|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako otroku predstaviti demenco?

Helena Primic, 19.3.2021
Ob zahtevni skrbi za dementnega starostnika se (pre)večkrat spregleda otroško videnje in doživljanje te bolezni. Preverite, kako jo na razumljiv in sočuten način približati otroku.

image
Čeprav je dementni osebi treba veliko in vse več reči znova in znova ponavljati, ji nikoli ne reci Pa saj sem ti že povedal. (Foto: Freepik)
/11


Še odrasli imamo težave v komunikaciji z dementnimi bolniki, kaj šele otroci, ki ne razumejo, zakaj se babica nenadoma tako čudno vede.

Zato smo zbrali nekaj idej, kako se lotiti pogovora z otrokom o demenci. 

 

Otroška knjiga o demenci

Tudi težje vsebine otroci najlažje sprejemajo skozi zgodbe in pravljice. Če je v vaši družini oseba, ki ima demenco, skupaj z otrokom obvezno preberita novo pravljico Babica Marica razmišlja drugače, ki je izšla pri založbi Artep in jo je napisala Petra Boh.

Babica Marica razmišlja drugače

 

"Izkušnje socialnih delavcev kažejo, da se ob zahtevni skrbi za starostnika z demenco večkrat spregleda otroško videnje in doživljanje te bolezni. Zato sem želela to pomembno in še kako aktualno temo na drugačen način približati tako otroku kot staršem - s pravljico, ki je lahko tudi čudovito izhodišče za pogovor o otrokovih občutkih, ki se porajajo s spreminjanjem družinskih odnosov, ko v družinsko življenje vstopi demenca," nam je zaupala avtorica, ki se je kot socialna delavka srečala s številnimi osebami z demenco in njihovimi svojci.

V slikanici, ki jo je ilustrirala Andreja Karba, tudi sedemletna Ana opazi, da babici Marici, s katero je poprej preživljala svoja poletja in jo je pred dvema letoma celo naučila plavati, nenadoma ni več od igre, večkrat išče svoja očala, četudi jih ima pred nosom, ji postavlja ista vprašanja, se pogosto razjezi in tudi razjoče. Zdravniki ugotovijo, da ima babica Marica demenco.

Ana, ki sicer pogreša staro babico, na koncu sklene, da četudi bo nekoč babica Marica morda vse pozabila, je ona ne bo nikoli pozabila in ji bo vedno pomagala točno tako kot sta včasih skupaj z babico pomagali živalim na babičinem vrtu. 

 

Pogovor o spominu, možganih in starostnih spremembah 

Če je otrok bolj znanstvene sorte in ima pogosto veliko vprašanj, se lahko odpravita v knjižnico ali na spletu poiščeta informacije o možganih. Kako delujejo, kako nastanejo spomini in kaj se z možgani dogaja s staranjem.

Za otroke in odrasle je zelo uporabna primera, ki o spominih govori kot o mehurčkih v možganih, ki pri dementnih bolnikih začnejo intenzivneje pokati. Dementen bolnik je torej še vedno ista oseba kot prej (še vedno tisti dedek, ki te ima rad in te je naučil loviti ribe), le določene spomine izgublja in je zato za okolico videti drugačna, predvsem pa vse bolj izgubljena, saj ima vse manj spominov in sposobnosti za samostojno življenje, za katere prav tako potrebujemo zmožnost spominjanja.

 

PREBERITE TUDI: Kako se z otrokom pogovarjati o smrti?

 

Oblikovanje plakata 10 pravil življenja z dementno osebo

Ker se dementne osebe v veliki večini primerov ne zavedajo svoje dementnosti oziroma jo zanikajo, se je v komunikaciji z njimi treba držati posebnih pravil, ki jih je dobro predstaviti tudi otrokom.

Morda tako, da skupaj izdelata plakat, ki naj seveda ne bo na vidnem mestu, da ga ne bi slučajno opazila dementna babica ali dedek.

1) Ne kregaj se. Z dementno osebo se nikoli ne prerekaj, raje se v tistem trenutku strinjaj z njo, četudi v resnici ne misliš tako.

2) Pozabi na logiko. V pogovoru raje usmeri pozornost na želeno vsebino kot da dementno osebo prepričuješ z logičnimi razlogi in dokazi.

3) Preusmeri pozornost. Če je dementna oseba v nerodni situaciji, se ji nikoli ne norčuj ali jo spravljaj v zadrego, temveč raje preusmeri pozornost na kaj drugega.

4) Spoštljivo jo podpri. Čeprav dementna oseba potrebuje vse več skrbi drugega, se do nje ne vedi kot do otroka in ji ne pridigaj, temveč jo raje spodbujaj in spoštljivo podpri. 

5) Obujaj spomine. Skupaj z dementno osebo obujaj spomine, nikoli pa ji ne reci, naj si nekaj zapomni ali se čudi, kako to, da se ne spomni. 

 

PREBERITE TUDI: To je 8 sestavin lepih spominov

 

6) Ponavljaj brez očitkov. Čeprav je dementni osebi treba veliko in vse več reči znova in znova ponavljati, ji nikoli ne reci Pa saj sem ti že povedal!.

7) Usmeri se na močne strani. Usmeri se na to, kar dementna oseba zmore, in ji ne govori, česa vse ne zmore.

8) Nikoli nič ne zahtevaj. Za vsako reč jo vedno prosi, nikoli ne zahtevaj, četudi je dementna oseba že zelo odvisna od tvoje pomoči.

9) Spodbujaj in vedno ostani spoštljiv. Dementno osebo ves čas bolezni spodbujaj, pa četudi le za majhno reč, in je nikoli ne zaničuj zaradi tega, ker izgublja tudi najosnovnejše sposobnosti.

10) Namesto prisile izberi podporo. Dementne osebe nikoli v nič ne prisiljuj, temveč jo podpri in okrepi tam, kjer je njena izguba sposobnosti ter opravilnosti največja.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
12
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
12
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
7
13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
5



Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?