|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Želiš imeti čisto svoj koledarček?
PRIJAVI se in prejemaj novičke s koristnimi, zanimivimi in zabavnimi vsebinami na svoj elektronski naslov.

Mami v 8. tednuKmalu bo čas za prvi pregled pri ginekologu. Večina izmed njih vas bo naročila na pregled med 8. in 10. tednom nosečnosti, v primeru hujših bolečin s krči, nenehnega bruhanja ali krvavitve iz rodil pa vas bodo pregledali prej. Pri prvem zdravniškem pregledu vas poleg posveta, natančne ginekološke zgodovine, kjer vas povpraša o morebitnih težavah pri zanositvi, splavih, prebolelih boleznih, navadah, dednih boleznih, jemanju zdravil, poklicu in delu še ginekološko pregledajo:

• Ginekološki pregled - ginekolog otipa maternico, ki je pri nosečnici večja in oceni njeno lego ter maternični vrat in po potrebi odvzame test po Papanicolau, na kratko PAP test, s katerim iščejo morebitne predrakave spremembe materničnega vratu, ki se lahko razvijejo v rakavo obolenje.

• Ultrazvočni pregled z vaginalnim tipalom. Sam ultrazvočni pregled ni nevaren za plod, ne bodite zaskrbljene po nepotrebnem. Zelo je pomemben ravno zato, ker zelo natančno lahko določimo predvideni termin poroda. Kar nekaj nosečnic je, ki so imele neredno menstruacijo in zanosile pred ali po predvideni ovulaciji, zato bo njihov dan D določen ultrazvočno. Večina ginekologov prijazno obrne zaslon ali ima v ambulanti celo monitor in juhuhu,  prvi pogled na majceno bitje z vidnim utripom srca je tu!

• Merjenje krvnega pritiska.

• Tehtanje (nočna mora!).

• Pregled krvi: zaradi določitve krvne skupine in RhD faktorja opravijo Coombsov test, hemogram z določitvijo  t.i. rdeče krvne slike: rdečih krvnih telesc, levkocitov, trombocitov, določijo raven železa, pregledajo pa tudi urin in določijo beljakovine in morebitna vnetja.

• Opredelitev tveganja za rojstvo otroka z Downovim sindromom glede na leta nosečnice: pri dvajset_ih letih 1 : 1000, pri trideset_ih 1 :  500 in pri štirideset_ih kar 1 : 100. Downov sindrom je ena najpogostejših kromosomskih nepravilnosti pri živorojenem novorojencu. Vsaka nosečnica bi morala pri ginekologu dobiti informacije o presejalnih testih za odkrivanje kromosomskih napak pri plodu - ultrazvočno merjenje nuhalne svetline ploda v 12. tednu ter krvni hormonski testi: dvojni, trojni in kvarterni test. 

Vsak ginekolog ima sicer svoj način dela, zato ni nujno, da bo opravil vse naštete postopke ali vam podal vse informacije. Če vas bo karkoli zanimalo, se ne bojte vprašati. Ne pozabite, gre za vašega otroka in vaša pravica je, da iz ambulante stopite opremljeni z optimizmom in odgovori na vsa vprašanja!

Na prvem ali drugem pregledu boste dobili tudi materinsko knjižico, v katero bo ginekolog vso nosečnost zapisoval podatke o njenem poteku. Materinska knjižica je obvezen dokument slovenske nosečnice, saj so v njej zapisani vsi izvidi, imeti pa jo mora tudi ob odhodu v porodnišnico.
Maternica se je že povečala, zdaj je velika kot pomaranča in nekatere bodoče mamice že opažajo, da se v pasu širijo, še posebej tiste, ki so že rodile, saj pri njih mišice in vezi niso več tako čvrste.

Prsi so na dotik še vedno občutljive in tudi težke, pa tudi slabosti se verjetno še niso končale.


Preberite še


>>  Plod v 8. tednu
>>  Očka v 8. tednu
Folna kislina
Michonne RR

Ali ste med nosečnostjo jemale folno kislino?