|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dolgoročno varčevanje za otroka

Gregor Beguš, www.vzajemci.com , 24.1.2010
V primeru dolgoročnega varčevanja za lažjo osamosvojitev otroka staršem svetujemo, da izberejo mesečno zavarovanje v vzajemnih skladih s pristopom rednih vplačil.

image
/11


 
Pri izbiri primernega vzajemnega sklada igra tveganje zelo pomembno vlogo. Tveganje pomeni nezmožnost, da bi pravilno napovedali prihodnji tok dogodkov oziroma nezmožnost popolnoma nadzorovati, da bi bili rezultati prihodnjega toka dogodkov enaki načrtovanim. Zato mora vlagatelj pri izbiri primerne oblike varčevanja vedno upoštevati kriterij tveganja.

V kolikor ne prenesete, da bi vrednost vloženih sredstev padla pod začetni vložek priporočamo varčevanje na banki. V kolikor pa ste pripravljeni sprejeti določeno tveganje, pa so vzajemni skladi vsekakor najboljši način za dosego zastavljenega dolgoročnega cilja.

Koliko tveganja si lahko privoščite

V kolikor spadate v skupino vlagateljev, ki ni naklonjena tveganju predlagamo izbiro manj tveganih obvezniških vzajemnih skladov.  Za tiste, ki so tveganju bolj naklonjeni pa predlagamo izbiro bolj tveganih mešanih in delniških vzajemnih skladov, saj si lahko privoščijo več tveganja, saj bodo imeli na voljo več časa za povrnitev morebitne izgube, ki bi jo v kratkem času ustvarili z izbiro bolj tvegane naložbe.

V osnovi so skladi, ki imajo več delniških naložb priporočljivi za tiste, ki jim je najpomembnejši donos in jih nihanja (negativna, pozitivna) vrednosti premoženja ne motijo. Medtem ko so obvezniški vzajemni skladi primerni za vlagatelje, ki jim je bolj pomembna stabilna in umirjena rast premoženja, brez večjih nihanj a vseeno želijo donose višje kot bi jih dosegli na banki. Za mešane vzajemne sklade pa je značilno,  se sredstva investirajo tako v delnice kot obveznice, zato so ti skladi priporočljivi za vlagatelje, ki ne želijo prevelikih nihanj vrednosti premoženja, vendar želijo realizirati višje donose, kot jih prinašajo obvezniški vzajemni skladi.

Izbira varčevalnega načrta 

V primeru dolgoročnega varčevanja za lažjo osamosvojitev otroka staršem svetujemo, da izberejo mesečno zavarovanje v vzajemnih skladih s pristopom k varčevalnem načrtu preko katerega se s postopnimi rednimi vplačili varčuje na način, da se bodisi pri družbi za upravljanje uredi direktno bremenitev, bodisi pri banki za ta namen uredi trajni nalog.

Prednost za vlagatelja pri pristopu k varčevalnemu načrtu sklada so nižji vstopni stroški vplačil, ki jih družba za upravljanje zaračuna v naprej za celotno obdobje varčevanja ob prvem vplačilu v sklad in se znižujejo glede na višino vloženega zneska in dobo vplačevanja. Tak način vplačevanja vlagatelja zavezuje, da izbrani letni znesek dogovorjeno dobo redno vplačuje v izbrani vzajemni sklad. Ta zaveza za vplačevanje pomaga pri ohranjanju samodiscipline in zmanjšuje tveganje, ki je povezano z enkratnim vstopom na trg v napačnem trenutku.

Kam po nasvet

Prispevke na temo družinskih financ pripravljamo skupaj s spletnim portalom www.vzajemci.com, na katerem lahko najdete še več finančnih nasvetov. Če imate konkretno vprašanje, ki zadeva družinske finance, pa nam pošljite svoje vprašanje na info@ringaraja.net ali ga objavite na forumu (Forum – Partnerstvo – Finančne dileme starševstva) z oznako 'Vprašanje za strokovnjaka' in finančni svetovalci iz Vzajemcev vam bodo nanj z veseljem odgovorili, mi pa bomo odgovor objavili v rubriki Družinske finance in na forumu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nov predlog: 60 dni neprenosljivega dopust...
Vlada je sprejela predlog dopolnitve Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki uvaja 60 dni neprenosljive...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2
Varčujmo za naše malčke
»Po toči zvoniti je prepozno,« pravi znan slovenski pregovor. Več kot pribito ta drži v primeru varčevanja za naš največ...
2



Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
100 mladim podarimo 3 obroke kredita
NLB bo 100 mladim povrnila 3 mesečne obroke kredita v skupni vrednosti do 1.000 EUR. Preverite, kako lahko sodelujete v ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?