|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

10 razlogov ZA hojo v nosečnosti in z otroki

Helena Primic, 20.9.2019
Hoja sprošča, je popolnoma brezplačna in protidepresivna vadba, ki razgiba celotno telo in izboljšuje delovanje možganov, je odlična priložnost za družinske pogovore in pomaga pri otroku razvijati vztrajnost in potrpežljivost.

image
Otrok s hojo trenira tudi vztrajnost in potrpežljivost.
/11


Ob svetovnem tednu mobilnosti, ki je letos posvečen hoji, smo preverili deset najpomembnejših prednosti hoje - tako v nosečnosti kot potem skupaj z otroki.

Če se vam bo na družinskih sprehodih v naravi pridružil še vaš štirinožni ljubljenček, boste hkrati poskrbeli tako za svoje in otrokovo zdravje kot za družinsko povezanost in zdravje vašega kosmatinčka. 


1. Hoja sprošča

Znanstveno je dokazano, da se med hojo sprostimo - tako telesno kot psihično. Tudi, če si vsak dan ukrademo le 15 minut za sprehod, smo s tem naredili veliko za svoje zdravje.

Zato - če je le možno - otroka čim prej navadite, da bo v šolo in na obšolske dejavnosti hodil peš. Seveda morate poskrbeti za dober vzgled, zato se po bližnjih opravkih tudi sami odpravite čim večkrat peš.   

 

2. Hoja je najbolj naravna oblika gibanja

Ko otrok shodi, hoče povsod le še hoditi, saj je hoja najbolj naravna oblika gibanja. Takšna hoja je seveda počasna in zahteva veliko starševske potrpežljivosti.

Toda, če si boste vzeli dovolj časa in izkoristili to priložnost, ko se otrok noče voziti v vozičku, vam kasneje, ko bo otrok nekoliko zrasel, gotovo ne bo žal. Navajen bo namreč daljših sprehodov, pa tudi skušnjave-vozička več ne bo na voljo, ko bo utrujen in bi bilo prijetneje se prevažati v njem.    

 

PREBERITE TUDI: Gremo na družinski sprehod po dežju

 

3. Zares popolnoma brezplačna vadba

Za to, da lahko gremo na sprehod, ne potrebujemo prav nobene posebne opreme kot to velja za ostale vadbe in športne dejavnosti. Finančni izgovori zato pri hoji enostavno ne pridejo v poštev.

Sicer je priporočljivo, da otroka navadimo, da na sprehode obuje udobno obutev in ne prevroča oblačila. Starši namreč pogosto pozabljamo, da otroci na sprehodih tudi tekajo in so lahko zelo gibalno aktivni, zato jim je hitro (pre)vroče. 

 

4. S hojo razgibamo celotno telo oziroma vse mišične sklope

Pri hoji - še posebej pa pri hitri hoji in hoji s palicami - sodeluje celotno telo oziroma vsi mišični sklopi. Hoja je zato primerna tako za tiste z bolečinami v hrbtenici kot nosečnice.

Sicer je tako kot pri vseh aktivnostih tudi pri hoji seveda treba začeti postopoma in v skladu s svojimi sposobnostmi. Zato tudi otroka najprej navadite na krajše sprehode in položnejši teren, šele nato mu postopoma predstavite daljše pohode in strmejše poti.  

 

5. Med hojo se izloča hormon sreče serotonin

Ali ste vedeli, da je hoja naraven antidepresiv? Prav zato je vozičkanje koristno ne le za dojenčka, ki preživi veliko časa na svežem zraku, temveč tudi za mamico, ki se razgiba in založi z dodatno količino serotonina oziroma hormona sreče, ki se izloča med hojo.

Prav zato je hoja za veliko staršev najboljša prijateljica, ki izčrpanim, zmedenim in obupanim mamam in očetom pomaga na družinske izzive pogledati iz drugega zornega kota. Tako se pogosto dogaja, da se na sprehod odpravite žalostni, domov pa pridete veseli.

 

6. Med hojo tudi možgani bolje delujejo

Že Grki so vedeli, da med hojo možgani bolje delujejo, zato so se nekateri učenci filozofskih šol med učenjem sprehajali. Tudi nekateri vplivni podjetniki svoje skupinske sestanke organizirajo v obliki pohoda na bližnji hrib, saj so ugotovili, da med hojo zaposleni bolj ustvarjalno razmišljajo.

Sprehod s šolarjem je zato lahko tudi odlična priložnost za preverjanje poštevanke in druge šolske snovi. Ali družinske miselme igrice, ki so lahko super rešitev tudi za daljše planinske pohode, ko se otroci začnejo določasiti in se jim več ne da hoditi. 

 

PREBERITE TUDI: Kako otroka spraviti iz hiše?

 

7. S hojo lahko privarčujemo čas

Čeprav sta avto in kolo seveda hitrejša od človekovih nog, lahko tudi s hojo privarčujemo čas. S pešačenjem lahko namreč uberemo bližnjico, se izognemo prometni gneči na cesti in se na splošno veliko lažje gibljemo v prometu v skladu z lastnim ritmom.

Poleg tega je sprehod, na katerega se odpravljamo peš, veliko bolj časovno predvidljiv, zato ga lažje umestimo v otrokov in družinski urnik.   

 

8. Med hojo spoznavamo in se povezujemo z naravo

Med družinskim sprehodom po gozdu, travniku ali bližnji okolici otrok dobi številne priložnosti za spoznavanje in povezovanje z naravo. Otrok se bo na primer drevesnih vrst veliko prej in trajneje naučil sredi gozda kot iz šolskega učbenika.

Zato družinske sprehode v naravo izkoristite tako za sprostitev in zabavo kot učenje in priložnost, da se vsi skupaj bolj povežete z Materjo naravo.  

 

9. Hoja je odlična priložnost za družinske pogovore

Hoja pa ni odlična le za spoznavanje okoliške narave in miselne igrice, temveč je lahko tudi priložnost za tiste posebne "globoke" pogovore.

Ker smo med hojo - še posebej po gozdu - bolj umirjeni in srčno odprti, lažje prisluhnemo drug drugemu, se povežemo in podpremo.

Če imata z otrokom kronične težave, ga lahko povabite na sprehod in pogovor v naravi, pri katerem pa zares bodite pozorni, da boste otroka najprej samo poslušali, da vam predstavi svoj vidik in svoje občutenje težavne situacije.

 

10. Otrok s hojo trenira vztrajnost in potrpežljivost

V sodobnem svetu napredne tehnologije, ki otrokom omogoča, da le z zdrsem po ekranu ali preklopu programa spremenijo vsebino, ki jim ni več zanimiva, je hoja odličen trening vztrajnosti in potrpežljivosti. Tudi, ko se otroku več ne da hoditi ali ga bolijo noge. V vsakem primeru je namreč treba priti do doma. 

Zato med družinskimi sprehodi bodite tudi vi, starši dovolj vztrajni in potrpežljivi ter ne popustite pri prvi oviri. Motivacija otroka, ki mu več ni do hoje, seveda ni mačji kašelj, toda ne pozabite, da s tem vlagate tako v otrokovo osebnost kot njegovo prihodnost.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
18
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
14
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
8
Deček s posebnimi lasmi, ki so prava redkost
Tale je deček na prvi pogled povsem običajen fantek - ko nosi kapo. Ko pa je brez nje, je nekaj res posebnega. Imam namr...
7



Praktične priprave na veliko noč
Pred vrati je velika noč. Kaj je treba postoriti, preden napoči nedelja, ko bomo uživali v dobrotah in iskanju pirhov?
Stari običaji: Ste že slišali za tepežni dan?
Tepežni dan pri nas praznujemo 28. decembra, imenujemo ga lahko tudi: pametiva, tepežnica ali tudi dan nedolžnih otročič...