|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako lahko otrok sodeluje pri vzgoji psa?

Karmen Grubelić, DVM, 4.1.2024
Vključevanje otrok v proces vzgoje psa pa ne koristi le psu, ampak tudi otroku, saj mu omogoča pridobivanje dragocenih veščin in vrednot.
Ključne besede:

image
Kako lahko otrok sodeluje pri vzgoji psa? (Foto: Freepik.com)
/11


Otroci imajo edinstveno sposobnost, da razvijejo poseben in trajen odnos s svojimi hišnimi ljubljenčki, še posebej s psi. Vključevanje otrok v proces vzgoje psa pa ne koristi le psu, ampak tudi otroku, saj mu omogoča pridobivanje dragocenih veščin in vrednot. Spodaj je navedeno pet načinov, kako lahko otrok aktivno sodeluje pri vzgoji psa in hkrati prispeva k oblikovanju in razumevanju odgovornosti ter sočutja.

 

Dnevna rutina oskrbe

Otrok lahko postane ključni člen v dnevni rutini oskrbe psa. Določitev odgovornosti za npr. čas hranjenja, zagotavljanja, da ima kuža ves čas na voljo svežo vodo in skrb za higieno psa, uči otroka o osnovnih potrebah in skrbeh, ki jih ima živo bitje. Skupno opravljanje teh nalog spodbuja otrokov občutek za odgovornost in red.

 

Igra in sprehodi

Igriva interakcija z psom ni le zabavna, temveč tudi ključna za njegov fizični in čustveni razvoj. Otrok lahko sodeluje pri igri, sprehodih in učenju psa. To krepi povezanost med njima ter spodbuja otroka k aktivnemu življenjskemu slogu.

 

Temeljno učenje

Otrok se lahko vključi v osnovno učenje psa. Preprosti ukazi, kot so »sedi«, »pridi« in »prostor«, so odličen način za učenje otroka o pomembnosti doslednosti, pozitivne ojačitve ter postavljanju meja. Seveda pa učenje pomeni tudi medsebojno spoštovanje meja in učenje telesne govorice psa. V brezplačnem priročniku si lahko preberete več o zgodnjih znakih telesne govorice psa za prekinitev interakcije med psom in otrokom: https://pasjauniverza.si/brezplacni-prirocnik/

 

Vzdrževanje čistega okolja

Otrok lahko sodeluje pri vzdrževanju čistega okolja za psa. Redno čiščenje pasje postelje, igrač in prostora, kjer pes preživlja čas, ne le prispeva k higieni, temveč tudi uči otroka o spoštovanju življenjskega prostora drugih živih bitij.

 

Razvijanje empatije in čustvene povezanosti

Otrok lahko razvija svojo empatijo in čustveno povezanost s psom skozi nežnost, ljubezen in skrb. Razumevanje psihičnih potreb psa ter zaznavanje njegovih čustev, razvijata otrokovo dovzetnost in skrb za dobrobit drugih.

 

Skupna pot krepi vez

Vključevanje otroka v vzgojo psa ni le izjemno koristno za hišnega ljubljenčka, ampak tudi za otroka samega.

Ta skupna pot krepi vez med njima, spodbuja razvoj pomembnih življenjskih veščin in oblikuje odgovorno ter sočutno osebnost otroka. Seveda je pomembno, da starši prevzamete glavno odgovornost in otroka počasi, a dosledno vpeljete v rutino psa.

Pes in otrok lahko postaneta najboljša prijatelja, vendar je ključno, da starši vzpostavijo pravila in varnostne smernice, ki zagotavljajo pozitiven in ljubeč odnos med otrokom in psom. Dobre izkušnje z obeh strani so ključnega pomena!

 

Brezplačen priročnik

Na straneh Pasje univerze >>TUKAJ<< si lahko prenesete brezplačni priročnik, kako starši prepoznajo zgodnje znake za prekinitev interakcije med otrokom in psom. To znanje je izjemnega pomena za preprečevanje slabih izkušenj ter celo ugriza otroka.

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
11
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
7
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
5
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
5



Premiera filma Robotove sanje
Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti.
Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?