|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Predležeča posteljica lahko povzroči zaplete pri porodu

Uredništvo Ringaraja.net, 28.5.2023
Navadno je posteljica pritrjena na zgornji del maternice in tam ostane, dokler se dojenček ne rodi. Predležeča posteljica pa leži zelo nizko v maternici in prekriva celoten ali del materničnega vratu. Kaj to pomeni za potek nosečnosti?

image
Pri predležeči posteljici lahko med porodom pride do hude krvavitve, kar je lahko nevarno za nosečnico in otroka. (Freepik.com)
/11


Posteljica, v kateri je doma vaš dojenček, se med nosečnostjo pritrdi na maternično steno. Vaš otrok iz posteljice preko popkovnice dobi hrano in kisik.

Navadno je posteljica pritrjena na zgornji del maternice in tam ostane, dokler se dojenček ne rodi. Šele v zadnji fazi poroda se loči od stene in popadki jo potisnejo v porodni kanal. 


PREBERITE TUDI: VIDEO: Tako poteka porod po naravni poti


Predležeča posteljica

Ko pa govorimo o predležeči posteljici ali placenti previi, pa posteljica leži zelo nizko v maternici in prekriva celoten ali del materničnega vratu.

Med porodom, ko vaš otrok prehaja skozi maternični vrat v porodni kanal, se lahko pri predležeč posteljici, krvne žile, ki povezujejo posteljico z maternico, raztrgajo, ko se maternični vrat začne raztegovati in širiti za porod. To lahko povzroči hudo krvavitev med porodom in rojstvom, kar je lahko nevarno za nosečnico in otroka.

Pride lahko do naslednjih zapletov

  • pogoste krvavitve, pri katerih je lahko nujna tudi transfuzija krvi,
  • abrupcija posteljice,
  • predčasni porod,
  • povišano tveganje za vnetje sluznice maternice po porodu,
  • anemija plodu,
  • upočasnjena rast plodu v maternici,
  • prirojene deformacije plodu,
  • težave z dihanjem po porodu,
  • višje tveganje za naglo smrt dojenčka.


1 od 200 nosečnosti

Predležeča posteljica se pojavi v približno 1 od 200 nosečnosti. 


PREBERITE TUDI: Ženske, negujte svojo maternico!


Simptomi

 Najpogostejši simptom predležeče poseljice je neboleča krvavitev iz nožnice v drugi polovici nosečnosti. Takrat je treba nujno obvestiti zdravnika oziroma oditi v bolnišnico, če je krvavitev huda.

Včasih se krvavitev ne pojavi.


Kaj povzroča placento previo?

Razloga za predležečo posteljico ne poznamo. Obstajaja pa večje tveganje v primeru, da:

  • kadite,
  • ste stari 35 let ali več,
  • ste že bili noseči
  • ste noseči z dvojčki, trojčki ali več otroki
  • ste bili operirani na maternici, vključno s carskim rezom ali dilatacijo in abrazijo maternice. Več kot je bilo carskih rezov, večje je tveganje za predležečo posteljico. 


PREBERITE TUDI: VIDEO: Za mame, ki ste imele carski rez


Kako jo zdravimo?

Zdravljenje je odvisno od tega, v katerem obdobju nosečnosti ste, resnosti krvavitve, položaja posteljice in otroka ter vašega in otrokovega zdravja. Cilj zdravljenja je, da ste noseči čim dlje.

Zdravnik se za zdravljenje odloča na podlagi količine krvavitve - če je ta minimalna, bo verjetno predlagal počitek; če je močna, boste najverjetneje ostali v bolnišnici na opazovanju; pri nenadzorovani krvavitvi, pa se bo pod nujno izvedel carski rez.


VIR: izvorna-celica.si, medvedkiinigrače.si


PREBERITE TUDI: Zgodbe malih junakov: Mamica z dvema borcema


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
7
Naravni porod
Naravni ali fiziološki porod je porod, pri katerem se upošteva zakonitost delovanja ženskega telesa. Je porod brez sreds...
7
7 presenetljivih dejstev o nosečniškem tre...
Pogled na rast nosečniškega trebuha je nekaj posebnega in občutek res prekrasen, ko veš, da tam raste ljubezen tvojega ž...
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5



Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti
Nosečnost ni bolezen, kljub temu pa se je dobro nekaterim stvarem v nosečnosti izogibati. Preberite, kaj v nosečnosti la...
Sončenje v nosečnosti - da ali ne?
Ne glede na to, ali ste noseči ali ne, pretiravanje s sončenjem škoduje vaši koži. V nosečnosti pa obstajajo še dodatna ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?