|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

IGRA je najpomembnejše DELO otroka!

Uredništvo Ringaraja.net, 10.11.2023
Z igro otrok spoznava svet. V igri se otrok pripravlja na življenje. In to je najpomembnejše delo otroka.
Ključne besede:

image
/11


Vse več je strokovnjakov, ki menijo, da je ustvarjalnost najpomembnejši vir 21. stoletja, a da so jo v današnji družbi prehitele sodobne tehnologije. Informacije prihajajo hitro, preveč jih je in pogosto jih ne znamo pravilno uporabiti. Otroci pa se dušijo z nepomembnimi vsebinami, ne le skozi vzgojo.

Pot do ustvarjalnega bitja se začne v igri, osnovna igra pa se rodi v gibanju, hoji, teku, skokih. Z igro otrok spoznava svet. V igri se otrok pripravlja na življenje. In to je najpomembnejše delo otroka.

"Včasih je bilo to normalno, otrok od jutra do večera teče čez pesek, skače čez potok, čez vejo, oceni dolžino skoka, kako mora to narediti. Pri tem ohranja ravnotežje, celi možgani nenehno delajo, misliti mora – no, tam je prava igra, tako se možgani razvijajo,« pojasnjuje Ranko Rajović, avtor programa »NTC Learning System«.

 

PREBERITE TUDI: 6 preprostih načinov, zaradi katerih se bo vsak vaš otrok počutil posebnega

 

Igrajte se čim več v naravi, pa tudi v vrtcu in šoli. Športna vzgoja, glasba in umetnost so najpomembnejši predmeti do 12. leta. Glavna naloga je ustvariti spodbudno in bogato okolje ter različne možnosti za igro.

»Igrati se sami – z odraslimi, igrati se z vrstniki, igrati se z različnimi stvarmi, igračami, ki so popolne, pa tudi z nečim, kar je stvaritev tako igrač kot iger,« pravi Ljubica Beljanski Ristić, vodja »Školigrica«. "program..

Rastko Ćirić je odraščal med risalnimi mizami svojih staršev. Očetu je narisal uro, ko je bil star dve leti in pol. To je le ena od številnih risb z razstave v Otroškem kulturnem centru, s katerimi je rekonstruiral svoje življenje in odkril marsikaj o sebi.

»Našel sem nekaj risb bodočega Ala in Bauka, ki sem jih recimo ilustriral in risal veliko pozneje, tako da nekateri motivi neizogibno prihajajo iz otroštva,« je povedal likovni umetnik in pedagog Rastko Ćirić.

Moč risbe je velika, potrjuje Uroš Petrović in pravi, da mu ta kalček iz otroštva olajša spomin in mu pomaga ustvarjati zagonetne zgodbe in vprašanja ob povezovanju slike in besede. Tako se otroke uči razmišljati.

"Ko pogledam svoje življenje, ko pogledam nazaj, dejansko vidim, da je bilo zame najpomembnejše obdobje, ko sem razkrival skrivnosti, ko sem bil igriv, ko sem bil nemiren, ko sem bil radoveden," pravi Uroš Petrović, pisec in soavtor programa "NTC učni sistem".

 

PREBERITE TUDI: Super ideja za jesensko ustvarjanje

 

Sporočilo staršem je: Če želite ustvarjalni svet, pustite otrokom, da se igrajo, podpirajte njihove ideje, pustite jim, da se izražajo in fantazirajo. Ker se velike stvari začnejo pravočasno, v otroštvu.

 

Vir: RTS.rs /Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj so mame vedno jezne?
Jeza ... Čutiš, da napreduje od stopal gor. Nekdo je pustil čevlje sredi hodnika in med pobiranjem perila si se skoraj s...
6
13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
5
Top 5 notranjih aktivnosti za deževno vreme
Če bi otroci lahko izbirali, kje bodo preživeli deževen vikend, bi izbrali ...
4
Huda bolezen, ki lahko v 24 urah povzroči ...
Invazivna meningokokna okužba velja za eno najbolj težavnih okužb, ki je večina od nas zaradi njene redkosti ne pozna, p...
4



Intervju z Markom Macuro, dr.med.
photo
Marko Macura je zdravnik travmatolog, ki mu je življenjsko pot zaznamovala družinska tradicija. Košarka je zanj usodna t...
Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?