|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako otroka (na)učiti skrbeti za žival?

Helena Primic, 12.11.2020
Zelo je pomembno, da otroku zaupate tista opravila skrbi za domačo žival, ki jih je razvojno že sposoben prevzeti. Katere so to glede na otrokovo starost, preverite v članku!

image
Že štiriletnik lahko pomaga pri skrbi za domačo žival, vendar bodite pri vseh opravilih vedno prisotni. (Foto: Freepik)
/11


Tudi vaš otrok moleduje, da si želi kužka, mucko ali zajčka, vas pa je strah, da bo kosmati ljubljenček zanimiv le nekaj dni, potem boste pa morali prevzeti vso skrb za še enega družinskega člana?

Preverili smo, kako otroka (na)učiti skrbeti za domačo žival, kar bo koristno vplivalo tudi na razvoj otrokove samostojnosti, empatije in odgovornosti za druga bitja.

 

Žival ni igrača!

Najpomembnejša stvar, na katero ne smemo pozabiti predvsem starši, je, da žival ni živa igračka.

Čeprav je majhna mucka zares sladka za pojest in se zelo rada igra, je otroka treba ves čas opozarjati, ko prestopa njene meje. Če ga muca ne bo že sama opozorila s krempeljčki in zobki.

Otroku je treba večkrat povedati - in to tudi pokazati z zgledom! -, da si vsaka žival tako kot vsak prijatelj zasluži spoštljiv, nežen in ljubeč odnos.

Da je zato domačemu ljubljenčku treba prisluhniti, saj nam bo s svojimi živalskimi znaki pokazal, kaj mu je všeč in kaj ne, kaj si želi in kaj ne. Včasih tudi to, da ga pustimo povsem na miru, četudi bi ga radi pocrkljali. 

In to velja tudi za pikapolonico in ježka! 

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Ljubezen se ne črkuje ... Ljubezen se občuti.

 

Z otrokom se že vnaprej dogovorita, katera opravila bo prevzel

Ker domača žival ni igračka, temveč živo bitje in družinski član, za katerega je treba vsakodnevno skrbeti, je seveda logično, da otroka čim prej vključite tudi v skrb za žival. Pri čemer je treba upoštevati več reči:

1) Otrokova starost. Koliko boste otroka vključili v skrb za domačega ljubljenčka, je seveda najprej odvisno od tega, koliko je star otrok. Nekoliko niže v članku preverite seznam opravkov skrbi za ljubljenčka, ki jih lahko zaupate otroku glede na otrokovo starost. 

2) Velikost in vrsta ljubljenčka. Skrbeti za čivavo ali velikega hrta je seveda zelo velika razlika. Tudi skrb za kačo ni enako zahtevna in potencialno nevarna kot skrb za hrčka. Če torej razmišljate o nakupu hišne živali, najprej preverite, kateri so tisti opravki, ki jih bo otrok sčasoma dejansko lahko prevzel. In otroku pri izbiri ljubljenčka tudi razložite, kaj v resnici pomeni ljubeče skrbeti za točno to vrsto živali.  

3) Počasno prevzemanje odgovornosti. Ko boste domov pripeljali živalskega družinskega člana, nikar otroku takoj ne naložite vseh nalog, ki jih je že sposoben opravljati, temveč naj odgovornost za žival prevzema počasi in postopoma. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da se mu bo žival zaradi preveč obveznosti naenkrat zamerila in jo bo celo začel zavračati. 

4) Vnaprejšnji dogovor. Če je otrok že večji in ste se za žival odločili predvsem zaradi njegove velike želje, še pred prihodom domačega ljubljenčka z otrokom sklenita dogovor glede opravil, ki jih bo počasi prevzel otrok. Pri tem ga ne pozabite opozoriti tudi, da skrbeti za žival ne pomeni samo to, da mu daš hrano, ga pelješ na sprehod in mu očistiš stranišče, temveč da določene živali potrebujejo tudi našo pozornost, čas in ljubezen. Tudi, ko smo utrujeni in se nam ne da.

 

PREBERITE TUDI: Pes na otroke vpliva zelo pozitivno

 

Skupaj z otrokom preberita kakšno knjigo o živalih

Otroci si veliko več zapomnijo in se naučijo, če jim to sporočimo preko pravljice ali zgodbe. Zato se skupaj z otrokom odpravita v knjižnico ali knjigarno in poiščita knjigo, ki bo govorila o živali, ki bo postala vaš nov družinski član. 


Naš Astor

 

Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla nova otroška knjiga Naš Astor, v kateri si tudi Jakec strašno želi kužka, vendar mu ga njegova mama ne dovoli, saj živijo v bloku. "Nekatere občutljivejše sosede lahko pasji lajež vznemirja in moti," Jakcu pojasnjuje mama, kot to verjetno počne veliko staršev, ki živijo v bloku ali stanovanju, ki je premajhen za psa. 

Toda, ker lahko psi in v resnici vse živali povezujejo starejše z mladimi, v Jakčevo življenje pokuka upanje, da bo nekoč vendarle imel psa, ko stara prijatelja iz sosednje dotrajane vile ugotavljata, da je morda čas, da se preselita in da bi svojo hišo lahko zamenjala s stanovanjem Jakčeve družine. 

Kako se konča zgodba in kdo je Astor, pa preverite na tej povezavi.  

 

Katere naloge skrbi za žival so primerne za otroka glede na starost?

Če boste na primer štiriletniku zaupali, da mucku sčisti stranišče, se lahko hitro zgodi, da si bo med čiščenjem pomencal oči in lahko okužil s katero od bolezni, ki jih prenašajo mačke.

Zato je zelo pomembno, da otroku zaupate tista opravila skrbi za domačo žival, ki jih je razvojno že sposoben prevzeti.

Do pet let:

1) Staršem lahko pomaga napolniti lončke s hrano in vodo, toda glavna skrb mora še vedno biti v rokah staršev. Še posebej pri psičkih oziroma živalih, ki jim je treba omejevati vnos hrane.

2) Očisti lahko posodice za hrano in vodo. Pri čemer otroku seveda pokažite, kako se to pravilno počne in zakaj nikoli ne čistimo posod za živali z istimi pripomočki kot za ljudi.

3) Pomaga lahko pri pospravljanju igrač od domačega ljubljenčka in drugih opravilih, pri čemer naj bodo starši vedno prisotni.

4) Staršem lahko pomaga tudi pri česanju in negovanju ljubljenčka, vendar otroka nikoli ne pustite samega z živaljo.

 

POGLEJTE TUDI VIDEO: Dojenček se uči plazenja s pomočjo kužkov

 

Pet do deset let:

1) Otrok, ki je starejši od pet let, lahko že povsem sam daje hrano in vodo domači živali, razen pri psih je še vedno potreben starševski nadzor. Pes lahko namreč iz vznemirjenosti zaradi hrane otroka ugrizne ali podre na tla, če je večji. 

2) Pomaga lahko pri čiščenju ljubljenčkovega bivališča - tako da strese kužkovo odejo, pomete ležišče in na splošno poskrbi za čistočo prostora, kjer se zadržuje in prehranjuje domača žival.

3) Odvisno od otrokove zrelosti mu lahko zaupate tudi čiščenje ljubljenčkovega stranišča, pri čemer bodite pri prvih poskusih prisotni in ne pozabite otroka vsakič opozoriti, da si mora po tem opravku vsakič obvezno pravilno umiti roke z milom.  

4) Staršem lahko pomaga tudi pri kopanju in negi ljubljenčka, odvisno od velikosti, vrste in karakterja živali.

5) Pomaga lahko tudi pri sprehodih in gibanju ljubljenčka, seveda ob prisotnosti staršev.

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Kdo bo zares skrbel za mucko?

 

Starejši od deset let:

Pri tej starosti je otrok sposoben samostojno skrbeti za domačo žival oziroma povsem prevzeti vsaj določene opravke glede skrbi za žival. Razen, če imate zelo velika psa.

Po navadi se otroci najbolj otepajo čiščenju stranišča ali umazanih posod za hrano ter pobiranju pasjih kakcev, toda ravno s temi opravili se bodo naučili, da k ljubezni kdaj spadajo tudi manj prijetne obveznosti. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
3
Balet ni samo za punčke in baletne postave
Pomembno je predvsem to, da otroka balet zanima in sam izrazi željo, da bi rad hodil na balet, ne pa, da je to želja sta...
3
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
3
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
3



Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
Top 5 notranjih aktivnosti za deževno vreme
Če bi otroci lahko izbirali, kje bodo preživeli deževen vikend, bi izbrali ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?