|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Zakaj mame ni treba poslušati?

Petra Znoj, 7.5.2023
Lahko govorim po tiho, vpijem, se mečem na zobe, prosim, moledujem, obljubljam kazen … pa nič ne pomaga. Potem pride on, z mirnim glasom pove, da je dovolj in v istem trenutku – mir. Zakaj mame ni treba poslušati?

image
Zakaj mame ni treba poslušati? (Foto: Freepik.com)
/11


Ta zapis pišem po koncu prvomajskih počitnic. Cel teden smo bili na morju in bilo je super. V petek je moral partner nazaj v Slovenijo, v službo, zato sem z dvojčkoma ostala sama. Človek bi mislil, da bom po letu in pol, ko sem bila sama, z lahkoto zvozila teh 24 ur. Pa niti ne 24 ur. Od sedmih zjutraj do osmih zvečer, seveda minus 2 uri popoldanskega spanja.

Izmučena sem ob pol 9 zvečer, ko sta bila v postelji, na kavču v dnevni sobi zaspala, oblečena v kavbojke in pulover, tako da so mi noge bingljale v zraku. Cel dan smo se prerekali, kdo bo jedel, kdo ne bo metal žoge v trto, kdo ne sme risati z voščenkami po mizi… cel dan sem ju prosila, naj me poslušata, naj se oblečeta, da gremo … v celem dnevu sta moja navodila v prvo upoštevala le dvakrat. Ko je bil čas, da gremo na sladoled in ko smo šli na igrišče.

 

PREBERITE TUDI: BLOG: Dvojčka na povodec?

 

Mamina vzgoja

Vem, da vsi govorijo, da morajo otroci poslušati mamo. Da mora imeti tudi mama avtoriteto. (Pa jo vi imate?) Ne vem! Meni to ne gre. Mogoče se motim, morda bom s tem zapisom užalila kakšno neodvisno mamico (kar definitivno ni moj namen), toda zame je mama tista, ki je topla, ljubeča in to nikakor ne gre z avtoriteto. Kar sta ugotovila tudi dvojčka. Kljub temu, da me včasih spravita do tega, da se prelevim v zmaja, še vedno ne izpeljem nobene kazni, ki sem jima jo obljubila. Enostavno ne zmorem. Ko se je treba držati tega, da nekdo ne dobi sladoleda, ker je _______ (poljubno vstavi: lulal sredi ceste, pljuval brata, tepel brata, pobarval vse obleke s temperami …), mi je hudo za tistega in seveda na koncu dobi sladoled.

»Tako ju boš samo razvadila.« Ja, vem. Razvajena sta. Tega nisem nikoli zanikala. Ampak, a nismo mame zato, da razvajamo? Ko otrok pade s kolesom in joka, je po mojem mnenju očka ta, ki mu reče, naj vstane in nadaljuje, ki mu razloži, da bo v življenju velikokrat padel, pa se bo moral pobrati, mama pa je tista, ki poljubčka koleno, obriše solze in ga stisne v objem?

 

Spolni stereotipi

Morda boste rekli, da sem preveč zašla v stereotipe – na eni strani ljubeča mama, na drugi strani strog oče. Pa vas nekaj vprašam: ali ste že videli očeta, ki bi vpil na svoje otroke (če niso bili v življenjski nevarnosti)? Ko oče nekaj reče, to drži. Celo dlje bom šla. Ko oseba moškega spola nekaj reče, to drži. Mojega partnerja dvojčka poslušata veliko bolj kot mene. Ne vem, zakaj, morda je bolje, da to debato prepustim strokovnjakom na področju psihologije (ali pa morda celo glasbe – mogoče je odločilen globok glas?). Tako, zdaj me lahko popljuvate, kako zelo stereotipna sem, jaz pa se vrnem k vpitju, saj kljub stotim opozorilom, da je treba igrače pospraviti, se okoli mene vozi daljinski avto. Zakaj mame ni treba poslušati?

 

PREBERITE TUDI: BLOG: "To do" seznam 18 mesečnih dvojčkov

 


 

petra znojPetra Znoj je urednica portala Ringaraja in mamica nedonošenima dvojčkoma Adamu in Žanu. Zaradi vseh zapletov pri dvojčkih, ki sta bila rojena kar dva meseca in pol prezgodaj, je skoraj diplomirala iz pediatrije in razvoja otrok.  A vendar po srcu ostaja novinarka in z veliko strastjo pripoveduje zgodbe drugih, zato tudi ureja portal nedonošenčkov Junaki prvega nadstropja, kjer so zapisane zgodbe otrok, ki so se rodili prezgodaj.

Je zagrizena razkrivalka resnice, ki včasih ni tisto, kar želimo, je pa tisto, kar potrebujemo, odvisnica od dobre kave in marmornatega kolača (pa tudi kozarca vina).   

 

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako visok bo vaš otrok, ko odraste?
Vas zanima, komu bo po višini bolj podoben vaš otrok: visokemu očetu ali malce manjši mamici? Preveriti to enostavno for...
5
Otrok in nasilje v medijih
Nasilje ni samo fizično nasilje, še globlje v dušo in telo prodre groba beseda, grafična podoba nasilja, vzdušje nevzdrž...
4
Je vaš otrok samostojen?
Že majhni dojenčki razvijajo sposobnost, da se lahko igrajo in zamotijo sami. Takšno samostojnost v igri je potrebno spo...
4
Intervju z Damjano Bakarič
Damjana Bakarič je mama samohranilka in pravi, da mora otrok vedeti, da se starša ne sovražita.
4



Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?