|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Alergija na cvetni prah pri otroku

Petra Logar, 11.4.2022
Seneni nahod ali alergijski nahod je najbolj razširjena oblika alergije. Preprečite jo tako, da se poskušate izogibati alergenom. To pa ni vedno mogoče, zato jo je potrebno zdraviti.

image
Najboljša samopomoč pri alergiji je izogibanje alergenom. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Kako pomagati otroku, ki je alergičen na cvetni prah? Kakšni so znaki alergije in kako jo zdravimo, smo vprašali dermatologinjo Tamaro Heraković.

 

Različne vrste alergij

»Obstaja več vrst alergij, odvisno od tega, v katerem delu telesa se je začel histamin sproščati, in od bolnikove starosti. Seneni nahod ali alergijski nahod je sezonska oblika alergijskega rinnitisa in je najbolj razširjena oblika alergije. Povzroča jo cvetni prah (pelod) trav, dreves in plevelov. Alergen najpogosteje vdihnemo, alergijska reakcija pa povzroči zelo obilen voden izcedek in draženje v nosu, zamašen nos, pogosto zaporedno kihanje (zlasti zjutraj), srbeče, rdeče in solzne oči, srbenje v žrelu in ušesih, vnetje sinusov, razdražljivost, utrujenost in slabšo zbranost. Če tovrstne težave trajajo vse leto, je vzrok lahko alergija na hišni prah ali pa ima bolnik ne-alergijski nahod,« je povedala dermatologinja Herakovićeva.

 

Pomembno je preprečevanje

Bolj kot zdravljenje alergije je pomembno njeno preprečevanje. Najboljša samopomoč je izogibanje alergenom – torej pelodom – kolikor je le mogoče, ki povzročijo klinične simptome. V primeru, da otrok ima težave s senenim nahodom, se najprej poskusite izogibati pelodu spomladi. Naj ne hodi na območja, kjer je veliko cvetnega prahu, še posebej ne zjutraj in zvečer, ko je zrak najbolj nasičen s pelodom. Pomagalo bo, če si bo splakoval obraz s hladno vodo in oči spiral s čajem. Pred spanjem se priporoča kopel in umivanje las (da se pelodi izperejo z las), obleko je treba sleči zunaj spalnice.

 

PREBERITE TUDI: Je dojenček lahko alergičen na materino mleko?


Pri alergiji na cvetni prah se v času cvetenja ne zadržujte na prostem, pri alergiji na hišno pršico doma redno odstranjujte prah ter izvajate ukrepe proti pršici. Okna doma naj bodo zaprta, da bi se izognili izpostavljenosti cvetnem prahu, še posebej v dneh, ko so napovedane srednje ali visoke ravni alergenov v zraku. Poleg tega nosno sluznico večkrat dnevno očistite s fiziološko raztopino.

 

Potrebno je tudi zdravljenje

Žal popolno izogibanje alergenom ni vedno mogoče, zato je potrebno simptome alergije tudi zdraviti z zdravili (antihistaminik in/ali nosni steroidni sprej). Hudim alergikom pomaga tudi, da med cvetenjem »njihovih« pelodov spremenijo okolje in se odpravijo na potovanje tja, kjer tista rastlina ne raste. Svetuje se celo, da se perilo obeša v notranjih prostorih, da se alergeni ne bi zadrževali na perilu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
8
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
6
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
6
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



Pomlad je prebudila tudi klope
S pričetkom pomladi se prebujajo tudi na prvi pogled nedolžni klopi, ki prenašajo vse prej kot nedolžen virus klopnega m...
Deček s posebnimi lasmi, ki so prava redkost
Tale je deček na prvi pogled povsem običajen fantek - ko nosi kapo. Ko pa je brez nje, je nekaj res posebnega. Imam namr...