|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Podarjam ti eno uro svojega časa.

Tanja Želj, 21.12.2019
V svoj notesnik si sedaj ne pišem samo, kdaj delam, temveč zavestno zapisujem in načrtujem tudi svoj prosti čas. Tudi tisti čas, ko "bluzim" in ne delam prav nič. Ali ga 100 % namenim le hčerki.

image
Ela je na prvo mesto vseh nagrad dala Čas z mami.
/11


Na koncu osnovne šole me je srečala tista zgodba, ki pravi: "Samo še osnovno šolo končam, potem pa bo super."

In ta zgodba se je seveda nadaljevala v: "Samo še srednjo šolo končam, potem pa bo vse ok. Samo še fakulteto zaključim in bo. Samo še poročim se in bo vse ok. Samo še službo dobim in sem na konju. Samo še otroke rodim. Samo še otroci končajo osnovno šolo. Samo še otroci končajo srednjo šolo ..."

 

Morda ste jo slišali tudi vi. Morda ste jo nekateri živeli. Morda jo nekateri živite še danes. Če jo še vedno živite, vam moram povedati dokaj slabo novico: Čas bo minil in na koncu vam bo morda žal, zakaj niste živeli.

Sama sem vesela, da me je ta zgodba našla, ker se od takrat trudim živeti. Pa ne živeti drugače. Temveč sploh živeti. Čutiti letne čase. Dihati trenutno obdobje življenja. Ker si pri svojih 80. želim vnukom pripovedovati lepe zgodbe o svoji preteklosti.

Čas je tako zanimiva reč - s hitenjem ga nimamo prav nič več. Se sprašujete, če ga imate morda več s počasnostjo? Ste že kdaj poskusili?

 

Sama letos izvajam poseben projekt na sebi - da zavestno delam manj. Pa ne samo delam. Vsak dan si zavestno zadam minimalno dodatnih obveznosti. Zaradi tega projekta sem predvsem znatno zmanjšala nepotrebno obiskovanje nakupovalnih centrov. Ostalo mi je več časa in denarja. Pa ne samo tega dvojega.  

To namreč počnem zares zavestno in se včasih prav pacam v dolgčasu. Ki mi je tuj. Ki nikakor ni moja cona udobja, ki je delo. Veliko dela. Veliko obveznosti. In seveda stres. Tako da se zdaj precej mučim, da pridem ven iz tega začaranega kroga. Ni kaj, sploh ni enostavno biti normalen!

V svoj notesnik si sedaj ne pišem samo, kdaj delam, temveč zavestno zapisujem in načrtujem tudi svoj prosti čas. Tudi tisti čas, ko "bluzim" in ne delam prav nič. Kajti prej sem v svojem prostem času pospravljala, zlagala papirje, prala perilo, likala, sesala, našla dodatno delo za službo … Za nekaj teh opravil sem tudi si poiskala dodatno pomoč.

 

Toda danes bi želela izpostaviti še en drug čas. Namenski čas z otrokom. Gre za čas, ki ga namensko nameniš samo za to, da SI z otrokom.

Na pomembnost tega časa me je spomnila hčerka Ela in njena tabela, na kateri zbira nalepke za različne glavne cilje (nazadnje je to bila domača žival muca) in vmesne cilje (za spodbudo, motivacijo …). Pri vmesnih ciljih Ela lahko soodloča, kaj bo "nagrada". Moji predlogi so bili do sedaj vezani predvsem na to, kar Ela rada počne - obisk trampolin parka, obisk bazena in recimo drsanje.

Toda Ela si je naredila svoj vrstni red. Ali uganete, kaj je dala na prvo mesto vseh možnih "nagrad"?

 

Čas z mami.

 

In ko je prišel čas za to nagrado, si je zaželela, da se z njo igram družabno igro. In da moram biti ob njej povsem brez telefona. In trajati je moralo najmanj pol ure. Zahtevno ali nezahtevno?

Vesela sem, da je Ela postavila takšne pogoje, ki so nama pomagali, da sva se povezali. Da se je Ela počutila varno in uzrto. In da je pravzaprav dobila to, kar ji v resnici pripada - 100% pozornost svoje mame.

 

Zato vam vsem staršem predlagam, da letos poleg prazničnih daril morda obesite še kakšno kroglico za otroka ali partnerja, v katero zapakirate sporočilo z napisom Podarjam ti eno uro svojega časa. Prepričana sem, da jih bo takšno darilo osrečilo. Morda celo najbolj med vsemi darili. Ko bo prišel čas, da jih uresničite seveda.

 


 

Tanja Želj Tanja Želj je ambasadorka zdravega načina gibanja, razmišljanja in življenja. Je idejni in strokovni vodja pilates centra Tanergija®, vodi tudi spletni projekt Fit okoli 40. Jedro njenega življenja je njena družina – hčerka Ela in partner Mark.

Njene ideje ter več informacij o njenem delu in storitvah najdete na Tanergija.si in na Tanjazelj.si.

 

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
31
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
12
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
10
Vse vsebine za starše otrok z ADHD na enem...
Mame otrok z ADHD se dnevno spopadamo z izzivi vzgoje otroka z ADHD, ki so včasih izredno izčrpajoči. Preverite, kako la...
5



Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?