|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je uporaba masažnega stola v nosečnosti varna?

Helena Primic, 30.3.2021
Za večino nosečnic je uporaba masažnega stola varna. Toda v nekaterih primerih jo strokovnjaki vendarle odsvetujejo. V katerih, preverite v članku!

image
Med prvim trimesečjem, ko je verjetnost za splav največja, se je dobro izogibati masažnim stolom. (Foto: Freepik)
/11


Bolečine v križu so zelo pogost spremljevalec nosečnosti, še posebej v zadnjem trimesečju.

Si te bolečine in podobne nosečniške težave nosečnica lahko lajša z masažnim stolom? Je ta zares varen tudi v nosečnosti?

Nekateri namreč opozarjajo, da lahko vibracije masažnega stola sprožijo splav ali prezgodnji porod, prav tako pa naj bi bili za otroka škodljivi električni impulzi.

Ali to res drži?

 

Lahko vibracije poškodujejo plod?

V resnici ni veliko znanstvenih študij, ki bi preučevale vpliv vibracij na nosečnost. Tiste, ki so, so usmerjene predvsem na dolgoročni učinek izpostavljenosti vibracijam - recimo pri delu z vrtalnikom. Približno 20 let stara študija je tako zares potrdila, da lahko tovrstne vibracije povečajo možnosti za splav, poškodbe otroka ali mrtvorojenega otroka. 

Novejše študije pritrjujejo, da se mora nosečnica zares izogibati nizkofrekvenčnim vibracijam, ki vplivajo na celotno telo. Tem smo poleg masažnega stola izpostavljeni tudi na adrenalinskih vlakcih, pri uporabi vibratorja in med seksom ter med vožnjo z avtomobilom (kot vozniki in potniki).

Večina se bo verjetno strinjala, da nosečnica nima kaj iskati na vlakcu smrti, toda vožnja z avtomobilom (Tukaj preverite, kako se mora nosečnica pravilno pripeti!) in seks pa res ne moreta tako zelo škoditi, da bi se jima morala povsem odpovedati.

Paziti je treba predvsem na to, da vožnje z avtomobilom niso predolge, ter da ste med seksom pozorni na udobje in počutje. In tudi, če si privoščite sprostitev na masažnem stolu, s tovrstno sprostitvijo ne pretiravate in upoštevate navodila za varno uporabo nosečniškega stola v nosečnosti, ki jih najdete nekoliko niže v članku.

 

PREBERITE TUDI: Cepivo proti gripi poveča možnosti za splav!

 

Lahko vibracije povzročijo splav?

V resnici je kar nekaj prednosti, ki jih nosečnici prinaša masažni stol - pomaga ji pri sprostitvi, zmanjšanju stresa (Tukaj preverite, kako stres vpliva na plod!) in bolečin. Zato se nikar ne bojte, da boste zaradi masažnega stola prehitro rodile, nosečnice tolažijo strokovnjaki za porod.

To pa seveda velja le za zdrave nosečnice. V naslednjih primerih je namreč z uporabo masažnega stola vendarle treba biti previdnejši:

1) med prvim trimesečjem, ko je verjetnost za splav največja,

2) če ste v preteklosti že imeli kakšen splav,

3) če ste v preteklosti že prezgodaj rodili,

4) če ste visoko rizično noseči in

5) če vam vibracije povzročajo krče. 

Masažni stoli so torej varni za večino nosečnic, toda če se najdete v kateri od zgoraj omenjenih alinej, je vendarle bolje, da se jih izogibate in se pred uporabo obvezno posvetujete s svojim ginekologom.

 

PREBERITE TUDI: Refleksoterapija in nosečnost - DA ali NE?

 

Katerih delov telesa nosečnica ne sme masirati?

Masažni stol pa seveda ni edina možnost masaže, ki si jo lahko privošči nosečnica. Obstaja vrsta masaž, tudi posebna nosečniška masaža, ki je posebej prilagojena nosečniškemu stanju.

Ne glede na to, katero masažo boste izbrali, pa ne pozabite, da v nosečnosti določenih delov telesa ne smemo masirati, saj lahko sprožimo prezgodnji porod. To so vse refleksne točke, ki so povezane z medenico, dobro pa se je izogibati tudi masaži dlani, zapestij in gležnjev, opozarjajo maserji, ki obvladajo nosečniško masažo.

Prav zato določeni proizvajalci masažnih stolov nosečnicam odsvetujejo uporabo, saj lahko pride do pritiskov na te refleksne točke. Če masažni stol vsebuje tudi grelne blazine, je takšna masaža za nosečnico še toliko bolj nevarna, saj se lahko njeno telo pregreje.

 

PREBERITE TUDI: Tudi med nosečnostjo in dojenjem se LAHKO razstrupljaš

 

Kdaj je torej uporaba masažnega stola v nosečnosti varna?

Če ste noseči, se vam torej ni treba izogibati masažnim stolom. Pomembno je le, da se držite teh navodil:

1) Ste že preko prvega trimesečja.

2) Niste rizično noseči in so tudi vse pretekle nosečnosti potekale brez težav.

3) Masažni stol ne pritiska na prepovedane refleksne točke.

4) Masažni stol nima grelnih blazin oziroma jih lahko izklopite.

5) Vibracije nastavite na minimum.

6) Se na masažnem stolu sproščate največ 20 minut.

Če pa vendarle niste prepričani, ali je uporaba masažnega stola primerna za vašo nosečnost, je vedno dobra ideja, da se pred uporabo posvetujete s svojim ginekologom. 

Pa ne pozabite: če se na masažnem stolu ne počutite dobro, še vedno obstaja vrsta drugih masaž in sprostitvenih tehnik, ki vam lahko pomagajo zmanjšati bolečine v križu in druge nosečniške tegobe.

Že to, da si stol podložite z blazino in se med delom (če je vaše delo sedeče) vsakih 20 minut vstanete in nekoliko razmigate, lahko zelo pomaga zmanjšati telesne bolečine.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
4
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
4



Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti
Nosečnost ni bolezen, kljub temu pa se je dobro nekaterim stvarem v nosečnosti izogibati. Preberite, kaj v nosečnosti la...
Koliko kave lahko spije nosečnica?
Preverite, kje je tista varna meja popite kave v nosečnosti, da ta razvada ne bo vplivala na večjo verjetnost za spontan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?