|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dojenje: Ali pivo res povečuje količino mleka?

Uredništvo Ringaraja.net, 30.1.2024
Ali drži, da lahko s pomočjo piva povečamo količino mleka pri dojenju? Če to drži, kako dobro je sploh pitje piva za doječo mater in kako vpliva na otroka? Preverite, kaj pravijo strokovnjaki.

image
Ali je varno, da doječa mati pije alkoholno pivo? (Freepik.com)
/11


Nemalokrat lahko ob dojenju slišimo priporočilo, da je dobro popiti pivo, ki naj bi povečevalo laktacijo oziroma proizvodnjo mleka v dojkah. Znanost ima na to starševsko prepričanje svoje poglede in svari, da je potrebno biti pri dojenju zelo previden pri tem, kaj zaužijemo.

 

PREBERITE TUDI: Sezamov čaj za več mleka

 

Pivo naj bi povečevalo raven prolaktina, hormon »dojenja«

Če se spopadate s težavami z laktacijo oziroma nikakor ne dočakate tistega pravega navala mleka, ki bi zadostil potrebam vašega dojenčka, boste zagotovo slišali nasvet, da morate za povečanje količine mleka piti pivo. To, da pivo izboljšuje laktacijo je staro prepričanje in v šestdesetih letih so doječim mamicam pogosto svetovali pitje piva. Kako (ne)varno pa je v resnici to početje za otroka?

 

Raziskave, ki kažejo, da lahko pitje piva poveča raven prolaktina, hormona, ki proizvaja mleko resnično obstajajo. Vendar so bile te študije narejene na ljudeh, ki niso dojili in proizvajali mleka. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da je zvišanje ravni prolaktina dejansko povzročil ječmen v pivu in ne alkohol.

 

PREBERITE TUDI: Kako naj vem, ali imam dovolj mleka?

 

Ali je varno, da doječa mati pije alkoholno pivo?

O varnosti pitja alkohola med dojenjem se razpravlja že dolgo, pri čemer imajo različne skupine različne dokaze in različne nasvete. Trenutno pa ni dokazov, da je uživanje alkohola med dojenjem varno!

 

Dejstvo je namreč, da alkohol iz matere prek mleka prehaja neposredno na otroka in dejansko lahko alkohol zmanjša proizvodnjo mleka, saj vpliva na hormon oksitocin. Poleg tega nekaterim dojenčkom morda ne bo všeč okus mleka, ki vsebuje alkohol, zato bodo zmanjšali količino popitega mleka, prsi pa bodo zmanjšale proizvodnjo.

 

Zdravniki priporočajo, da po zadnji popiti alkoholni pijači počakate dve uri in nato nahranite otroka.

 

Prav tako ne držijo trditve, da naj bi črpanje mleka pri doječih materah, ki so pile alkohol, pomagalo, da ga čim prej izloči iz telesa. Alkohola ni mogoče izločiti hitreje, kot ga telo naravno odstrani.

 

Če nimate dovolj mleka, obstajajo varnejši načini, kako ga povečati brez uporabe alkohola.

 

PREBERITE TUDI: Dojenje: Rastline, ki spodbujajo tvorjenje mleka

 

 

VIR: Yumama.mondo.rs

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Odlične ideje za zajtrk
Inovativne ideje za zajtrk (za dojenčka in celotno družino) in recept za odlične ovsene bananine palačinke
6
Kako iz kuhinjskih ostankov ustvariti rast...
Tale priročnik Naj zraste spet bi moral biti v vsaki družinski kuhinji! Zakaj, preverite v članku.
5
Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
4
Krhki flancati
Če ste se že najedli krofov, preizkusite še krhke flancate.
3



Recept za dojenčke: Sladek krompir
Danes je glavna sestavina sladek krompir, recept pa je prilagojen za začetek uvajanja in nadgrajen za osemmesečnika in e...
Gluten oziroma žitarice uvajajte postopoma
Marsikateri starš je v dilemi, kako zgodaj lahko žita, ki vsebujejo gluten ponudi svojemu otroku, ki se na gosto hrano š...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?