|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Doječe družine vse prevečkrat brez ustrezne pomoči in podpore

Uredništvo Ringaraja.net, 2.10.2022
V Sloveniji je ob odpustu iz porodnišnic sicer dojenih več kot 90 odstotkov novorojenčkov, a se odstotek nato naglo zmanjšuje. Zato je potrebno doječim družinam ponuditi ustrezno pomoč in podporo na področju celotne družbe.

image
Dojenje je normalen način prehranjevanja novorojenčkov in dojenčkov z vsemi potrebnimi hranili za njihovo zdravo rast in razvoj ter zaščito pred okužbami. (Freepik.com)
/11


Prvi teden v oktobru v Sloveniji obeležujemo teden dojenja, ki poudarja pomembno vlogo materinega mleka v življenju otroka in letos poteka pod sloganom “Zavzemajmo se za dojenje: izobražujmo in podpirajmo”. Zaradi številnih prednosti tako za mater kot za otroka, je prvih šest mesecev starosti otroka priporočljivo izključno dojenje.

V Sloveniji je ob odpustu iz porodnišnic sicer dojenih več kot 90 odstotkov novorojenčkov, a se odstotek nato naglo zmanjšuje. Zato je potrebno doječim družinam ponuditi ustrezno pomoč in podporo na področju celotne družbe.


Stiske doječih družin pri vzpostavljanju in vzdrževanju dojenja v domačem okolju

V Sloveniji imamo visok delež dojenja v porodnišnicah, od katerih jih ima večina naziv Novorojencem prijazna porodnišnica. V povprečju je ob odpustu iz porodnišnic dojenih več kot 90 odstotkov novorojenčkov. Tistih, ki v času po rojstvu sploh ne bi bili dojeni, je v Sloveniji malo: dva do tri odstotke.

Pogostnost dojenja pa se po odpustu iz porodnišnic zelo hitro zmanjšuje. Šestmesečnih dojenčkov se doji le še okoli polovica, od tega je le pet odstotkov izključno dojenih, 12-mesečnih dojenčkov pa le še četrtina. Doječe družine se namreč ob prihodu domov srečujejo s stiskami pri vzpostavljanju in vzdrževanju dojenja, ki jih nemalokrat poglabljajo še nespodbudni odzivi okolice – bodisi doma, v lokalnem okolju ali na delovnem mestu, pa tudi v zdravstvenih organizacijah. Zato je potrebno doječim družinam ponuditi ustrezno pomoč in organizirati dojenju ugodno okolje na področju celotne družbe.


Pobuda Dojenju prijazno mesto 

Prav to si prizadeva pobuda Dojenju prijazno mesto, ki je nastala na pobudo Svetovne zveze za dojenje (WABA) z namenom izboljšanja dojenja v lokalnem okolju. V Sloveniji jo izvaja Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja (NOSD) pri UNICEF-u Slovenija, s podporo Ministrstva za zdravje, ki sofinancira program, v projekt pa so se do sedaj vključila štiri mesta, ki se potegujejo za naziv Dojenju prijazno mesto: Novo mesto, Mislinja, Slovenj Gradec in Kranj.


“Splošni cilj pobude Dojenju prijazno mesto je na celotnem področju mesta omogočiti povečanje pogostnosti dojenja kot naravnega, zdravega in običajnega načina zgodnjega hranjenja otrok,” je povedala predsednica NOSD, prim. Andreja Tekauc Golob, dr. med. spec. pediat., IBCLC. “S povečanjem pogostnosti dojenja se povečuje raven zdravja pri dojenih otrocih, materah in v celotni družbi. Zmanjšuje se neenakost, izboljšuje se okoljsko stanje in v daljšem časovnem obdobju dojenje hkrati omogoča hitrejši napredek mesta.”

 

Materino mleko vsebuje vse, kar novorojenček potrebuje za zdrav razvoj

Dojenje je normalen način prehranjevanja novorojenčkov in dojenčkov z vsemi potrebnimi hranili za njihovo zdravo rast in razvoj ter zaščito pred okužbami. To velja tudi za bolne in prezgodaj rojene otroke.

Poleg kratkotrajnih učinkov na zdravje in razvoj ima dojenje tudi pozitiven vpliv na dolgotrajno zdravstveno stanje otrok in mladostnikov, kar se kaže kot manj okužb črevesja, dihal in srednjega ušesa, kasneje manj debelosti, manj sladkorne bolezni in njenih zapletov na ožilju in tako dalje.

 

Dojenje je povezano tudi s splošno boljšo priložnostjo za vseživljenjsko zdravje in razvoj, pa tudi z boljšo uspešnostjo v šoli in drugimi dosežki.

 

Ugodne učinke ima dojenje tudi na doječe matere, ki imajo kasneje med drugim tudi manj raka na dojkah in jajčnikih.

 

Nenazadnje pa je dojenje tudi ekonomsko manj obremenjujoče za družine in v primerjavi z izdelavo, transportom, prodajo in odstranjevanjem odvečnih snovi tudi z ekološkega vidika najboljši način hranjenja otrok.

 

 


 

O Nacionalnem odboru za spodbujanje dojenja

Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja (NOSD) je ekipa strokovnjakov s področja zdravstva, ki deluje pod okriljem Slovenske fundacije za UNICEF z namenom spodbujanja dojenja v slovenskem prostoru. Cilj dela je širiti znanje o dojenju in laktaciji med zdravstvenimi delavci in drugimi strokovnjaki, materami in širšo javnostjo, z željo povečati delež izključnega dojenja prvih 6 mesecev otrokovega življenja ter nadaljevanja dojenja do drugega leta otrokove starosti, kot svetujejo smernice Svetovne zdravstvene organizacije in UNICEF-a.

Pod okriljem NOSD delujejo pobude kot so Novorojencem prijazne porodnišnice, Dojenju prijazne zdravstvene ustanove, Dojenju prijazni neonatalni oddelki in Dojenju prijazna mesta.

Več: https://dojenje.unicef.si/nosd/

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
44
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
12
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
6
Pomembna je komunikacija z dojenčkom, otro...
Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave, zaposlena v razvojni amb...
4



Tatu med dojenjem – je varno?
Življenje se je obrnilo na glavo, pridružil se vam je nov član. In kot mamica si želiš, da bi s tatujem za vedno obeleži...
Dojenje: "Mozoljčki" na bradavicah...
Neverjetno, za kakšne podrobnosti je poskrbela Narava! Poglejte si video, kako pomembno vlogo imajo tiste drobne pikice,...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?