|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

7 nasvetov, zakaj telovaditi med nosečnostjo

Uredništvo Fit.ringaraja.net, 23.8.2010
Se vam zdi telovadba nepotreben opravek, za katerega nimate časa? Preberite si sedem odličnih razlogov, ki pravijo ravno nasprotno.

image
/11


1.       Povečajte  svojo energijo

Nosečnost lahko oslabi vašo energijo, toda redna telovadba vam bo pomagala prebroditi vsakodnevna opravila in soočanje s prepolnim urnikom. Vadba krepi vaš srčno-žilni sistem, zato ne boste tako hitro utrujeni. Z močnimi in okrepljenimi mišicami se lažje soočate z različnimi vsakodnevnimi aktivnostmi kot so nakupovanje ali sedenje na poslovnem sestanku.

Ameriški kolegij porodničarjev in ginekologov (ACOG) svetuje, da vsak dan namenite pol ure kakršnikoli obliki vadbe, če seveda vaša nosečnost poteka brez zapletov in omejitev gibanja.

Predno pa začnete z vadbo ali skočite v bazen, se pozanimajte o varnosti in ali je taka oblika vadbe priporočljiva v nosečnosti.


2.       Boljši spanec

Včasih je pravi izziv najti udoben položaj za spanje, še posebej, če nosite s seboj dodatnih 9 kg ali več. Toda, če vsakodnevno vadite, boste na ta način porabili odvečno energijo in boste utrujeni, tako, da boste lažje zaspali. Vaš spanec pa bo globok in miren.


3.       Zmanjšano nelagodje v nosečnosti

Namen redne vadbe je predvsem to, da okrepi in raztegne mišice, zaradi česar se boste v nosečnosti lažje soočali z morebitnimi bolečinami in tegobami. Raztezanje lajša bolečine v križu, hoja izboljšuje vaš krvni obtok, plavanje pa krepi vaše trebušne mišice.


4.       Priprava na porod

Čisto logično je, da v boljši kondiciji kot boste, močnejši boste v času poroda in rojevanja. Poroda ne moremo primerjati z maratonom; za porod potrebujete moč, vztrajnost, odločnost in zbranost. Čeprav ni znanstvenih dokazov, lahko rečemo, da vsakodnevna telovadba med nosečnostjo vpliva na priprave na porod, ki je zato lažji in krajši.


5.       Zmanjšan stres in boljša fizična kondicija

Postati mama, imeti otroka je velika življenjska sprememba, pomembna in nepopisna izkušnja, ki vas lahko zelo osreči in izpopolni, hkrati pa vas lahko preplavijo skrbi in dvom. Neka študija je pokazala, da telovadba vpliva na izločanje encima, ki vpliva na naše razpoloženje in na nas vpliva pozitivno.

Dobro pa je, da poznate razliko med normalnimi nosečniškimi tegobami in pravo nosečniško depresijo.


6.       Boljša pozitivna samopodoba

Nerazveseljivo in stresno je lahko tudi tehtanje med nosečnostjo, saj lahko dosežete težo, o kateri nikoli niste niti pomislili. Ne smete se obremenjevati s tem. Če boste med nosečnostjo ostali aktivni, se boste zagotovo bolje počutili in imeli zato boljšo samopodobo.


7.       Po porodu se bo vaša telesna kondicija in podoba vrnila hitreje

Že samo dejstvo, da se boste po porodu lažje in hitreje vrnili v stara oblačila in telesno kondicijo, je velika motivacija mnogim ženskam, da se lotijo redne telovadbe med nosečnostjo. Ker na ta način že med nosečnostjo vzdržujete svojo moč in ohranite mišični tonus, se bo vaše telo po porodu lažje in hitreje okrepilo.


Povzeto po: BabyCenter Medical Advisory Board, Nov 2006

 

Preberi še:

Teža v nosečnosti

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...
5
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
4
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
3
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3



Kdaj te bom prvič začutila?
Od tistega dne dalje, ko se nosečnici na testu pokaže tisti magični plusek, komaj čaka, da bo začutila prve gibe svojega...
Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?