|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Klopni meningoencefalitis


Nedolžen sprehod v naravi lahko za seboj pusti tudi neprijetne posledice in ogrozi zdravje našega malčka.



Klopni menigoencefalitis je bolezen osrednjega živčnega sistema, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa in lahko za sabo pusti resne posledice na zdravju otroka.

 

Ker Slovenija sodi v endemična področja, je možnost okužbe s klopnim meningoencefalitisom velika.

 

Znaki obolenja

Prvi znaki klopnega meningoencefalitisa so podobni gripi, pojavijo pa se sedem do štirinajst dni po okužbi. Pri človeku se lahko pojavi utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol, kasneje lahko nastopijo znaki, značilni za meningitis, kot so visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko celo nezavest in smrt.

Možne posledice bolezni

Bolezen lahko (na otrokovem) zdravju pusti trajne posledice. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je bilo leta 2008 zabeleženih 248 prijavljenih primerov obolelosti. KME lahko povzroči dolgotrajne, kognitivne motnje delovanja centralnega živčnega sistema, tedaj je čas okrevanja zelo dolg. Največji delež bolnikov ima močne glavobole, vrtoglavico, zmanjšano sposobnost koncentracije, depresije, motnje v delovanju avtonomnega živčnega sistema ter motnje razpoloženja in sluha. Nekateri bolniki postanejo delno ohromljeni, pojavi se lahko celo mišična atrofija.


Nega in zdravljenje obolelega otroka

Otroci, ki so zboleli za klopnim meningoencefalitisu pogosto potrebujejo bolnišnično oskrbo. Posledice bolezni močno vplivajo na kakovost življenja, bolnik pa ponavadi potrebuje dolgotrajno hospitalno zdravljenje in rehabilitacijo.

Preventivna zaščita otroka

Otroka lahko proti klopnemu meningoencefalitisu zaščitimo z repelenti in oblačili, ki naj pokrivajo čim več kože, kadar se odpravimo na sprehod v gozd oziroma v naravo, zlasti na ogroženem območju. Še posebej pozorni moramo biti na otrokova oblačila, ki naj bodo svetla, da lahko klopa čim prej opazimo. Seveda je malčka po prihodu domov potrebno natančno pregledati. V kolikor odkrijemo klopa, ga je potrebno čim prej odstraniti. Najučinkoviteje pa lahko našega malčka proti klopnemu meningoencefalitisu zaščitimo s cepljenjem. 

Cepljenje otrok proti klopnemu meningoencefalitisu

Inštitut za varovanje zdravja cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu priporoča vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer je klopni meningoencefalitis endemičen. Priporočljivo je, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih z enomesečnim razmakom, da se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov. Tretji odmerek sledi čez 5-12 mesecev, nato pa so potrebni poživitveni odmerki, prvi čez 3 leta, kasneje pa na 5 let. Če prvi odmerek otrok prejme kasneje, na primer v poletnih mesecih, je priporočljivo dobiti drugi odmerek cepiva že dva tedna po prvem, da čim prej dosežemo zaščitni nivo protiteles.

Vir: IVZ




Članki iz kategorije


Prejšnji članek: Gripa
Naslednji članek: Pnevmokokne okužbe



Pripomočki


Natisni

Prijavi se in oceni članek

Št. ocen: 1

Članki iz kategorije


Prejšnji članek: Gripa
Naslednji članek: Pnevmokokne okužbe





Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?