferje ter na podlagi cesa je pa povsem njena stvar.





Meni se vseeno zdi to subvencioniranje vinjet, ki naj bi spadalo v socialno politiko države bolj tako....tako.....labavo, po domače povedano......ne poznam sicer v podrobnosti kaj vse dobijo subvencionirano s strani države družine z invalidi.....

vendar zakaj bi subvencionirali ravno ceno vinjete za te skupine in še po možnosti za družine z več otroki....? Zakaj ni subvencije pri recimo registraciji, pri plačilu cestnega sklada, zakaj se ne bi dala subvencija recimo pri gorivu (ker kombi verjetno več troši kot mali avto), pri nakupu avta....meni se vseeno zdi, da vinjeta kot vinjeta ni tako zelo nujno potrebna ne za ene in ne za druge ogrožene skupine, da bi se zdaj morala subvencionirati na državni ravni.....je več drugih zadev verjetno, kjer bi bilo potrebno uvesti subvencijo za ogrožene družine.......

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 158
   RE: Vinjeta 2014
22.9.2013 22:14:34   
katipi

NO, glede na zanemarljivo stevilo "vprasljivih" primerov, se zna zgoditi , da se le tem ugodi, saj ne spremenijo nicesar, lepo pa izgleda. Tako bo s 1,84 eur mesecno druzinski proracun veliko na boljsem (se opravicujem za sarkazem).


Če želiš biti sarkastična, je potrebno tudi prav izračunati: ne 1,84 ampak 18,4 eur mesečno, kar zna marsikomu biti problem. Ampak ne gre zato. Težava je v tem, da je teh 220 eur potrebno plačati naenkrat, kar pa je prevelik strošek za marsikatero majhno družino, kaj šele za veliko.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 159
   RE: Vinjeta 2014
22.9.2013 22:47:32   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin


Vsi se vozijo pod istimi pogoji. Cena vinjete je za vse ista. Kaksna je pa socialna politika drzave do dolocenih skupin in kaksne trasferje ter na podlagi cesa je pa povsem njena stvar.


Meni se vseeno zdi to subvencioniranje vinjet, ki naj bi spadalo v socialno politiko države bolj tako....tako.....labavo, po domače povedano......ne poznam sicer v podrobnosti kaj vse dobijo subvencionirano s strani države družine z invalidi.....


Ker je razumeti, da je vinjeta nujno potrebna in da bodo brez nje otroci oskodovani, na slabsem , bolj bruhajoci, manj opceta vidujoci itn.... je smielno razmisljati o subvecijah.

vendar zakaj bi subvencionirali ravno ceno vinjete za te skupine in še po možnosti za družine z več otroki....? Zakaj ni subvencije pri recimo registraciji, pri plačilu cestnega sklada, zakaj se ne bi dala subvencija recimo pri gorivu (ker kombi verjetno več troši kot mali avto), pri nakupu avta....meni se vseeno zdi, da vinjeta kot vinjeta ni tako zelo nujno potrebna ne za ene in ne za druge ogrožene skupine, da bi se zdaj morala subvencionirati na državni ravni.....je več drugih zadev verjetno, kjer bi bilo potrebno uvesti subvencijo za ogrožene družine.......


Osebno sem prericana, da vinjeta ni nujna.
Sem pa tudi za sistem, ki bi druzino onravnava kot tako in bi vsi trasferji bili splosni, glede na cenzus. Druzini se doloci znesek, ki ga mesecno oprejema, za kaj ga porabi je pa njena stvar. Za hrano, za vinjeto, za tisto pac, kar menijo, da je najbolj potrebno in pomembno.
Vendar glede na to, da "raje kupijo cike kot otroku malico" ta sistem ne bi scitil najbolj ranjive pred njihovimi starsi. 

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 160
   RE: Vinjeta 2014
22.9.2013 23:08:32   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: katipi


NO, glede na zanemarljivo stevilo "vprasljivih" primerov, se zna zgoditi , da se le tem ugodi, saj ne spremenijo nicesar, lepo pa izgleda. Tako bo s 1,84 eur mesecno druzinski proracun veliko na boljsem (se opravicujem za sarkazem).


Če želiš biti sarkastična, je potrebno tudi prav izračunati: ne 1,84 ampak 18,4 eur mesečno, kar zna marsikomu biti problem. Ampak ne gre zato. Težava je v tem, da je teh 220 eur potrebno plačati naenkrat, kar pa je prevelik strošek za marsikatero majhno družino, kaj šele za veliko.


Sarkazem ni v ceni, vendar, ce si ze izpostavila - 18,4 eur prisparas ce vozis enoprostorca in ne kombija.

Resno bi me pa zanimalo, koliko casa otroci prezivijo v avtomobilu, da je vinjeta nuja. Letna vinjeta se IMO splaca, ce se vsaj vsak drugi dan vozis po AC in sicer na daljse relacije... Otroke ne vozis preko tedna (ponavadi) na daljse relacije, saj so ali v vrtcu ali v soli.... Torej vikend....
Ali je res vinjeta potrebna za otroke, ali je jeza bolj zaradi velikega avta, ki je zaradi otrok, ga pa po AC vozi ata ali mama, ko se pelje v sluzbo je vprasanje. In je v vprasanju mama ali ata, ki se pelje v sluzbo, vinjeta ni zaradi otrok, njihovega bruhanja itn.... ampak predvsem zato, da se odrasli bolj komot peljejo.



_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu katipi)
Neposredna povezava do sporočila: 161
   RE: Vinjeta 2014
23.9.2013 6:58:03   
nyna84
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin


Vsi se vozijo pod istimi pogoji. Cena vinjete je za vse ista. Kaksna je pa socialna politika drzave do dolocenih skupin in kaksne trasferje ter na podlagi cesa je pa povsem njena stvar.


Meni se vseeno zdi to subvencioniranje vinjet, ki naj bi spadalo v socialno politiko države bolj tako....tako.....labavo, po domače povedano......ne poznam sicer v podrobnosti kaj vse dobijo subvencionirano s strani države družine z invalidi.....

vendar zakaj bi subvencionirali ravno ceno vinjete za te skupine in še po možnosti za družine z več otroki....? Zakaj ni subvencije pri recimo registraciji, pri plačilu cestnega sklada, zakaj se ne bi dala subvencija recimo pri gorivu (ker kombi verjetno več troši kot mali avto), pri nakupu avta....meni se vseeno zdi, da vinjeta kot vinjeta ni tako zelo nujno potrebna ne za ene in ne za druge ogrožene skupine, da bi se zdaj morala subvencionirati na državni ravni.....je več drugih zadev verjetno, kjer bi bilo potrebno uvesti subvencijo za ogrožene družine.......

user posted image Jaz sem takoj za. Ker mi subvencionirana vinjeta čisto nič ne pomaga (za 3x letno fijakanje po AC je še vedno draga). Naj subvencionirajo osnove, ne luksuz (kar vineta zagotovo je).
AC in vinjeti se lahko izognemo. Samo nekateri bodo raje lačni, kot da bi se odpovedali vinjeti in luksuzu, ki ga prinaša.

_____________________________

Sem iz Posočja in nisem Gorenjka ;)
http://www.radio1.si/strani/Fun.aspx?ID=20254&LNK=7

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 162
   RE: Vinjeta 2014
23.9.2013 8:08:33   
uškinamama
Ronja , ne bom secirala , svoje sem povedala  user posted image . Samo to, pojma nimaš o ekonomiji. 

_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.


(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 163
   RE: Vinjeta 2014
23.9.2013 8:42:34   
mojcaziga

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
mojcaziga, "kaj so si pa zmislili, naj plačajo svoj luksuz" se res sliši privoščljivo, čeprav verjamem, da nobena ni tako mislila. Je pa za razumet take odzive na tak stil.



Nisem privoščljiva, nikoli. Sem dala v življenju preveč skozi, da bi komurkoli karkoli slabega privoščila. Sem pa realna in velikokrat direktna, česar pa premnogi ne marajo.

Sama sem očitno ena redkih, ki je otroka planirala, ja, skoraj do minute al kako je že ena pisala. Nikoli se nisem zanašala na kakršnokoli pomoč države, dodatke, subvencije,..... Moja želja je bila imeti več otrok, ampak realnost je taka, da bi lahko komot preživela le dva, šli bi skozi tudi trije (v primeru, da bi se zgodili dvojčki - ja, tudi to smo pomislili). In tu je prevladal razum, ne nagon. V planu sem zajela tudi slabe možnosti, bolezni, alergije .... Ja, že takrat sem pomislila tudi na možnost šolnin ipd

Res ne zgleda romantično, vendar nama s partnerjem se je tako lepo izšlo in živimo lepo. Tudi če bi morali še malce zategniti pasove, nam bo šlo in imamo kar nekaj na strani. Če bi sledila želji, bi komot imela še dva, tri otroke, ampak potem bi precej bolj gagali.

In še enkrat, tu ne gre za privoščljivost, ampak realno stanje v državi. Vedno manj bo razno raznih subvencij in pomoči in ja, na slabšem bodo najverjetneje številčnejše družine. Ker obleke se že ponosijo tudi rabljene, šolske knjige že malce težje uporabijo kasnejše generacije, morebitne šolnine in vsega, kar še lahko vpeljejo pa bo potrebno plačevati po glavarini.

lp

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 164
   RE: Vinjeta 2014
23.9.2013 8:51:14   
StrawberrY

IZVIRNO SPOROČILO: nyna84

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin


Vsi se vozijo pod istimi pogoji. Cena vinjete je za vse ista. Kaksna je pa socialna politika drzave do dolocenih skupin in kaksne trasferje ter na podlagi cesa je pa povsem njena stvar.


Meni se vseeno zdi to subvencioniranje vinjet, ki naj bi spadalo v socialno politiko države bolj tako....tako.....labavo, po domače povedano......ne poznam sicer v podrobnosti kaj vse dobijo subvencionirano s strani države družine z invalidi.....

vendar zakaj bi subvencionirali ravno ceno vinjete za te skupine in še po možnosti za družine z več otroki....? Zakaj ni subvencije pri recimo registraciji, pri plačilu cestnega sklada, zakaj se ne bi dala subvencija recimo pri gorivu (ker kombi verjetno več troši kot mali avto), pri nakupu avta....meni se vseeno zdi, da vinjeta kot vinjeta ni tako zelo nujno potrebna ne za ene in ne za druge ogrožene skupine, da bi se zdaj morala subvencionirati na državni ravni.....je več drugih zadev verjetno, kjer bi bilo potrebno uvesti subvencijo za ogrožene družine.......

user posted image Jaz sem takoj za. Ker mi subvencionirana vinjeta čisto nič ne pomaga (za 3x letno fijakanje po AC je še vedno draga). Naj subvencionirajo osnove, ne luksuz (kar vineta zagotovo je).
AC in vinjeti se lahko izognemo. Samo nekateri bodo raje lačni, kot da bi se odpovedali vinjeti in luksuzu, ki ga prinaša.


No za nas, ki se vozimo res veliko na terapije, na preglede,...vinjeta ni luksuz. Res se da preživeti brez nje, vendar mi vinjeta omogoča, da že kljub natrpanemu urniku in res pomanjkanju časa s pomočjo vinjete vsaj nekaj pridobim. In kot sem že enkrat napisala, moj otrok, moja skrb. Želela pa sem opozoriti, da se mi ne zdi fer, da je vlada posegla na to področje, ker enostavno invalidi nimamo možnosti, da otroka drugače vozimo kot v kombiju. Sploh, če je na električnem vozičku.

liliana, ko si ravno izpostavila koliko nam pomaga država. Bore malo ali skoraj nič. Primer. Terapija therauist. 3 tedni-1800 EUR. Ker terapija pomaga in našemu otroku daje en napredek, predvsem pa bolj mirne noči, ga bom še peljala. Na vsake 3-4 mesece. Pa si zračunaj koliko pride to v enem letu. Kje je še tukaj posebna prehrana, vitaminski dodatki. Posebna obutev, pa še bi lahko naštevala. Če vzameš električni voziček, moraš navadnega kupiti. Pa je potreben, ker povsod na žalost ne moreš z električnim.
V "zameno", ker je otrok invalid pa ja dobimo zastonj airex blazino, terapevtsko žogo, aha pa da ne pozabim vsak mesec dodatek za nego. In za ta dodatek sem zelo hvaležna.

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 165
   RE: Vinjeta 2014
23.9.2013 9:05:37   
mojcaziga

IZVIRNO SPOROČILO: StrawberrY
koliko nam pomaga država. Bore malo ali skoraj nič. Primer. Terapija therauist. 3 tedni-1800 EUR. Ker terapija pomaga in našemu otroku daje en napredek, predvsem pa bolj mirne noči, ga bom še peljala. Na vsake 3-4 mesece. Pa si zračunaj koliko pride to v enem letu. Kje je še tukaj posebna prehrana, vitaminski dodatki. Posebna obutev, pa še bi lahko naštevala. Če vzameš električni voziček, moraš navadnega kupiti. Pa je potreben, ker povsod na žalost ne moreš z električnim.
V "zameno", ker je otrok invalid pa ja dobimo zastonj airex blazino, terapevtsko žogo, aha pa da ne pozabim vsak mesec dodatek za nego. In za ta dodatek sem zelo hvaležna.


V teh primerih bi morala država več pomagati. Je sicer res, da je teh "alternativnih" terapij dosti, ene pomagajo, druge ne, .....
Tudi mi smo prvi dve leti, zdaj je HB vse ok, zmetali ogromno denarja za raznorazne strokovnjake, ki so sinu pomagali. Če bi čakali na zdravstvo, bi verjetno kaj zamudili in vprašanje je ali bi bilo vse ok tako kot je danes.
Tudi pri tašči, ki je zaradi raka obležala paralizirana, smo imeli muke dobiti potrebne pripomočke, čeprav smo na koncu kupili večino kar sami, ker je edino tako dobila tisti čas, ko je potrebovala.

Na žalost se mi zdi, da glede na to kako peljejo zadeve, bodo kmalu ugotovili, da jih dodatek za nego preveč stane in bi tako "prihranili" še dodaten milijonček v proračunu. user posted image


Držite se

(odgovor članu StrawberrY)
Neposredna povezava do sporočila: 166
   RE: Vinjeta 2014
23.9.2013 9:17:20   
StrawberrY

IZVIRNO SPOROČILO: mojcaziga


IZVIRNO SPOROČILO: StrawberrY
koliko nam pomaga država. Bore malo ali skoraj nič. Primer. Terapija therauist. 3 tedni-1800 EUR. Ker terapija pomaga in našemu otroku daje en napredek, predvsem pa bolj mirne noči, ga bom še peljala. Na vsake 3-4 mesece. Pa si zračunaj koliko pride to v enem letu. Kje je še tukaj posebna prehrana, vitaminski dodatki. Posebna obutev, pa še bi lahko naštevala. Če vzameš električni voziček, moraš navadnega kupiti. Pa je potreben, ker povsod na žalost ne moreš z električnim.
V "zameno", ker je otrok invalid pa ja dobimo zastonj airex blazino, terapevtsko žogo, aha pa da ne pozabim vsak mesec dodatek za nego. In za ta dodatek sem zelo hvaležna.


V teh primerih bi morala država več pomagati. Je sicer res, da je teh "alternativnih" terapij dosti, ene pomagajo, druge ne, .....
Tudi mi smo prvi dve leti, zdaj je HB vse ok, zmetali ogromno denarja za raznorazne strokovnjake, ki so sinu pomagali. Če bi čakali na zdravstvo, bi verjetno kaj zamudili in vprašanje je ali bi bilo vse ok tako kot je danes.
Tudi pri tašči, ki je zaradi raka obležala paralizirana, smo imeli muke dobiti potrebne pripomočke, čeprav smo na koncu kupili večino kar sami, ker je edino tako dobila tisti čas, ko je potrebovala.

Na žalost se mi zdi, da glede na to kako peljejo zadeve, bodo kmalu ugotovili, da jih dodatek za nego preveč stane in bi tako "prihranili" še dodaten milijonček v proračunu. user posted image


Držite se


Se strinjam. Vendar, če imaš otroka invalida (in to zaradi napake, ki se v porodnišnicah ne bi smele dogajati) se res oprimeš vsake bilke. Vendar nekje si moraš postaviti mejo, se sprijazniti, da je tvoj otrok drugačen.

(odgovor članu mojcaziga)
Neposredna povezava do sporočila: 167
   RE: Vinjeta 2014
23.9.2013 9:38:31   
kalbo

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Preden se spustiš v takšnele komentarje bi na tvojem mestu globoko premislil, ker lahko te kdo pozna in te poči po piskru, ko te sreča, ker ljudje so na svoje otroke precej občutljivi in tebe v bistvu nima kaj brigat koliko ima kdo otrok in koliko ne.


Za vsakega, ki prejema subvencije , povracila ali uveljavlja karsna koli nadomestila iz proracuna me lahko zanima koliko je upravicen.

In namesto da se spuscas v tovrstne emocionalne oh sploh pociti po glavi, priklopi mozgane in zacni misliti, ne histerizirati.  

 In že v prvo si počila mimo, saj dvojčkov pač ne gre načrtovat.
Pričakujem, da se opravičiš za trolanje!!!


Priklopi pamer, en primer ni etalon. Razen ce ne trdis, da vse velike druzine, ki vozijo votzila za visjo ceno vinjete imajo dvojcke ....

Hvala pa za podatek za Smarta, moram preverit, ker sestavljamo dopis na ministrstvo o budalaščinah tega predpisa. Katerakoli drug kriterij bi bil bolj smiselen, teža recimo je eden izmed teh. Sploh pa je cena globoko pretirana, saj je še enkrat dražja, kar pa v preteklosti ni blo nikol.


IMO je teza tisti kriterij, ki bi moral biti upostevan. Je pa dejstvo, da je vsak sistem za nekoga krivicen in da je vedno nekdo, ki ima tovrstno specifiko, da bo na slabsem.   


Ljudje smo vedno emocionalni ko gre za naše otroke in zato bi lahko malo pazila na ostrino svojega pisanja glede načrtovanja otrok in to je moj edini pojnt na to temo. Nisi pa s tem užalila mene, zase vem, kako sem planiral otroke in zakaj imam tri in ne pet, kot je bila želja. Vozim pa enoprostorca in mene v bistvu tole ne gane preveč kar se denarnice tiče. Na jetra mi gredo pa predpisi sprejeti na horuk s strani bebavih ljudi, kot je bil tisti sekretar, brez kakršnekoli raziskave in morebitnih posledic.

Ja teža je uraden podatek o vozilu oziroma eden izmed njih, ki ga ni treba meriti, ker je tovarniško podan. Zdaj bo DARS premislil in dali kao uraden seznam vozil. Na podlagi česa bodo pa kaznovali človeka, ki bo nameril na svojem avtu 129 cm in skladno s predpisom napopal cenejšo vinjeto? Po starem so Vitote gladko cestninili v dvojko, razen ljudem ki so se direktno pred rampo pobunili, zdaj temu ni tako. Človek bo v prekršku,. čeprav tega sploh ne bo vedel, ker ni uradne meritve višine nad prvo osjo.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 168
   RE: Vinjeta 2014
23.9.2013 9:46:42   
kalbo

IZVIRNO SPOROČILO: daddy


IZVIRNO SPOROČILO: patrino

Pa kak ne zastopiš, no? Imaš veliko družino. Zaradi potrebe voziš denimo 20 let starega Trafica ( ali kaj podobnega ), ki stane največ 2000 € - absoluten luksus. Nekdo drug pa ima majhno družino, pa vozi Ferrarija za 150.000 € - ta je pa ubošček, ki o luksusu lahko samo sanjauser posted image .....
Brez veze, res.


Daddy, noben ne pravi, da je tisti, ki vozi Ferrarija ubošček. On si je to pač izbral kot prioriteto v življenju in dvomim, ker se je ob nakupu jajcal, ker je moral za njegov jekleni koniček plačati več kot za tvojega starega trafica. Prav tako ni imel verjetno nič pri spočetju tvoje dece, ti pa najverjetneje si. Ti si se verjetno v dogovoru s tvojo ženo odločil, da bosta imela pač večje število otrok. Če si takrat pričakoval, da jih boš do kruha spravil na cenejši način kot tisti z enim , potem si se žal pošteno uštel. In kot sem že rekla, ko so bile v vrtcu in drugod ( midva imava tudi tri in vem kako je s tem) različne ugodnosti za večje družine i tako naprej, dvomim, da si se pritoževal. Če je vožnja v traficu za vas zaradi vinjete predraga, kupite manjšega enoprostorca. Določeni imajo dovolj prostora tudi za 7 ljudi. Če vam je vožnja po avtocesti predraga in se boste vozili po starih lokalnih, še ne pomeni, da ste drugorazredni ljudje. Tam zna biti prav lepo , zanimivo in veliko manj stresno kot na avtocesti.


Povsem irelevantno - sem že v nekaj debatah opazil, da nekaj napišem kot primerjavo, pa se mi kar takoj pripisuje, da velja zame - torej, jaz ne vozim starega Trafica, tisto gor je bila zgolj primerjava. Tudi z nakupom vinjete nimam težav, vseeno, koliko bo stala. Kako in zakaj sva se z mojo odločila za veliko družino, ne briga prav nikogar in tu tudi ne polagam računov nikomur, enako, kot se sam ne vtikam v to, kako in koliko ima kdo drug. V debati sem se oglasil zato, ker so v nekem trenutku postale vinjete stranskega pomena, večji pomen je pa nastal na tem, kak luksus je imeti več otrok in kako je čist prav, da se take družine "kaznuje", pa četudi zgolj z višjo ceno vinjet. V bistvu mi je najbolj hudo zaradi katipi, ki se zaradi izkazane privoščljivosti nekaterih sekira - po mojem mnenju sicer po nepotrebnem, a vendarle.


Podpis.

< Sporočilo je popravil kalbo -- 23.9.2013 9:47:38 >

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 169
   RE: Vinjeta 2014
23.9.2013 9:54:52   
kalbo

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: daddy


IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

mnenje, da so cene vinjet drazje, ker "so se spravili" na boge velike druzine.    


Ne, tega mnenja ne delim. Večje družine smo tukaj samo "collateral damage". Verjamem, da bistroumni sekretar, ki je avtor te uredbe, niti pomislil ni, kaj oz. koga vse bo to potegnilo za sabo.


Sama dvomim, da je sekretar avtor te domislice. Vinjete so bile politicna odlocitev in ker je financno nevzdrzna se je Dars domislil povecevanja prihodka iz naslova cestnin.
Strinjam pa se, da niso dobro premislili.
Z druge strani, pa ni treba, da je vinjeta kot taka cenejsa, lahko se uredi subvencioniranje vinjete za dolocene kategorije in se resi problem - kot predlagam od zacetka.


Ne sekretar ni avtor domislice, je pa definitivno prišel pred novinarje nepripravljen in precej aroganten. V bistvu jih je stvar presenetila, ker je samo DARS vedel, da pod to padejo tud manjši kombiji, v vladi so sprejemali predpis z argumentom...ocurit Romune...

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 170
   RE: Vinjeta 2014
23.9.2013 10:03:55   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin


Osebno sem prericana, da vinjeta ni nujna.
Sem pa tudi za sistem, ki bi druzino onravnava kot tako in bi vsi trasferji bili splosni, glede na cenzus. Druzini se doloci znesek, ki ga mesecno oprejema, za kaj ga porabi je pa njena stvar. Za hrano, za vinjeto, za tisto pac, kar menijo, da je najbolj potrebno in pomembno.
Vendar glede na to, da "raje kupijo cike kot otroku malico" ta sistem ne bi scitil najbolj ranjive pred njihovimi starsi. 


Odvisno na katerem koncu živiš, na našem je vinjeta zelo potrebna, ker so regionalno cesto ponucali za en pas avtoceste in je pot v LJ naokoli po lokalnih cestah trikrat daljša. Saj veš, otroc so lahko v vrtcu (eden al pa pet) samo 9 ur, služba pa traja v najboljšem primeru 8. Če tebi ni potrebna ni nujno da tudi drugim ni.

Z drugim delom se pa strinjam. Sploh ena populacija pri nas dobesedno živi od socialnih transferjev, pa jim otrok niti ni treba pošiljat v šolo.

< Sporočilo je popravil kalbo -- 23.9.2013 10:07:32 >

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 171
   RE: Vinjeta 2014
23.9.2013 10:50:45   
ronja
Kot prvo, Katipi noben otrok ni padel z neba ali pa ji ga je naredila država.
Kot drugo, če se greš " razširjanje družine", je treba vzeti v zakup, da bosta ob planiranem spočetju enega , pač nastala dva, trije ..
Kot tretje- kot petčlanska družina smo mi bili deležni bore malo ugodnosti, ki bi jih lahko izkoristili, če bi se tako odločili.

1.) katipi je dobila enega otroka kot bonus. Računala sta na še enega, dobila je pa dva.
2.) Zelo malo ljudi planira, da bo dobilo dvojčke;)
3.) Sama si napisala, da roko na srce, je pa veliko ugodnosti za tretjega otroka, ki jih tudi nekdo plača in da to pozanš, ker imaš tri. Pa sem napisala, da je verjetno včasih tako bilo, zdaj pa v glavnem ne vidim tega - 3. zastonj;).
4.) kot sem ti že parkrat napisala, za svoje otroke sva se odločila sama in zaenkrat jih sama še prav lepo vzdržujeva in upam, da bo vedno tako:). Ne bunim se zase, ker se midva nisva zakalkulirala, imela bi jih enako. Nekateri pa so se zakalkulirali, če so računali na prihodke, kot so jih imeli prej in odhodke kot so jih imeli prej. Se strinjam,d a je treba mislit, da se lahko poslabša in varčevat, vseeno pa ne bi rekla, da pač mora vsak naredit ne vem kak finančni načrt za 20 let, ker enostavno ne vemo, kako bo čez 20 let.

Za vinjete sva se obe strinjali, kar sem že jasno napisala - ker se mi zdi na splošno dobro.

Niso vse velike druzine revezi.

Seveda ne. Ampak tistim verjetno ne bo problem vinjeta. NI problem vinjeta daddyju, patrino, ... pa imajo vsi več otrok in veilke avte. In eč bo dražja vinjeta za enoprostorce, jo bomo tudi kupili in ne bi zato zganjala haloja. Kot sem že parkrat rekla: se ne bunim za tiste, ki nam znese;).

Vcasih je kljucna beseda. Vcasih ni redno in vcasih ni vse. Vcasih ni pravilo planiranja druzine, je izjema. Planiranje je pa za marsikatero zensko tezko, bolece in zelo odgiovorno.
Vcasih se tudi ponesrecis, zbolis... in moras sprejeti, da si ne mores dovoliti enako kot nekdo, ki se mu nekaj ni pripetilo. In ce se ti pripeti (planirano ali ne) vec otrok moras sprejeti, da ne mores ziveti enako, kot ce imel enega ali dva. Vsaka odlocitev terja posledice.

S tem se strinjam. Bi pa rada pomagala tistim, ki se jim pač zgodi... Ni treba, da s cenejšo vinjeto, lahko imajo pač subvencije, vsekakor pa bi jih morali imet invalidi.

Nimajo samovelike druzine kombije. NIso samo velike druzine "oskodovane" zaradi avta, zaradi kredita, zaradi tega in onega kar so planirali. Vsi smo.

Ja, samo jaz pa ti lahko zamenjava avto za navaden osebni avto (ok, jaz potem, ko en ne bo več rabil sedeža:D), družine z več kot 4imi otroki pa če se hočejo vozit z avtom, rabijo avto z več kot 5 sedeži. Štekaš - težje se prilagodijo.

Oce, ki se sam s kombijem vozi v sluzbo po AC je izjemno potraten.

če ima družina en avto, jih mogoče to vseeno ceneje pride, ne vem. Mi imamo en avto (ne kombija, seveda, ker ga ne rabimo) in nama je ceneje, če ni treba imet dveh in se s tem enoprostorcem vozi on v službo. Javnega prevoza do tja žal ni, sploh ne ob urah, ko mora bit tam... In verjetno ima kdo še precej bolj zamotano situacijo...

Mimogrede, cisto tehnicno, katipi,ki jo dajes za primer, je ze planirala petclansko druzino, tako, da njena odlocitev ze presega druzinsko vztopnico.

?? Družinska vstopnica je bila odgovor patrino, ki pravi, da je toliko popustov za 3. otroka. Ne poznam nikogar, ki bi se za še enega otroka (2., 3., ...) odločil zaradi "popustov"user posted image . To se mi zdi res čudna izjava. Verjamem pa, da se je kdo odločil imet otroka, ker si ga je želel in se je izšlo.

Z druge strani druzine z enim otrokom ne morejo izkoristiti dva otroka zastonj, kar druge druzine lahko -torej so tudi troclanske druzine na slabsem.

Ne razumem, zakaj - saj toliko plačajo tudi družine z več člani - oz. še več, ker pač naslednji navadno ni zastonj, ampak ima pač nek popust. In tu navadno ne daje država zraven popusta, ampak ga dajejo sami prodajalci, ker se jim to splača, ekr bojo tako več zaslužili;).

Sama sem očitno ena redkih, ki je otroka planirala, ja, skoraj do minute al kako je že ena pisala. Nikoli se nisem zanašala na kakršnokoli pomoč države, dodatke, subvencije,..... Moja želja je bila imeti več otrok, ampak realnost je taka, da bi lahko komot preživela le dva, šli bi skozi tudi trije (v primeru, da bi se zgodili dvojčki - ja, tudi to smo pomislili). In tu je prevladal razum, ne nagon. V planu sem zajela tudi slabe možnosti, bolezni, alergije .... Ja, že takrat sem pomislila tudi na možnost šolnin ipd

mojcaziga, enako sva planirala tudi midva. Vseeno pa se mi ne zdi grozno narobe, če nekdo pa ni... Nekateri so bolj impulzivni, kaj pa vem, ne razmišljajo tako vnaprej. Nama se vsi režijo, kako sva lahko taka ziheraša, tako da to očitno ni najbolj normalen način... In ne vem, če je prav, da rečem, da morajo vsi delovat točno po tem sistemu.

Nisi pa s tem užalila mene, zase vem, kako sem planiral otroke in zakaj imam tri in ne pet, kot je bila želja. Vozim pa enoprostorca in mene v bistvu tole ne gane preveč kar se denarnice tiče.

podpisuser posted image

Frodo, ti pa dam prav, da vinjeta ni potrebna za preživetje, vsekakor. Vendar ko si vprašala, zakaj bi vinjeta osrečila otroke, sem ti odgovorila - pač ker so otroci bolj veseli, če so več časa s starši (če torej ti lahko prej pridejo ponje iz službe). lahko se še naprej sarkastično norčuješ, vendar to kaže samo na tvojo nezmožnost empatije zaradi boleče teme.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 172
   RE: Vinjeta 2014
23.9.2013 15:58:18   
patrino
mojcaziga, enako sva planirala tudi midva. Vseeno pa se mi ne zdi grozno narobe, če nekdo pa ni... Nekateri so bolj impulzivni, kaj pa vem, ne razmišljajo tako vnaprej.

Tudi nekaj drugih zadev više v tvojem postu bi lahko zreplicirala, ker si jih spet obrnila okrog oz "po nesreči" narobe razumela, vendar se mi ne da.Precej utrujajoče je človeku vedno isto pisati on pa vedno drugače obrne. Se bom oglasila le za tole:
Veš tudi meni dol maha in me ne moti, če so nekateri pri ustvarjanju svojega družinskega imperija nekoliko lahkomiselni , impulzivni, ne razmišljajo tako naprej. Čisto nič se mi ne zdi narobe, če potem ta svoj imperij sami preživljajo in se zavedajo, da so oni tisti , ki so odgovorni, da imperij zraste. Takoj pa se neha moja simpatija in razumevanje do takšnih, ki so tiho, dokler jim letijo ugodnosti, pomoči, subvencije takšne in onakve skupaj, ko bi pa morali za svoj imperij poskrbeti sami in praskati skupaj denar sami, je pa vik in krik.
Zate je to neplanirano rojevanje in velikokrat 5- kratno presenečenje ob nosečnosti ( takšnih impulzivnih družin so cele strani dnevnih časopisov) nekaj , kar povzroča spontanost in impulzivnost, zame je to nekaj kar povzroča neodgovornost.
In s tem ko takšne pare, ki se neodgovorno spravljajo k reprodikciji označuješ za pač bolj impulzivne in "pač take", krepko prizadeneš tiste , ki se odgovorno spravljajo k spočetju otrok, ki se zavedajo, da tu impulzivnost pač nima kaj iskati in da so zanje odgovorni oni.Če ti je takšen nazor in pogled vredu - prav- meni ni. Realno povedano, takšen prizanesljiv odnos do ljudi, ki so lahkomiselno radi državi v breme in po drugo strani nerazumljen odnos do tistih, ki se z garanjem trudijo, da niso odvisno od nje- dosti pove o človeku. Človek se pač vpraša, če je tudi s tvojo zmožnostjo empatije kaj narobe.




_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 173
   RE: Vinjeta 2014
23.9.2013 16:13:12   
patrino
Težava je v tem, da je teh 220 eur potrebno plačati naenkrat, kar pa je prevelik strošek za marsikatero majhno družino, kaj šele za veliko.


Res je Katipi, 220 evrov ni malo denarja. Za večino preprostih ljudi ne. Vendar se je potrebno tako kot drugje tudi tu po svoje znajti, če zadevo hočeš imeti. Tudi do vinjete se da priti na obroke ( Petrolova Magna, Mercator Pika....). Ne govorim, da se moraš ravno zakreditirati, vendar nekateri se za nov računalnik, tv, dopust...čisto brez premisleka in brez dileme. Zakaj se potem ne bi še za vinjeto, če je ta res tako zelo nujna?

_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 174
   RE: Vinjeta 2014
23.9.2013 16:35:13   
katipi
Patrino, vedno eno in isto goniš ti in nikakor ne želiš razumeti, da velike družine ne živimo od državnega in davkoplačevalskega denarja. Sama zelo garam, da preživim svojo družino, jim privoščim vsaj enkrat letno počitnice in vsaj dvakrat mesečno kakšen izlet po okolici. Poleg tega sem s.p. in dajatve, ki jih plačujem državi, (še zdaleč) niso nizke.
Kaj pa misliš z izjavo, da smo tiho, dokler imamo ugodnosti, pa res ne vem. A naj grem ob ugodnosti na cesto, morda pred parlament in vzklikam "Hvala, hvala , vlada! Klanjam se!"? user posted image Kaj bi ti rada, da naredimo, da izkažemo globoko hvaležnost?! user posted image
Bom pa, seveda, povzdignila glas, če s kakšno neumnostjo kdo želi škoditi družinam, takšnim, kakršno imam jaz.
Kaj pa tvoje arogantno in slabšalno gledanje na družine, ki nis(m)o načrtovali otrok na način, ki sem ga opisala višje, komu pove o tebi, je pa že druga tema. Meni marsikaj...

Poudarjam še enkrat: mojih otrok ne preživlja država!!!

Kar pa se tiče višine našega trafica (letnik 2009): NE PRESEGA 130 cm! So mi ga včeraj izmerili fantje na Petrolu. Meri 128,5 cm. user posted image

< Sporočilo je popravil katipi -- 23.9.2013 16:36:29 >

(odgovor članu patrino)
Neposredna povezava do sporočila: 175
Stran:   <<   < Prejšnja stran  5 6 [7] 8 9   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  5 6 [7] 8 9   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?