|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Česa naj bi v nosečnosti pojedli več?

Klavdija Kosič, Boobee Foodee, 16.2.2017
Potrebe po določenih hranilih se v nosečnosti povečajo in jih moramo ustrezno povečati. Katera so tista živila, ki nam bodo optimalno pomagala k ohranjanju prave ravni krvnega sladkorja in optimalnih zalog vitaminov in mineralov?

image
V nosečnosti je treba zaužiti več skrbno izbranih hranil.
/11


Pa poglejmo glavna živila in kaj dobrega lahko pripravimo iz njih, da bomo v nosečnosti kar najbolj zdrave, čile in poskočne.

 

Zelenolistnata in ostala zelena zelenjava

Bogata je z vsemi minerali, predvsem železom in cinkom, pa tudi z vitamini kompleksa B, s poudarkom na folatu. Prav tako vsebuje veliko celuloze (netopne vlaknine), ki dajejo občutek sitosti in izredno ugodno vplivajo na prebavo. Optimalen dan naj bi vsaj pri dveh glavnih obrokih vseboval šop izbranega zelenja:

  • zelena solata, radič, motovilec, špinača, blitva, špinačno, blitvino, rdeče-pesino, ohrovtovo, cvetačno perje/listi v zelenih smutijih; peteršilja zelo malo in zgolj kot začimbo!
  • brokoli, ohrovt, zelje, kitajsko zelje, brstični ohrovt

 

 

Recept za idealen obrok: 

umesanka solata
Umešanka z jajcem s krompirjem in špinačo Zeljna solata z rižem

 

Zeleni smutiji

V nosečnosti naj bi spile tudi veliko smutijev, predvsem in izključno zelenkotov, saj tako dobimo "šus" vitaminov in mineralov, ki nas ohranjajo zdrave in čile ter poskrbijo za optimalno prebavo.

 

Idealen smuti: šop blitve, banana, pol limone (sok), ščep ingverja, 1 malo jabolko


Stročnice

Rdeči in črni fižol kot poglavitna predstavnika vitaminov kompleksa B in železa, seveda pa tudi znan in dober vir rastlinskih beljakovin. Sem uvrščam še zeleno, rjavo, črno in rdečo lečo, grah, stročji fižol, čičerko, in pogojno sojo – v obliki fermentiranih različic (tempeh in miso).

Stročnice pred uporabo vedno namakamo, razen rdeče leče, ki se dobi že oluščena. Pravilna priprava za optimalno absorpcijo hranil narekuje kombinacijo stročnic z žiti, tako dobimo popoln obrok v nosečnosti (pa tudi sicer), optimalna razmerja hranil in čudovite slastne kombinacije za naše brbončice. Še za paleto začimb za “piko na i” okusu in kot pomoč pri prebavi, pa že imamo obrok, ki ga lahko ponosno predstavimo družini.

 

Recept za idealen obrok:

fizolove golaz

Fižolove pleskavice

Polnozrnat kuskus s korenčkom in rdečo lečo

 Grahov golaž po grško

 

VIR: www.boobeefoodee.si

 

Klavdijo Kosič najdete tudi med Ringarajinimi strokovnjaki. Če imate kakšno vprašanje glede prehrane, ji ga lahko zastavite TUKAJ

 

Klavdija Kosič je certificirana prehranska svetovalka, specializirana za otroško prehrano, od uvajanja goste hrane dalje, obenem pa mamica, ki teorijo preizkusi tudi v praksi. Je avtorica dveh odličnih knjig preprostih receptov za uvajanje goste hrane - Preprosti, slastni, zdravi otroški recepti 1 in 2 - in knjige enostavnih vegetarijanskih in veganskih receptov za vso družino - Vegi za družino na brzino.

Več vsebin o prehrani za vso družino in veliko odličnih receptov najdete na naslednjih povezavah:

https://www.facebook.com/BoobeeFoodee

http://www.boobeefoodee.si/

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
14
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
13
Obogatite praznično mizo z velikonočno ple...
Pletenica je značilen praznični kruh, narejen iz mlečnega testa, ki mora biti za pletenje ravno prav čvrsto in pravilno ...
10
Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
9



Zakaj imajo nosečnice željo po določeni hr...
Verjetno ste imeli nekoga v bližini ali pa ste bili vi nosečnica, ki bi lahko pojedla »tono« sladoleda, prigrizke kadar ...
Ali so ta živila res nosečnici škodljiva?
Marsikatero živilo naj bi bilo za nosečnico prepovedano oziroma je pri uživanju potrebna previdnost. Pri prehranski stro...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?