|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Cepivo, ki naj bi povečalo možnosti za splav

Uredništvo Ringaraja.net, 6.12.2022
Študije nakazujejo, da lahko cepiva proti gripi povzročijo vnetni odziv v telesu nosečnice in tako lahko poškodujejo plodove možgane v najbolj občutljivem obdobju nevrološkega razvoja.

image
Znanstveniki še ne morejo prevideti, v katerih primerih bo odziv imunskega sistema nosečnice na cepivo proti gripi povzročil poškodbe možganov pri plodu. (Freepik.com)
/11


Ameriška državna agencija za javno zdravje CDC (Centers for Disease Control and Prevention, podobno kot slovenska NIJZ) je objavila študijo, ki dokazuje statistično pomembno povezanost med cepljenjem proti gripi in spontanim splavom.

In to tudi v primerih, ko je uporabljeno cepivo brez tiomersala oziroma živega srebra. 


V 28 dneh po cepljenju

Znanstvena študija je pregledala podatke cepljenih in necepljenih ameriških nosečnic v sezonah gripe 2010/11 in 2011/12 ter pokazala sledeče zaskrbljujoče rezultate: 

1) Ameriške nosečnice, ki so v sezoni 2010/11 prejele cepivo proti gripi (IIV) so kar 3,7-krat pogosteje doživele spontani splav v 28 dneh po prejetju cepiva kot nosečnice, ki se niso odločile za cepljenje.

2) V obeh sezonah (od 2010 do 2012) je bilo tveganje za splav pri nosečnicah, ki so prejele cepivo proti gripi, dvakrat večje kot pri necepljenih nosečnicah.

3) In še najbolj alarmanten rezultat: Ženske, ki so v predhodni sezoni gripe prejele cepivo H1N1 in se v zgoraj omenjenih sezonah ponovno odločile za cepljenje proti gripi, so imele kar 7,7-krat večjo verjetnost za spontani splav v 28 dneh po prejetju cepiva proti gripi.

Se vam zdi cepljenje proti gripi v nosečnosti še vedno varno in priporočljivo? 


PREBERITE TUDI:  Je wi-fi sevanje nosečnicam nevarno?


Živo srebro ni za nosečnice

Že pred desetletji so zdravniki nosečnice svarili, da naj ne uživajo rib (predvsem tune) in morske hrane, saj lahko nevede zaužijejo prevelike količine živega srebra. Živo srebro lahko namreč povzroči trajne okvare plodu in seveda tudi odmrtje plodu oziroma spontani splav.

V večini cepiv (tudi v cepivih proti gripi) se kot dodatek uporablja tiomersal - oblika živega srebra. In čeprav številni strokovnjaki in znanstveniki opozarjajo, da nosečnice ne bi smele biti izpostavljene popolnoma nobeni obliki živega srebra, tudi nekateri slovenski zdravniki cepljenje proti gripi še vedno priporočajo tudi nosečnicam. Ne glede na to, da prav nobeno cepivo proti gripi ni bilo testirano na nosečnicah in torej niti proizvajalci ne morejo zagotoviti varnosti cepiv za nosečnice in njihove otroke v maternici. 

Ne glede na to, v kakšni obliki je živo srebro, bo živo srebro namreč prišlo tudi do ploda, ki pa nima razvitega prav nobenega mehanizma za rastrupljanje. Ena izmed študij je dokazala, da je stopnja živega srebra v krvi popkovine za kar 70 % višja kot v materini krvi!


Vnetni odziv v telesu nosečnice lahko poškoduje otrokove možgane

Živo srebro pa ni edina nevarna snov v cepivu proti gripi, ki lahko škodi nosečnici in njenemu razvijajočemu otroku.

Nosečnice, ki so bile zajete v študiji, so večinoma prejele večvalentna cepiva proti gripi in tako prejele 25 mikrogramov živega srebra. V testiranem obdobju, ko je bilo v Ameriki letno uporabljenih okrog 150 milijonov cepiv, pa je bilo tudi manj kot 50 milijonov oziroma 34 % cepiv, ki so bila v Ameriki dostopna za nosečnice, brez tiomersala oziroma živega srebra. In zgoraj omenjeni rezultati povezanosti med cepivi proti gripi in večjo možnostjo za spontan splav vključujejo tudi ta cepiva brez živega srebra.

Števine študije (o katerih si lahko več preberete tukaj) namreč nakazujejo, da prav vsa cepiva proti gripi, tudi tista brez tiomersala, lahko povzročijo vnetni odziv v telesu nosečnice (kar se največkrat pokaže kot povišan CRP) in tako lahko poškodujejo plodove možgane v tistem najbolj občutljivem obdobju nevrološkega razvoja. Na zgornji povezavi si lahko ogledate video, v katerem je tudi zgodba mame, ki je po prejetem cepivu proti gripi najprej splavila enega dvojčka, nato pa rodila preživelega dvojčka s hudo obliko avtizma.


PREBERITE TUDI: Alkohol v nosečnosti je bolj škodljiv kot mislite!


"Znanstveniki še ne morejo prevideti, v katerih primerih bo odziv imunskega sistema nosečnice na cepivo proti gripi povzročil poškodbe možganov pri plodu. Toda, če bi se cepile vse nosečnice in bi se to zgodilo v manj kot 1 % primerov, bi cepljenje celotne populacije nosečnic pomenilo tisoče poškodovanih otrok," opozarja nevrolog prof. Paul Patterson iz Kalifornijskega Inštituta za tehnologijo in tako svari vse zdravnike, ki so prepričani, da bi se prav vse nosečnice po vrsti morale cepiti proti gripi.

Zato nosečnice, v času nosečnosti svojega telesa ne izpostavljajte tveganjem, ki bi lahko vznemirila vaš imunski sistem in povzročila morebiten vnetni proces, saj ta lahko vodi tako do poškodb ploda kot spontanega splava.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
9
Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
8
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
7
Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...
6



Težave z dihanjem v nosečnosti
Skoraj vse nosečnice mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu...
Nosečnost in služba: Ob teh znakih zaključ...
Preverite, kateri so tisti znaki, ob katerih je nujno, da se s svojim delodajalcem in ginekologom dogovorite za predčasn...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?