|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ponedeljkov recept tedna: Kako narediti domači ghi?

Helena Primic, 16.9.2019
Ghi se lahko pohvali s številnimi zdravilnimi lastnostmi, pripravite pa ga lahko kar sami doma. Kako, preverite v članku!

image
Za vsak liter ghija potrebujete 90 dekagramov masla.
/11


Zdravilne lastnosti ghija so tako številne, da ga je vsekakor priporočljivo dodati v družinski jedilnik. Povečuje namreč prebavni ogenj ali tako imenovan agni, izboljšuje absorpcijo in asimilacijo hranilnih snovi, krepi možgane in živčni sistem ter izboljšuje spomin, podmazuje vezivno tkivo ...

Preverite, kako si ga lahko pripravite kar doma.

 

Postopek priprave

Za vsak liter ghija potrebujete 90 dekagramov masla, najbolje ekološkega oziroma organskega izvora. Ghi pripravite tako, da maslo položite v težek, srednje velik lonec, nato ga postavite na srednje močan ogenj za toliko časa, da se maslo stopi, obenem pa pazite, da se ne (za)žge.

Ko se maslo stopi, ogenj zmanjšujte in malo kuhajte tako dolgo, da zavre. S kuho nadaljujte še nekaj časa na tej temperaturi, pri čemer ne pokrivajte lonca, saj je pomembno, da voda izpari in ostane le gostejša snov. Maslo se bo spenilo in brbotalo, nato se bo umirilo. Občasno ga zmešajte z lopatico iz nerjavečega jekla, s katero maslo postrgajte z dna lonca. 

 

PREBERITE TUDI: 3 recepti za domača rastlinska mleka

 

V roku slabih 15 minut bo ghi začel dišati kot pokovka in bo postal lepe zlate barve. Oblikovali se bodo belkasti strdki, ki se bodo ločili od ghija. Ko ti belkasti strdki postanejo svetlo kožne barve in se vrenje umiri, je ghi skuhan. Takoj ga odstavite z ognja, kajti na tej stopnji se lahko zelo hitro zažge. 

Celoten čas kuhanja ne sme presegati 20 minut, točen čas priprave pa je odvisen od vrste lonca in vrste štedilnika (plin, elektrika ...).

Ghi pustite stati tako dolgo, da je še topel. Trdni delci se bodo nakopičili na dnu posode, čisti ghi pa spravite v kozarec, ki ga ne rabite shranjevati v hladilniku.

 

Posebno opozorilo: Ghija iz kozarca nikoli ne jemljite z mokro žlico in na sploh ne dovolite, da v kozarec z ghijem pride voda, saj bi se tako lahko ustvarili pogoji za rast bakterij, ki bi pokvarile ghi!


Vse ponedeljkove recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Domače brusnične žitne ploščice
Odlična rešitev za poletne družinske izlete, popoldanski hitri prigrizek ali malico za na plažo.
6
Regratov med
Zdravilna rastlina regrat je poznana vsakemu. Zdravilni so listi, korenina in tudi cvetovi. Iz cvetov lahko pripravite ...
4
DR RAJOVIĆ: Kaj storiti, ko otrok noče jesti?
Marsikdo se sprašuje, kaj storiti, ko otrok noče jesti - zdravnik Ranko Rajović pojasnjuje, kako rešiti težavo.
4
Zdrav zajtrk za šolarja – teden 2
V drugem tednu šole smo vam pripravili novih pet idej za zdrav zajtrk za šolarja. Preverite, jedi, ki jih lahko zjutraj ...
4



Recept tedna: Šparglji v rižoti iz kuskusa
Šparlji veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika, saj z njimi lahko pripravi...
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?