|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Carski rez je zahtevna operacija

Helena Mlakar, 10.4.2016
Carski rez je zahtevna operacija, ki lahko predstavlja določeno tveganje. Porodničar se zanjo odloči, kadar je med porodom ogroženo zdravje matere ali otroka.

image
Carski rez je lahko tvegana operacija.
/111


»Vedno, ko je med porodom ogroženo zdravje matere in/ali otroka, se porodničar odloči za carski rez. Lahko pa indikacijo postavi že pred začetkom poroda,« nam je povedal dr. Robert Likar iz postojnske porodnišnice, ko smo ga vprašali, kdaj naredijo carski rez.

 

»Vzroke za operativno dokončanje poroda lahko delimo na absolutne in relativne, na tiste zaradi obolenja mame ali zaradi ogroženosti ploda oziroma obeh. 

 Med prve (absolutne) spadajo: nizko ležeča posteljica, prečna lega otroka, izpad popkovnice, predčasno odluščenje posteljice, predhodna večja operacija na maternici, aktivna oblika genitalnega herpesa, akutno ogrožen plod.

V drugo skupino, ki je ne moremo jasno omejiti (odločamo se sproti, od primera do primera), pa: nenapredovanje poroda, dolgotrajen porod, stanje po carskem rezu, medenična vstava, mnogoplodna nosečnost, preeklampsia, bolezni matere, ki so indikacija za operativno dokončanje poroda, neuspela indukcija poroda itd.«

 

CR (carski rez) se lahko opravi na dva načina

1. Splošna anestezija, ko pacientka prejme anestetike venozno, nekaj teh zdravil prejme tudi otrok, samega dogodka se mama ne spominja. Po posegu sledi včasih neprijetno prebujanje s slabostjo, pa tudi nekoliko več analgetikov potrebuje mamica po posegu.

2. Lahko pa se isti poseg naredi v spinalnem bloku ali poglobljeni epiduralni anesteziji, ko je pacientka budna, le da ne čuti spodnjega dela telesa (od popka navzdol). Otroka vidi in sliši takoj, ni zoprnega zbujanja kot pri splošni anesteziji, pa tudi pooperativno potrebuje nekaj manj analgetikov.

 

Vrste carskega reza

– klasični CR: vzdolžni rez, omogoča lažji dostop, danes se ga praktično ne uporablja več;

– rez v spodnjem segmentu: rez prečno tik nad zgornjim robom mehurja (danes največkrat uporabljen);

– urgentni CR: med porodom, ko se zaradi nujnega stanja odločamo čim prej poroditi otroka (sam način pristopa in rez se imenujeta po različnih pobudnikih, skupno vsem pa je: čim hitreje in enostavneje operativno poroditi otroka);

– ponovni CR: običajno, ne pa nujno po predhodnem carskem rezu (ponovno odvisno od vzroka).

 

Tveganja pri posegu

Kot vsaka operacija tudi carski rez predstavlja določeno tveganje, kot je možnost reakcije na anestetike; nevarnost večje krvavitve, nevarnost infekta maternice, tvorbe strdkov , sosednega tkiva ali kože, podkožja, poškodbe sosednjih organov (mehurja, črevesja, žil); lahko pride do poškodbe otroka, čeprav redko; pooperativno tvorba zarastlin, kasneje več nepravilno ležečih, vraščenih posteljic.

 

»Sama odločitev za operativni poseg nikoli ni enostavna. Porodničar mora odločitev skrbno pretehtati, včasih z razmislekom, analizo vseh dejavnikov, ki kakorkoli vplivajo na potek poroda, včasih pa brez odlašanja takoj in zelo hitro ukrepati, operirati. Vedno pa ostaja dilema, ali je odločitev bila pravilna in pravočasna. Glavni in edini namen vsakega porodničarja je – pomagati obema, materi in otroku,« je zaključil dr. Likar.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost in služba: Ob teh znakih zaključ...
Preverite, kateri so tisti znaki, ob katerih je nujno, da se s svojim delodajalcem in ginekologom dogovorite za predčasn...
5
Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
4
13 znakov, da pričakujete fantka
Ali je mogoče, da dejansko obstajajo očitni znaki, ki nam lahko povejo, da bomo ponosni starši malemu fantku? Berite dal...
3
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3



Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
Predviden datuma poroda je vedno samo okviren
Ginekolog vam bo rok poroda izračunal s pomočjo posebne formule, vendar je to le približna ocena in ne pomeni, da se bo ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?