|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  7 8 [9] 10 11   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Naj imam otroka ali ne
8.1.2012 14:08:33   
posh
IZVIRNO SPOROČILO: khurde

ni preprosto vse skupi, niti od zelo zelo zelo daleč ni podobno dnevno odsotnemu partnerju - zaradi službe ali bilo česa - niti ni podobno njegovim službenim potovanjem. ni. ker takrat si precej drugače organiziraš življenje kot če si sama z otrokom.



Res je, se tudi ne primerjam z enostarševskimi družinami. Jih občudujem, za vso energijo.

(odgovor članu khurde)
Neposredna povezava do sporočila: 201
   RE: Naj imam otroka ali ne
8.1.2012 17:03:09   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Frodo, jaz ne razumem - tole:
Ne vidim razloga, da moski ne bi imel instumenta zahtevati, da zenska rodi otroka in se ga odrece, v porimeru ko je ta otrok njegov bioloski otrok

in tole:
Moje osebno stalisce je, da zenska mora odlocati sama o sebi - mora imeti polno pravico razpolagati s svojim telesom itn...

mi ne gre skup. Z drugim se strinjam, se mi zdi nehumano,d a bi me nekdo prisilil v nosečnost, ker se to dogaja mojemu telesu in ni niti približno fajn! Če bi šlo za to, da mu moram po seksu za eno noč darovat jajčece, če se tako odloči, ajde, ampak 9 mesecev bit noseča, je pa čisto nekaj drugega...


Izhodisce je v trditvi, da je moski svojo voljo izrazil s privolitvijo v spolni odnos. In ker zenska svojo privolitev izrazi s privolitvijo v spolni odnos je neenakopravno, da kljub temu, da imata enako pravico do izrazanja svoje provlitve, enakega deleza bioloskega materiala, skupnega "dela" itn.. tako razlicne moznosti vplivati na nadaljni potek dogodkov. V primeru nosecnosti je odlocitev (pravno formalno) izkljucno zenska, z druge strani ima pa moski dolznosti, ki izhajajo iz zenske odlocitve za katerega ga pa tudi nihce ne vprasa ali jih hoce prevzeti. Ce recemo , da je izhodisce - prevzel jih je s tem ko je privolil v spolni odnos , je to v enaki meri kot zenska. Torej v situaciji,  ko zenska hoce otroka moski pa ne, ga zenska lahko obdrzi in moski ima vse obveznosti do troka, ko je pa obratno - moski zeli otroka, zenska pa ne moski nima moznosti odlociti, da zenska nosi posledice svoje privolitve v spolni odnos, rodi, skrb za ptroka preda ocetu - njej pa ostane prezivnina in stiki kot doloceno, seveda , ce ima interes. Menim, da so casi , ko zenska brez moskega in njegove podpore ni mogla preziveti in vzgojiti otroka, mimo. Enako je z druge strani - moski ne  potrebuje zenske, da lahko odgleda otroka od prvega trenutka, ko je ta rojen.  Vendar nekje vmes je moski povsem nepomemben. Uporabljen in dolzan izpolniti posledice zenskih zahtev, brez besede pa pri odlocitvi. Cetudi odmislimo enakopravnost (in vso to sceno) enostavno ni fer.
IMO - je tovrstna situacija, ko ima zenska vecjo moc odlocitve in formalno privilegiran polozaj in vsak pomik v prid moskem vplivu na odlocitev bi vecina razumela kot poraz- Dejstvo pa je, da je v tej druzbeni klimi in tem sistemu oodnosov med spoloma sedanja situacija tista, ki omogoca najmanj manipulacij in zlorab.

To je moje racionalno stalisce. Drugi del je druga stran medalje, ki vsebuje tudi komponento subjektivnega, ker sem zenska in ker se zavedam, kaj bi za zenske, ki so komaj prilezle do tega, da bi kolikor toliko bile samostojni pri uravnavanju in odlocanju o svoji rodnosti, pomenila moznost, da jih nekdo na tem podrocju znova prisiljuje in kontrolira.
Zato je tudi v dolocenih druzbah kontracepcijska tableta taksno zlo - ker odvzema kontrolo nad zenskami.


Mislim, da tega ne moreš naredit fer za oba - če daš ženski pravico, da odloča o svojem telesu, bo končna odločitev o splavu vedno v principu njena, pa če si on želi otroka ali pa ne... Če ji je ne daš, ji pa odrekaš eno veliko pravico, hkrati mora pa vedno ona nosit fizične in čustvene posledice nezaščitene noči, čeprav sta bila tam oba, sicer se itak ne bi nič zgodilo...


Osebno menim, da tudi moski nosijo posledice nezascitene noci, da tudi njim vsem pa ni prav vseeno ali je zenka zanosila ali je rodila ali ne njihovega otroka. Posega v njegovo telo res da ni, posledic (fizicnih) tudi ne, vendar je custvena stran tista, ki bi znalo biti, da tudi trpi.  Ce moskim odrecemo custva pri potencialnem bitju, kako mu jih lahko dodelimo pri rojenem bitju...
Strinjam pa se oz. jasno je popolnoma, da zaenkrat nikakor ne obstajojo potrebni pogoji, da bi lahko v tej zadevi priblizali in uravnali pravice moskih in zensk.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 202
   RE: Naj imam otroka ali ne
8.1.2012 18:33:10   
petea
margotsale,
verjemi, da je večina od forumašic v svojem življenju naredila kakšno veliko napako ali vsaj neumnost, kljub kateri je potem nadaljevala svoje življenje in nosi bolj ali manj neprijetne posledice; brez negativnih izkušenj ne dozorevamo in odraščamo. In to celo življenje.

Verjamem, da je težko, ko ti razum in srce predlagata različne odločitve. Po mojem te nobena izbira ne bo pomirila, mislim, da se boš večkrat v življenju vprašala, kako bi bilo, če bi se odločila za drugo možnost.

Mislim, da je Mateykin mož dal eno boljših izjav, ki sem jih zasledila v zadnjem času - da dokler ljudje nimajo otrok, si ne znajo predstavljati življenja z njimi, ko pa jih imajo, si ne znajo predstavljati življenja brez njih.

S tem se popolnoma strinjam. Tudi jaz si več let nisem znala sebe predstavljati v vlogi mame in sem odločno zavračala kakršnekoli načrte v zvezi s tem. In še sedaj, ko imam otroke, se s to vlogo pogosto težko spoprijemam. Vendar si sedaj več ne predstavljam, da jih ne bi imela. Kljub vsem izzivom, prilagoditvam in preizkušnjam, ki sem jih zaradi tega že dala skozi. Se včasih čudim, koliko časa več sem imela prej zase in ga pogosto nisem znala koristno porabiti. Je pa res, da je veliko lažje imeti otroke, če veš, da se lahko obrneš po pomoč in razbremenitev še na koga v svoji bližini in če veš, da nisi za vse sam.
Otroci prinašajo obveznosti in dolžnosti. In hkrati veselje in navdušenje. Življenje se ti z njimi ne konča, se ti pa drastično spremeni. Za vselej.

In če odšteješ težave s parkirišči, raznimi arhitekturnimi ovirami na naših cestah in javnih stavbah in pomanjkanju previjalnih prostorov, lahko greš z otrokom brez težav po trgovinah in po drugih obveznostih. Tudi potovanja z malim otrokom so izvedljiva, moraš pa vzeti malo več prtljage s seboj - morda je celo dobro iti z malčkom naokrog, saj takrat ugotoviš, da kar nekaj 'nujne' krame za otroke v resnici sploh ne potrebuješ. 
Če nimaš otrok, pa se verjetno na svojo starost obremenjuješ s težavo, kdo pa bo šel po nakupih zate ali s teboj, ko ti odhod do trgovine začne predstavljati vedno večji napor.

Enakopravnost spolov pa še zdaleč ni enakost; pri odločitvi o splavu ima po mojem mnenju ženska veliko večjo besedo, saj ona odloča o treh velikih zadevah - o svojem telesu, o svojem otroku in o materinstvu, moški pa samo še o dveh - o otroku in očetovstvu.

Materinstvo in kariero je veliko težje usklajevati kot očetovstvo in kariero. Praviloma si namreč mame pogosteje prilagodimo svoje obveznosti tako, da uskladimo svoje službene in starševske obveznosti.  

Poznam nekaj enostarševskih družin, ki bolj ali manj uspešno usklajujejo svoje obveznosti. Četudi v trenutnem obdobju ne poznaš nobenega človeka, ki bi ti morda lahko pomagal, kmalu ugotoviš, da v drugačnih okoliščinah in druženjih navežeš nove stike z novimi ljudmi, ki imajo podobne interese in obveznosti kot ti. Tako se npr. tudi najdejo morebitne varuške in novi načini preživljanja časa.

Margotsale, odloči se v skladu s svojimi občutki in željami, ne glede na to, kako zadevo ocenjuje tvoja družina, partner in drugi ljudje. Tebe se situacija najbolj tiče in tebi bo odločitev najbolj zaznamovala življenje.
Srečno!

(odgovor članu margotsale)
Neposredna povezava do sporočila: 203
   RE: Naj imam otroka ali ne
8.1.2012 19:27:23   
ronja
Če bi razumsko razmišljala vsak hip, ne bi imela nikoli težav :p

Ampak tudi veselja in življenja bolj malouser posted image . Ne očitaj si nespametnih odločitev - kljub vsemu delajo življenje življenje.

Če se naslednjič odločim zavestno za otroka bom imela (če sem sedaj pri koncu 39) čez 40, 41, 42 ?!....no to (pa čeprav izhaja iz egoizma, kot bi znal kdo na hitro oceniti) pa zadevi vrne težo na 50% : 50%...

ja, to je bil tudi naš glavni argument, ko smo prvič brale...

lulu, saj imam tu praktično vse otrokeuser posted image . Samo še vedno rečt, da je vse izi pizi, ni glih res - pa pri prvem otroku si ti še imela partnerja, predvidevam - glede na to, da je drugi kar hitro sledil... Rečt, da je vse isto, pa da se da potovat kamorkoli z novorojenčkom, je zavajujoče. Seveda se da - ampak na njegov račun.

Izhodisce je v trditvi, da je moski svojo voljo izrazil s privolitvijo v spolni odnos.

Ne svoje volje, samo tveganje je prevzel. Kot ni moja volja, da padem iz mize, če plezam po eno knjigo, ampak prevzamem pa tveganje, ko se povzpnem nanjo.
Menim, da so casi , ko zenska brez moskega in njegove podpore ni mogla preziveti in vzgojiti otroka, mimo. Enako je z druge strani - moski ne potrebuje zenske, da lahko odgleda otroka od prvega trenutka, ko je ta rojen. Vendar nekje vmes je moski povsem nepomemben. Uporabljen in dolzan izpolniti posledice zenskih zahtev, brez besede pa pri odlocitvi. Cetudi odmislimo enakopravnost (in vso to sceno) enostavno ni fer.

In kako bi ti to naredila fer? Se ti zdi bolj fer, da žensko prisiliš v nosečnost? Meni se zdi to hudo moralno sporno.
Dejstvo pa je, da je v tej druzbeni klimi in tem sistemu oodnosov med spoloma sedanja situacija tista, ki omogoca najmanj manipulacij in zlorab.
Torej je tako, kot je, še vedno najboljše. Kaj bi potem rada spremenila? kako bi sploh to izvedla Uvedlo policijo, ki bi gledala, kdaj nam izostane m? Ker ženska lahko moškemu niti ne pove, da je zanosila in samo naredi splav, pa on še vedel ne bo, da je imel možnost postat oče. Ok, težko to naredi, če skup živita, ker verjetno spremlja, kaj se dogaja, ampak če pa je to posledica take noči, bi pa to komot naredila... Kako bi preprečila to?

Kar se mene tiče, poznam precej žensk, ki so splavile na partnerjevo željo, tako da ni, da se ženske ne bi nič ozirale na njihove želje. Nekaj jih je tudi, ki so same tako želele, ja, v večini primerov pa je imel oče zraven besedo.

Osebno menim, da tudi moski nosijo posledice nezascitene noci, da tudi njim vsem pa ni prav vseeno ali je zenka zanosila ali je rodila ali ne njihovega otroka.

Itak, saj niso roboti! Samo oni imajo samo ta čustven vidik, me pa še vse ostalo zraven: od nosečnosti do poroda in vse skup, kar je tudi čustveno, ne samo fizično, pa kakorkoli obrneš. Me dobimo oboje, oni samo en vidik, ki ni zanemarljiv, vseeno je pa samo pol. Kot sem rekla: če bi on želel, da mu potem, ko spiva skup in zanosim, darujem jajčece, bi se mi zdelo fer - da bi me pa prisilili v nosečnost, se mi pa niti pod razno ne zdi fer.
Tudi meni se ne zdi čisto fer, da mora oče v vsakem primeru plačevat preživnino - celo če je recimo uporabil kondom in torej iz svoje strani poskrbel za zaščito, pa je ta odpovedala... Ampak vseeno mislim, da je več moških, ki niso bili v to "prisiljeni" kot pa žensk, ki se borijo za preživnino bivšega partnerja...

khurde, kar se tiče samohranilk, je odvisno, koliko se oče meni za te otroke. Jaz jih par poznam, ki imajo več časa zase, ker so otroci skoraj pol časa pri očetu in se mame takrat kar dobro spočijejo:) Se vedno čudim: pa kako lahko ti to pa to, kam daš pa otroke? Ja, oči jih mauser posted image .


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu margotsale)
Neposredna povezava do sporočila: 204
   RE: Naj imam otroka ali ne
8.1.2012 19:51:14   
khurde
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
khurde, kar se tiče samohranilk, je odvisno, koliko se oče meni za te otroke. Jaz jih par poznam, ki imajo več časa zase, ker so otroci skoraj pol časa pri očetu in se mame takrat kar dobro spočijejo:) Se vedno čudim: pa kako lahko ti to pa to, kam daš pa otroke? Ja, oči jih ma .



ronja, ne mešat jabolk in hrušk. tu ni govora o primeru, da se starša sporazumno razideta, ko je najmlajši otrok star tri leta in se odločita za deljeno skrbništvo ali kaj podobnega, ker sta se sposobna in ker je bil oče vedno zelo vpet v življenje otrok. tu je govora o mami, ki še razmišlja ali bi otroka obdržala ali ne in ki ve, da si oče tega otroka ne želi. kar pomeni, da realno gledano novorojenčka ne bo vozil po nekaj urnih sprehodih, da si bo mama odpočila v tem času, ji skuhal kosilo, pospravil, šel v trgovino in ponoči izmensko vstajal ter jo delno razbremenil. that's it, naštevat katere primere kdo pozna je popolnoma brezpredmetno. verjetno vsaka pozna nekaj različnih situacij, ampak kaj margotsale pomagajo idealni pogoji za mame samohranilke, ki imajo zainteresiranega partnerja, dobro razvito socialno mrežo in še babi-servis za sabo? to pač ni njena situacija.

drugače mi je pa blizu in zanimivo frodino razmišljanje, pa lulu ima point v vsem svojem pisanju.

margotsale, sprejmi tako odločitev, za katero boš lažje stala v svojem življenju. če je to odločitev za splav, jo sprejmi in se jo drži kot pijanec plota. če je to odločitev za otroka, je pot verjetno precej težja, ampak če stojiš za tem, da se zanj odločiš in aktivno delaš na tem, da si zadovoljna, pomirjena z odločitvijo in je ne "obžaluješ" ter si vnaprej ne delaš nekih utvar, ti bo uspelo.

bi bilo pa, seveda, najlažje najti nekoga, ki bi povedal, kaj točno vsaka odločitev za sabo potegne in se na podlagi tega odločiti. ampak tega ni. vsaka odločitev v življenju pomeni določeno mero tveganja. za karkoli.

_____________________________

If you're too open-minded, your brain will fall out.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 205
   RE: Naj imam otroka ali ne
8.1.2012 19:52:05   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

lulu, saj imam tu praktično vse otrokeuser posted image . Samo še vedno rečt, da je vse izi pizi, ni glih res - pa pri prvem otroku si ti še imela partnerja, predvidevam - glede na to, da je drugi kar hitro sledil... Rečt, da je vse isto, pa da se da potovat kamorkoli z novorojenčkom, je zavajujoče. Seveda se da - ampak na njegov račun.


user posted image
Zakaj ne moreš potovat z novorojenčkom, saj vsepovsod kam greš, so tudi novorojenčki bili in bodo... Sama nisem, poznam pa ljudi, ki so... otroci se včasih na kakšnih potovanjih tudi rodijo v drugi državi...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 206
   RE: Naj imam otroka ali ne
8.1.2012 20:04:23   
LuLu
IZVIRNO SPOROČILO: LuLu

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

lulu, saj imam tu praktično vse otrokeuser posted image . Samo še vedno rečt, da je vse izi pizi, ni glih res - pa pri prvem otroku si ti še imela partnerja, predvidevam - glede na to, da je drugi kar hitro sledil... Rečt, da je vse isto, pa da se da potovat kamorkoli z novorojenčkom, je zavajujoče. Seveda se da - ampak na njegov račun.


user posted image   a tako si me razumela?.. narobe.
Zakaj ne moreš potovat z novorojenčkom, saj vsepovsod kam greš, so tudi novorojenčki bili in bodo... Sama nisem, poznam pa ljudi, ki so... otroci se včasih na kakšnih potovanjih tudi rodijo v drugi državi...

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 207
   RE: Naj imam otroka ali ne
8.1.2012 20:22:28   
LuLu
Oprostite  za nered mojih postov. (Nabiram si objave user posted image )

(odgovor članu LuLu)
Neposredna povezava do sporočila: 208
   RE: Naj imam otroka ali ne
8.1.2012 20:36:06   
ronja
naštevat katere primere kdo pozna je popolnoma brezpredmetno.

Se strinjam, primere iz druge strani sem dala zato, ker ste izpostavile samo eno stran, sta pa dve.

Sicer sem ravno zato tudi prvič napisala, da je samohranilkam gotovo prve mesece svinjsko težko - ko je lulu rekla, da se vse da, sem napisala, da to ni glih vedno tako. Da se vse, samo dostikrat pa pri takih kapricah trpijo pav ti novorojenčki. Rojevajo se dojenčki povsod, nimajo pa vsi enakih pogojev, predvsem pa ni problem sama država, ampak samo potovanje - otrok naj bi bil v avtu v lupinici, ker je to varno, hkrati pa ni dobro, da je dolgo časa skup v lupinci. Zato so otroci v ZDA recimo tudi umirali, ker tega starši niso vedeli in ker se tam pač včasih kar daleč vozijo, saj se precej selijo in imajo družine daleč. Tako da toliko o tem, kaj vse se da in koliko lahko to stane... Enim stvarem se pač potem odpoveš, ker vsak življenjski stil ni primeren za male otroke. Lahko še vedno kam greš, ni treba, da si non stop doma, jasno, ni pa isto in ne, recimo midva v đunglo med gverilce z otroki ne rineva več - seveda se da - samo je pa precej tvegano - in tvegat zase ali za otroka sta dve zelo različni stvari.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu khurde)
Neposredna povezava do sporočila: 209
   RE: Naj imam otroka ali ne
8.1.2012 21:22:38   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Izhodisce je v trditvi, da je moski svojo voljo izrazil s privolitvijo v spolni odnos.

Ne svoje volje, samo tveganje je prevzel. Kot ni moja volja, da padem iz mize, če plezam po eno knjigo, ampak prevzamem pa tveganje, ko se povzpnem nanjo.


Odgovarjala sme na tehnofilovo izjavo o izhodiscu in po njegovem je moski svojo voljo izrazil s privolitvijo v spolni odnos, enako kot zenska. Ce bi njega vprasala bi ti (skoraj popolnoma sigurna sem) odgovoril, da bi po njegopvem splav trebalo prepovedati ( je povsem jasno opredelil zakonsko moznost).

Menim, da so casi , ko zenska brez moskega in njegove podpore ni mogla preziveti in vzgojiti otroka, mimo. Enako je z druge strani - moski ne potrebuje zenske, da lahko odgleda otroka od prvega trenutka, ko je ta rojen. Vendar nekje vmes je moski povsem nepomemben. Uporabljen in dolzan izpolniti posledice zenskih zahtev, brez besede pa pri odlocitvi. Cetudi odmislimo enakopravnost (in vso to sceno) enostavno ni fer.

In kako bi ti to naredila fer? Se ti zdi bolj fer, da žensko prisiliš v nosečnost? Meni se zdi to hudo moralno sporno.


Nasa druzba se vedno ni pripravelja za kakrsen koli korak v tej smeri. Ko bomo pa kot posamezniki razvitejsi in na neki drugi ravni - bo slo - takrat ne bi bilo dileme.

Dejstvo pa je, da je v tej druzbeni klimi in tem sistemu oodnosov med spoloma sedanja situacija tista, ki omogoca najmanj manipulacij in zlorab.
Torej je tako, kot je, še vedno najboljše. Kaj bi potem rada spremenila? kako bi sploh to izvedla Uvedlo policijo, ki bi gledala, kdaj nam izostane m? Ker ženska lahko moškemu niti ne pove, da je zanosila in samo naredi splav, pa on še vedel ne bo, da je imel možnost postat oče. Ok, težko to naredi, če skup živita, ker verjetno spremlja, kaj se dogaja, ampak če pa je to posledica take noči, bi pa to komot naredila... Kako bi preprečila to?


Zakaj bi pa kaj spreminjala? zakaj pa mora biti dana moznost ceravno morda najbolj smiselna in ucinkovita v tem trrenutku obravnavana kot edina dobra? Ali to ce je najbolje tako pomeni, da ni nobenih pomankljivosti v taksnemu kot je??
Kaj je narobe pogledati s strani tistega, ki obcuti to pomankljivost??
In pravzaprav zakaj bi nekdo nekaj prepreceval? Zakaj morda ne pomislis na drugacen nacin zivljenja in ramisljanja. Vidis, ze taksna tema ne dopusca veliko moznosti za drugacno razmisljanje. ze taka tema odvzame moskemu pravico do lastnega otroka. In potem se cudimo, ko se u otroci ravna kot z lastnino. Kaj je narobe s pomisleki in razmisljanjem??

Kar se mene tiče, poznam precej žensk, ki so splavile na partnerjevo željo, tako da ni, da se ženske ne bi nič ozirale na njihove želje. Nekaj jih je tudi, ki so same tako želele, ja, v večini primerov pa je imel oče zraven besedo.


Ja saj to je normalna smer kamor bi se morali razvijati kot druzba.

Osebno menim, da tudi moski nosijo posledice nezascitene noci, da tudi njim vsem pa ni prav vseeno ali je zenka zanosila ali je rodila ali ne njihovega otroka.

Itak, saj niso roboti! Samo oni imajo samo ta čustven vidik, me pa še vse ostalo zraven: od nosečnosti do poroda in vse skup, kar je tudi čustveno, ne samo fizično, pa kakorkoli obrneš. Me dobimo oboje, oni samo en vidik, ki ni zanemarljiv, vseeno je pa samo pol. Kot sem rekla: če bi on želel, da mu potem, ko spiva skup in zanosim, darujem jajčece, bi se mi zdelo fer - da bi me pa prisilili v nosečnost, se mi pa niti pod razno ne zdi fer.


Saj ti ni nasilno vstavil spermije, da bi te prisilil v nosecnost...
BTW: nosecnost ni bolezen, ni nic strasnega; pravzaprav je za zensko povsem normalno stanje. Nevem kaj je to taksnega ce si nosec...

Tudi meni se ne zdi čisto fer, da mora oče v vsakem primeru plačevat preživnino - celo če je recimo uporabil kondom in torej iz svoje strani poskrbel za zaščito, pa je ta odpovedala... Ampak vseeno mislim, da je več moških, ki niso bili v to "prisiljeni" kot pa žensk, ki se borijo za preživnino bivšega partnerja...


O tem sem govorila , ko sem govorila o (nezreli) druzbeni klimi....

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 210
   RE: Naj imam otroka ali ne
8.1.2012 21:35:10   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: khurde

...ampak kaj margotsale pomagajo idealni pogoji za mame samohranilke, ki imajo zainteresiranega partnerja, dobro razvito socialno mrežo in še babi-servis za sabo? to pač ni njena situacija.


Pa saj ne vem ali se gre samo za situacijo. IMO govorimo o skupku dejavnikov - izkusnjah, nacinu zivljenja, okolici, zadovolsjtvu z zivljenjem taksnim kot je, zeljah po potomstvu, samopodobi in sliki samega sebe kot bodocega starsa, izkusnje ali traume iz otrostva.... prevec dejavnikov, da bi lahko tako enostavno posplosili in simplificirali zadevo.

margotsale, sprejmi tako odločitev, za katero boš lažje stala v svojem življenju. če je to odločitev za splav, jo sprejmi in se jo drži kot pijanec plota. če je to odločitev za otroka, je pot verjetno precej težja, ampak če stojiš za tem, da se zanj odločiš in aktivno delaš na tem, da si zadovoljna, pomirjena z odločitvijo in je ne "obžaluješ" ter si vnaprej ne delaš nekih utvar, ti bo uspelo.


Lepo napisano.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu khurde)
Neposredna povezava do sporočila: 211
   [Brisano sporočilo]
8.1.2012 23:17:51   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu margotsale)
  Neposredna povezava do sporočila: 212
   RE: Naj imam otroka ali ne
9.1.2012 1:36:01   
khurde
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: khurde

...ampak kaj margotsale pomagajo idealni pogoji za mame samohranilke, ki imajo zainteresiranega partnerja, dobro razvito socialno mrežo in še babi-servis za sabo? to pač ni njena situacija.


Pa saj ne vem ali se gre samo za situacijo. IMO govorimo o skupku dejavnikov - izkusnjah, nacinu zivljenja, okolici, zadovolsjtvu z zivljenjem taksnim kot je, zeljah po potomstvu, samopodobi in sliki samega sebe kot bodocega starsa, izkusnje ali traume iz otrostva.... prevec dejavnikov, da bi lahko tako enostavno posplosili in simplificirali zadevo.



ja, se strinjam. samo jaz to vidim kot to, da vsi ti dejavniki skupaj (+ še kak dodaten) ustvarijo določeno situacijo. življenjska situacija - kot jaz razmišljam - ne nastane kar iz niča, ampak izvira iz vseh naštetih zadev. in potem je na človeku, da jo spremeni.

jaz verjamem, da posameznika v največji meri omejuje lasten um, lastno razmišljanje, lastni predsodki, strahovi, samopodoba, želje, pogum, (ne)zadovoljstvo itd., ki pa izvirajo iz izkušenj, načina življenja, okolice, primarne družine, travm, notranje moči... in verjamem, da se človek sam odloči ali bo srečen ali nesrečen, da posameznik, ki s svojo situacijo (tko jaz to imenujem) ni zadovoljen, le-to lahko spremeni. ne s tem, da se odseli, zamenja prijatelje, pretrga stike z družino..., skratka, ne s tem, da zbeži od odgovornosti za lastne probleme, zanje krivi druge, temveč s tem, da se sooči z omejitvami, ki si jih postavlja sam, da jih spozna, da se sooči s posledicami svojih odločitev, sprejme, da so - čeprav se mogoče ne pokažejo kot najboljše -, v trenutku odločitve bile najboljše možne in da posledično spremeni sebe in svoje dojemanje samega sebe ter sveta.


_____________________________

If you're too open-minded, your brain will fall out.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 213
   RE: Naj imam otroka ali ne
9.1.2012 8:06:26   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: margotsale

IZVIRNO SPOROČILO: MioBambino

Spoštovana margotsale,
ko berem to tvoje sporočilo, čutim, da si v veliki stiski.

Si pred veliko prelomnico v svojem življenju.................

Tukaj smo, da ti prisluhnemo- pomagamo. Napiši nam, kako si se odločila. Sedaj si del nas- nisi več sama.

Topel objem!




prav lepo se zahvaljujem za tele stavke...sem močna oseba, pa vendar ne tako zelo da bi bila v celoti sama kos  vsemu kar otrok potrebuje, in otrok te potrebuje 24 ur, sam ne spet pametovati prosim lepo ker se ne morete postaviti  v mojo kožo, vam vsem nekdo pomaga, če pa ne pa ste si tega otoka prekleto dolgo že želele, jaz pa sem o njem razmišlala kot o možnosti da nisi sam na tem svetu, kar pa dragi moji menji na en egoizem.......... pa ok in ga obdržim in le kdo bo potem pomagal ko bodo stiske, bo otrok lahko dobro živel ko bo čutil materine stiske !?...no o  tem govorim ko omenjam dobrobit,  o najtežjih situacijah, nisme pesimistka toda zavedam se da se ne bo cedilo le med in mleko med menoj in otrokom, in poleg tega bi kot sodobna mati potem želela ohraniti nekaj svoje ženskosti ...čutim da bi me vso prevzemal, toda vsaj 30% želim biti še jaz jaz kot je to moja sestra kljub otrokoma  in  še nekaj podobnih žensk, pač ne gledam pri mojih letih tako "romantično"kot nekatere ki jim je vsak prvi in drugi stavek otrok, toda pozor: tudi moj otrok bi bil ves moj svet, povdarjam samo to, da ne bom tukaj spet brala kako sem nezrela in bla bla, moji interesi so ohraniti vsaj 30% same sebe, se urediti,  kam iti....vem da nekateri spet ne boste moraki razumeti niti od vas tega ne zahtevam toda če jaz spoštujem vas da drugače razmišljate se potruditi to še ve, poleg tega je to trenutno moja stiska ki jo z vami delim in boli me to neko napadanje, vso nestrinjanje se da napisati  z drugačnimi stavki naj vam bodo za vzor tiste foromovke ki so sicer z zadevo niso strinjale pa so vendar to izrazile na dostojanstven način....težko mi je brati še tele kako realne komentarje kako sem glupa da sva sexala itd...Torej le komentiram na "glas" kako vendar otročku preobremenjena mama lahko nudi prijetno in zdravo otroštvo?...no zdaj menim da je vse clear...le še odtehtati moram vse do konca...pa en lep dan še naprej za vse


O kakšni pomoči pa ti govoriš? Ko se odgovorni ljudje odločajo za otroke nikakor ne računajo na nikakršno pomoč, ker je skrb za otroka v prvi vrsti na strani staršev, zato to pri tvoji odločitvi nima nobene veze. Dejstvo je, da za otroka lahko poskrbiš, da ti ne bo vedno z rožicami posltano, vendar se da, če se hoče. Na tebi je pa, da se odločiš, ker to je izključno tvoja odločitev. Sploh nima nobene veze, kaj mislim jaz, al pa še pol tegale foruma, tudi nima dost veze, kaj misli potencialni oče tega otroka. Zaseksala sta se, možnost odločitve je mel on prej, zdaj jo maš pa ti. Nista ne prva in ne zadnja, ki jima je padlo not. Sam potem se zgovarjat na alkohol in podobno je vsaj meni pri 40 let starem človeku mimo. Zaneslo je, žal, al pa k sreči na plodna tla in zdaj se je treba s tem soočit. Z najstnico bi sočustvoval, z izkušeno zrelo žensko pa žal ne morem. Imaš vse, kar potrebuješ, službo, stanovanje in to je mnogo več kot marsikatera najstnica, ki se ji je zgodilo to.
Tko da pamet v glavo in naredi tako kot se tebi zdi prav. Odločitev in posledice boš nosila sama. Lahko ti pa v pomoč povem, da je moja žena po treh otrokih dosti bolj ženstvena, kot je bila pred prvim.

(odgovor članu margotsale)
Neposredna povezava do sporočila: 214
   RE: Naj imam otroka ali ne
9.1.2012 8:55:59   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: khurde

ja, se strinjam. samo jaz to vidim kot to, da vsi ti dejavniki skupaj (+ še kak dodaten) ustvarijo določeno situacijo. življenjska situacija - kot jaz razmišljam - ne nastane kar iz niča, ampak izvira iz vseh naštetih zadev. in potem je na človeku, da jo spremeni.


"Situacijo" sem razumela kot dejstva - leta, stevilo zivorojenih otrok, partner, financna priskrbljenost in zdravje. Ponavadi se pri govoru o otrocih upiramo na te podatke in zanemarimo tisti povsem osebni, subjektivni del, ki nosi morda najvecjo tezo (IMO). 





_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu khurde)
Neposredna povezava do sporočila: 215
   RE: Naj imam otroka ali ne
9.1.2012 9:23:33   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

O kakšni pomoči pa ti govoriš? Ko se odgovorni ljudje odločajo za otroke nikakor ne računajo na nikakršno pomoč, ker je skrb za otroka v prvi vrsti na strani staršev, zato to pri tvoji odločitvi nima nobene veze.


Mah.. tu ni govora o ljudeh (mnozini, ki se odloca), temevec o zenski (enemu samemu posamezniku), niti ni govora o starsih, temvec o enem samem starsu. In ko si ti pel hvalospeve svoji zeni, da je bila sama, ko so otroci imeli virozo verjetno nisi pomislil, da tudi posameznika to caka, pa ne za 3,4 dni, ampak za kar nekaj let. Posebej, ko ti ne mores zagotoviti, da bo vse super truper. In prav zato je za zensko (posebej tisto, ki se sooca s samohranilstvom) vsaka pomoc na katero lahko racuna ( pa cetudi je zgolj psiholoska podpora) se kako pomembna in povezana z odlocitvijo. Ze samo zavedanje, da si v necem prepuscen sam sebi ima veliko moc. Povsem drugace bi bilo - kot je ze sama napisala, ce bi partner bil za... pa bi prisli do tvojih "zrelih ljudi" in starsev" namesto 1. cloveka in 1. starsa.

Dejstvo je, da za otroka lahko poskrbiš, ...


A je to res dejstvo?

da ti ne bo vedno z rožicami posltano, vendar se da, če se hoče.


Torej ce se ne odloci za otroka to ni zaraditehtne in racionalne odlocitve temvec zato ker se ni hotelo, ker se ni hotela potruditi in zrtvovati... kako.. kako.... brutalno cankarijansko...

Na tebi je pa, da se odločiš, ker to je izključno tvoja odločitev.
Sploh nima nobene veze, kaj mislim jaz, al pa še pol tegale foruma, tudi nima dost veze, kaj misli potencialni oče tega otroka. 


Vidis, da tudi ti zmores, ce hoces user posted image

Z najstnico bi sočustvoval, z izkušeno zrelo žensko pa žal ne morem. Imaš vse, kar potrebuješ, službo, stanovanje in to je mnogo več kot marsikatera najstnica, ki se ji je zgodilo to.


Ja in? Zakaj imas taksno potrebo podajati moralne kvalifikatorje, posebej ko si ze zatrdil, da tvoje mnenje ni pomembno? In navsezadnje vsaka zrela oseba bi morala vedeti, da notranja moc, trdnost, sposobnosti niso rezultat let, temvec clovekove notranjosti - ce obrnemo moralne kavlifikatorje proti tebi.

Tko da pamet v glavo in naredi tako kot se tebi zdi prav. Odločitev in posledice boš nosila sama. Lahko ti pa v pomoč povem, da je moja žena po treh otrokih dosti bolj ženstvena, kot je bila pred prvim.


Hudica, hitro delati se cetrtega, da bo se bolj zenstvena user posted image user posted image user posted image  
No, res , ko pogledam kaksne zenske, ki imajo 8, 9, 15 otrok so pa pojem, etalon zenstvenosti user posted image user posted image user posted image
V pomoc si povedal, pravis... pa daj no......


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 216
   RE: Naj imam otroka ali ne
9.1.2012 11:05:40   
kalbo
Frodo, to niso nobeni moralni kvalifikatorji, ampak samo to, da z materialne strani ni nobenih zadržkov proti temu, da bi otroka obdržala in v zvezi s tem je bil ta stavek. Noben izmed nas pa ni jasnovidec in nikol ne vemo, kaj nas čaka v prihodnosti, pa če kaže še kako dobro. Lohk sem jutri jest samohranilec treh, al pa moja žena in kaj bo, nič, gurat bo treba naprej, saj otrok ne morva kar prodat, tko da za otroka lahko definitivno poskrbi, če bo le živa in zdrava in to je dejstvo, da bo ostala ženska pa tudi ( ne mi spet stopit na živec okol moje žene, ko si mi ravno spet ratala simpatičnauser posted image ). Seveda pod pogojem, da se odloči za materinstvo.

Karkoli naredi, je to njena osebna stvar in ona sama bo čutila posledice in kot zrela odrasla ženska ima dosti več šans odprtih kot neka najstnica v srednji šoli in to je dejstvo, pa če še tako obračaš moralno noto proti meni. Seks je bil, brez gumice tudi in kaj pol? Ja nič, noseča je in ne ve kaj bi. Kaj je tu moralno spornega? Nič. Sam ne pol jamrat, kok je bil alkohol in nevem kaj še.

Kaj je brutalno Cankarjansko? Jest nisem nikjer napisal, naj ne nardi splava. Jest ji hočem povedat, da za to ne rabi izgovorov, prav tako kot jih ne rabi, če otroka obdrži. Izključno njena stvar, pa če reče, da se ji ne ljubi met otrok, za moje pojme ni tu nič moralno spornega. Spet jemlješ moje stavke iz konteksta in se obešaš na vsako besedico in seveda zraven špikaš z mojo ženo, ker veš, da sem občutljiv na to.


Zelo dobro pa veš, da je men samohranilstvo še kako znana stvar in ni treba men pridigat o tem.

< Sporočilo je popravil kalbo -- 9.1.2012 11:18:06 >

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 217
   RE: Naj imam otroka ali ne
9.1.2012 23:16:04   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Frodo, to niso nobeni moralni kvalifikatorji, ampak samo to, da z materialne strani ni nobenih zadržkov proti temu, da bi otroka obdržala in v zvezi s tem je bil ta stavek.


V ozadju napisanih besed stojijo moralni kvalifikatorji, ce se tega zavedamo ali morda tudi ne. Izjaviti, da se vse da ce se hoce.... in da je dejstvo, da za otroka lahko poskrbis....
Pravzaprav dejstvo je, da imamo domove kot je dom malci Beliceve prav zato ker ni dejstvo, da za otroka lahko materialno ali drugace poskrbis.

Noben izmed nas pa ni jasnovidec in nikol ne vemo, kaj nas čaka v prihodnosti, pa če kaže še kako dobro. Lohk sem jutri jest samohranilec treh, al pa moja žena in kaj bo, nič, gurat bo treba naprej, saj otrok ne morva kar prodat, tko da za otroka lahko definitivno poskrbi, če bo le živa in zdrava in to je dejstvo, da bo ostala ženska pa tudi ( ne mi spet stopit na živec okol moje žene, ko si mi ravno spet ratala simpatičnauser posted image ). Seveda pod pogojem, da se odloči za materinstvo.


Ne vemo kaj nas caka v prihodnosti, margo pa ve, da jo caka samohranilstvo, ce se odloci za otroka. Kar se zenstvenosti tice  IMO je margo mislila na zanstvenost v popolnoma drugacnem kontekstu. kar se tovje zene tice, je pac tvoja zena in kot taksna prikladna za testiranje tvojih trditev - brez zamere - popolnoma nic osebnega.

Karkoli naredi, je to njena osebna stvar in ona sama bo čutila posledice in kot zrela odrasla ženska ima dosti več šans odprtih kot neka najstnica v srednji šoli in to je dejstvo, pa če še tako obračaš moralno noto proti meni. Seks je bil, brez gumice tudi in kaj pol? Ja nič, noseča je in ne ve kaj bi. Kaj je tu moralno spornega? Nič. Sam ne pol jamrat, kok je bil alkohol in nevem kaj še.


Moralna nota pride na dan ko se zacnemo pogovarjati ali je ali ni smela brez zascite, kako si je dovolila, koliko moznosti ima, samo ce hoce.... 
Dejstvo je kakrsno je, ne glede na to ali je falila kontracepcija, ali je bilo po neumnosti, ali je bilo zaradi sile, alkohola, droge ...
In zakaj ne bi pojamrala? Poskusa pojasniti predvsem sebi. nekateri nimamo vklopljen racio 24/7, vcasih se prepustimo custvom.. in ja se zgodi.. marsikaj - kot zivemu cloveku... pa zato nismo nujno nezreli, nepremisljeni , slabi...

Kaj je brutalno Cankarjansko?


Menim, da sem povsem jasno napisala kaj je brutalno cankarijansko.

Jest nisem nikjer napisal, naj ne nardi splava.


Direktno ne.

Jest ji hočem povedat, da za to ne rabi izgovorov, prav tako kot jih ne rabi, če otroka obdrži. 


Morda pa ni fora v izgovorih temvec v razlagah, premisljanjih itn..  Kot recimo.. a se ti sedaj izgovarjas ali mi razlagas?

Izključno njena stvar, pa če reče, da se ji ne ljubi met otrok, za moje pojme ni tu nič moralno spornega.


Do tega sem hotela priti. Torej ce ni nic moralno spornega tudi izgovori niso moralno ne drugace sporni... pac nekdo jih potrebuje...

Spet jemlješ moje stavke iz konteksta in se obešaš na vsako besedico in seveda zraven špikaš z mojo ženo, ker veš, da sem občutljiv na to.


Ne jemljem tvoje stavke iz konteksta temvec jih v dolocen kotakst umescam. Lahko probas tudi sam. Naredi dolocen odmik od besedila in si ga ne tolmači v svojih okvirjih in rpemisli, kaj vse lahko tako zapisano besedilo pomeni. pojdi stavek po stavek in razmisli kako se lahko razume in kaj pomeni, ce ga obrnes. na primer - Vse se da ce se hoce - na drugi strani imas tocno to, da ce se ne odlocis za to kar se da in druzba sprejema kot pozitivno in "pravo resitev" je to zgolj zato, ker se ti ne da. Nikakor pa ni mesta za tehtne vzroke (tudi osebnostne), ker ce hoces se da. Nicesar drugega ni samo to ali hoces ali noces... (za ne morem, ne zmorem, nisem sposoben ... ni mesta).
Popolnoma nic te pa ne spikam - umiri se malo.

Zelo dobro pa veš, da je men samohranilstvo še kako znana stvar in ni treba men pridigat o tem.


Potem ves, da je velika razlika ce te samohranilstvo "zaskoci" ali ce je samohranilstvo planirano in jasno razvidno od zacetka. Na zacetku imas izbiro, pozneje ti je pa enostavno dodeljeno - brez moznosti izbire. 

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 218
   RE: Naj imam otroka ali ne
10.1.2012 9:00:44   
kalbo
Ma ti mene v poplavi postov, ki enačijo splav z umorom čisto narobe zastopiš.

V prvotnerm postu je omenjeno, da si otroka v bistvu želi, samo jo tarejo takšne in drugačne skrbi in od tu moji komentarji v stilu, vse se da, če se hoče in podobno. Ker če si otroka želi jo bo otrok osrečil, in ga lahko obdrži brez slabe vesti do očeta tega otroka in tud samohranilstvo ni zdaj nevem kakšna tlaka. Ni lahko, samo, če je želja potem je tudi pot.
Če bi v prvotnem postu pisala, da se v materinstvu ne vidi, da si tega ne želi, pa ji okolica prigovarja bi šli moji odgovori v popolnoma drugo smer.

Če si pa otroka ne želi gre lahko pa brez slabe vesti do okolice naredit splav, ker hvala bogu zaenkrat živimo v 21. stoletju. Dejstvo pa je, da lahko splav pusti posledice in je to ena najtežjih odločitev v življenju, vsaj po mojem. Ima pa kot zrela ženska s stanovanjem in zaposlitvijo veliko več šans odprtih, kot zmedena najstnica, ki se mora po možnosti še pred starši skrivat.

Je zdaj kaj bolj razumljivo? Včasih moraš tekst brat kot celoto in ne secirat stavek po stavek.

< Sporočilo je popravil kalbo -- 10.1.2012 9:05:08 >

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 219
   RE: Naj imam otroka ali ne
10.1.2012 10:28:36   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Ma ti mene v poplavi postov, ki enačijo splav z umorom čisto narobe zastopiš.


Ceprav je popolnoma nepomembno - ne zastopim te narobe, gledam pa iz ovsem drugega zornega kota, ki se ne nanasa zgolj direktno na vprasanje teme ampak obravnava tudi doloceno ozadje.

V prvotnerm postu je omenjeno, da si otroka v bistvu želi, samo jo tarejo takšne in drugačne skrbi in od tu moji komentarji v stilu, vse se da, če se hoče in podobno. Ker če si otroka želi jo bo otrok osrečil, in ga lahko obdrži brez slabe vesti do očeta tega otroka in tud samohranilstvo ni zdaj nevem kakšna tlaka. Ni lahko, samo, če je želja potem je tudi pot.
Če bi v prvotnem postu pisala, da se v materinstvu ne vidi, da si tega ne želi, pa ji okolica prigovarja bi šli moji odgovori v popolnoma drugo smer.


Tako zastavljena zadeve je izjemno poenostavljena. Morda bi celo lahko rekli, da je na prvo zogo to to ampak... ne, ni tako enostavno. Niti so zelje ponavadi tako obrusene in jasne, niti so pomisleki tako jasni in predvidljivi.

Če si pa otroka ne želi gre lahko pa brez slabe vesti do okolice naredit splav, ker hvala bogu zaenkrat živimo v 21. stoletju.


Necelno te povsem zadtopim , vendar:
pomisleki, ki jih imam glede samega besedila/ povedi (iz povsem "mojega" zornega kota):
- izjava, da ne rabi imeti slabe vesti do okolice, predvideva obstoj slabe vesti do okolice. Domneva, da slaba vest do oklice obsaja se temelji na pricakovanju okolice oz. druzbe, ki jo tvorimo mi vsi ( ze tukaj je vsebovan moralni kvalifikator, kar je za okolico sprejemljivo in kaj ne, kar je razvidno tudi iz vecine postov na tej temi). Zivimo v 21. stojetju kjer ne bi smelo biti slabe vesti, vendar je obstoj le-te dokazljiv v prvem delu povedi. Formalno smo v 21. stojeltju, po okolici in dejanskih druzbenih morlanih normah, pa nekje proti srednjemu veku (kar je razvidno iz vecine postov na tej temi).

Dejstvo pa je, da lahko splav pusti posledice


Pavsalen zapis. Dejstvo je  desjtvo, nekaj kar dejansko je tako in ne kar je lahko....  Sicer je istocasno dejstvo, da ne mora pustiti posledice.. torej dejstva ni - se iznici dejanskost dejstva. Lahko pusti posledice, lahko pa tudi ne.
Raziskave kazejo, da vecinoma zenske, ki potem "normalno" rodijo in si uredijo zivljenje skladno z lastnimi pricakovanji ter so z nacinom zivljenja zadovoljne - nimajo vecjih tezav in traum zaradi splava. V nasprotnem primeru, ko zenske pozneje ugotavljajo, da se njihova pricakovanja za bodocnost niso izpolnila - se fiksirajo tudi na splav kot "krivca" za  doloceno nezadovoljstvo itn.. (prirocni krivec). Navedeno je povsem v generalnih kategorijah in dosti poenostavljeno.

in je to ena najtežjih odločitev v življenju, vsaj po mojem.


S tem se v popolnosti strinjam. Vsaka tovrstna nepreklicna in dokoncna odlocitevje izjemno tezka.

Ima pa kot zrela ženska s stanovanjem in zaposlitvijo veliko več šans odprtih, kot zmedena najstnica, ki se mora po možnosti še pred starši skrivat.


Materijalni vidik je ena stran tehtnice. Drugi je custveni. Otroku ni zadosti, da ima kje ziveti, kaj jesti in nekaj igrac in oblek. Potrebno je pri obeh biti relativno gotov.

Je zdaj kaj bolj razumljivo? Včasih moraš tekst brat kot celoto in ne secirat stavek po stavek.


Ma saj je bilo razumljivo ze prej - ne pises tako zakomplicirano, prav nasprotno. zato sem ti hotela tudi odpreti vidik, ko navzven in na povrsnen pogled povsem jasni stavki dobivajo nov pogled - ce jim skusas dodati ozadje ( kar ga pa vsak stavek in vsako besedilo ima ) in kar je lahko izjemno dobra uztocnica za debate in odrivanje novih plasti in globin problematike.
Vcasih pac ne smes tekst brati kot celoto - vec ven dobis.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 220
   RE: Naj imam otroka ali ne
10.1.2012 11:38:01   
dreamhorse
Ko berem vse te poste, sem dobila občutek, da  avtorica ne želi otroka in izgovor na to prelaga ne vse druge reči. Če si otroka želiš, se ne obremnjuješ s tem kako bo. Otrok je nekaj najlepšega na svetu, če si ga želiš, če ne, je lahko največje breme. In tistemu, ki je breme v življenju res ne bo lahko.
Z otrokom se življenje spremeni, če si sam z njim, dva ali še več. Nikakor ne bi v nosečnosti že iskala rešitev, kdo bo otroka čuval, še preden se je ta rodil.
Ne me narobe razumet. Ne želim ispadit nesramno, niti najmanj komu kaj očitat. Odločitev je tvoja, kakršnokoli boš sprejela, bo v redu zate in ti boš živela z njo. Ne mi in ne nihče drug.
Sicer pa nisem nikjer zasledila možnosti, da v prihodnosti v tvoje življenje stopi moški, ki te bo sprejel z ljubeznijo do tebe in tvojega otroka. Pa naj bo to oče tvojega otroka ali kdorkoli drug.

Jaz bi se v tvojem primeru odločila za, ker vem, da bi se za vsak otrokov "rojstni dan" spraševala, kako bi bilo.
Podpiram te v vsaki tvoji odločitvi, saj sem že rekla, da boš ti živela z njo.
Ampak ni ga lepšega, kot vrniti se iz službe v objem otročička, ki ti pove vse prigode, ki so se mu ta dan zgodile. Povrh pa še kakšno ušpiči.

Še enkrat, veliko sreče.. kakršnakoli odločitev bo, vedi, da je zate prava.
Vseeno pa nam jo sporoči, user posted image

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 221
   RE: Naj imam otroka ali ne
10.1.2012 11:50:48   
posh
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

- izjava, da ne rabi imeti slabe vesti do okolice, predvideva obstoj slabe vesti do okolice. Domneva, da slaba vest do oklice obsaja se temelji na pricakovanju okolice oz. druzbe, ki jo tvorimo mi vsi ( ze tukaj je vsebovan moralni kvalifikator, kar je za okolico sprejemljivo in kaj ne, kar je razvidno tudi iz vecine postov na tej temi). Zivimo v 21. stojetju kjer ne bi smelo biti slabe vesti, vendar je obstoj le-te dokazljiv v prvem delu povedi. Formalno smo v 21. stojeltju, po okolici in dejanskih druzbenih morlanih normah, pa nekje proti srednjemu veku (kar je razvidno iz vecine postov na tej temi).




Vse lepo in prav, ampak tole odebeljeno...ne razumem, zakaj naj ne bi bilo slabe vesti- do okolice ali samega sebe. Konkretno splav- je čisto sprejemljiv za večino, tudi v najbolj banalnih primerih (pa pustimo zakonodajo). Sprašujem se, kaj bi bilo, če noben ne bi imel več slabe vesti? In mislim, da ravno rdeč stavek, ki drži, je posledica pomanjkanja slabe vesti.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 222
   RE: Naj imam otroka ali ne
10.1.2012 14:47:00   
mladika
IZVIRNO SPOROČILO: dreamhorse

Ko berem vse te poste, sem dobila občutek, da  avtorica ne želi otroka in izgovor na to prelaga ne vse druge reči. Če si otroka želiš, se ne obremnjuješ s tem kako bo. Otrok je nekaj najlepšega na svetu, če si ga želiš, če ne, je lahko največje breme. In tistemu, ki je breme v življenju res ne bo lahko.
Z otrokom se življenje spremeni, če si sam z njim, dva ali še več. Nikakor ne bi v nosečnosti že iskala rešitev, kdo bo otroka čuval, še preden se je ta rodil.
Ne me narobe razumet. Ne želim ispadit nesramno, niti najmanj komu kaj očitat. Odločitev je tvoja, kakršnokoli boš sprejela, bo v redu zate in ti boš živela z njo. Ne mi in ne nihče drug.
Sicer pa nisem nikjer zasledila možnosti, da v prihodnosti v tvoje življenje stopi moški, ki te bo sprejel z ljubeznijo do tebe in tvojega otroka. Pa naj bo to oče tvojega otroka ali kdorkoli drug.

Jaz bi se v tvojem primeru odločila za, ker vem, da bi se za vsak otrokov "rojstni dan" spraševala, kako bi bilo.
Podpiram te v vsaki tvoji odločitvi, saj sem že rekla, da boš ti živela z njo.
Ampak ni ga lepšega, kot vrniti se iz službe v objem otročička, ki ti pove vse prigode, ki so se mu ta dan zgodile. Povrh pa še kakšno ušpiči.

Še enkrat, veliko sreče.. kakršnakoli odločitev bo, vedi, da je zate prava.
Vseeno pa nam jo sporoči, user posted image


Podpis,res lepo napisano...dodala bi pa še to,da mlada sigurno nisi več,ker pri delanju otrok tisti rek: "star si tolko kot se čutiš starega" žal ne drži.Odloči se po svoji vesti (sej jo imaš),ker konec koncev boš z odločitvijo ki jo boš sprejela mogla živet ti in ne člani/ce RR-ja.Jst vem da bi se v tvojem primeru odločila za otročka.pa srečno!!

_____________________________

Mi še zmeram upamo!!!:)

(odgovor članu dreamhorse)
Neposredna povezava do sporočila: 223
   RE: Naj imam otroka ali ne
10.1.2012 18:06:28   
*miska.mcc*
okej...... meni pa se zdi, da smo (ste) vsi skupaj naredili eno veliko gromozansko kaco.

zdi se mi, da je avtorica (ful lazje mi je napisat avtorica, kot ime) želela samo mnenje.

in zdaj se vi dajete kdo bo mocnejsi in pametnejsi. ampak itak nima smisla.  Ona globoko v sebi ve, kaj ji je naredit. Išče pa opravicilo za katerokoli stran se bo odlocila.

Lahko povem samo kaj sama obcutim, mislim in vem kako bi bilo meni v njeni situaciji. ampak ti ji nikakor ne pomaga.

Bila sem na vseh !!!!treh straneh.  Ampak za sebe vem, ker dozivljam še po tolikih letih.  Če boš otroka obdrzala, ti NIKOLI, ampak res nikoli ne bo žal.   Izzizamem recimo šesto prebujanje on pol 4ih ponoci v enem dnevu. Izzuzamem točno to spet pokakano plenico, ki si jo zamenjala še osmič v eni uri.  Na obrate te bi spravilo, ko bi takoj po kosilu se mali drl, da je s5 lačen, ko pa še tistega krompirja ni pojedel.    in take.

ampak generalno gledano..... lahko ti garantiram, da nikoli zares zavestno ne boš rekla....: mater! zakaj nisem šla na splav, ko sem imela še priložnost!

p.s.  če se boš odločila kontra, ti mogoče, verjetno, upam tudi nikoli ne bo ZARES ŽAL, da si se tako odločila. in boš vedela, da si ravnala prav.

Ampak tudi sama več ne jokam. prižgem pa vseeno vsako leto svečko. In vsak mesec (ne bom rekla vsak dan)  spominjam, da "kaj bi bilo, če bi bilo".....

Ja, glede logistike, organizacije varstva, bolniške..... to pa se zrihta ko pride do tega.



(p.s. lahko prosim javiš na zs kako si se odlocila?   V vsakem primeru lahko poklepetaVI)



....PISALA V AFEKTU.....


_____________________________

******************************************************
....v glavnem.....komaj čakam poletje!!!!!!

*****************************************************

(odgovor članu mladika)
Neposredna povezava do sporočila: 224
   RE: Naj imam otroka ali ne
10.1.2012 19:27:11   
kalbo

IZVIRNO SPOROČILO: *miska.mcc*




....PISALA V AFEKTU.....



In napisala edini pametni post na 15 straneh.

(odgovor članu *miska.mcc*)
Neposredna povezava do sporočila: 225
Stran:   <<   < Prejšnja stran  7 8 [9] 10 11   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  7 8 [9] 10 11   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?