|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako poskrbeti za svoje zdravje?

Uredništvo Ringaraja.net, 6.4.2021
Vsako leto 7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja. Prvič smo ga praznovali leta 1950, v spomin na ustanovitev Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

image
Svetovni dan zdravja obeležujemo 7. aprila (FOTO: Freepik.com)
/11


7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja. Letos ta poteka pod geslom: "Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet." Situacija v kateri smo se znašli in traja že eno leto, je pokazala na neenakosti v zdravstvu.

Ukrepi so še posebej prizadeli ranljive skupnosti. Ne le, da moramo v tem obdobju skrbeti za svoje fizično zdravje, nositi maske, se testirati in razkuževati roke, epidemija COVID-19 je prinesla obdobje dolgotrajnega stresa, ki je močno zaznamovalo duševno zdravje prebivalstva


PREBERITE TUDI: Epidemija in otroci: Kako zmanjšati negativen vpliv?


Zato je treba še več pozornosti nameniti svojemu duševnemu zdravju. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako si v tem težkem obdobju lahko pomagate sami.


1) Nasveti za mamice

Vzemite si čas zase in ujemite čas, ko otroci še oziroma že spijo

Če se nekateri starši lažje vstanejo že pred otroci in tako pridejo do tiste dragocene ure ali pol ure brez otrok, so drugim ljubši večeri, ko otroci končno zaspijo.

Pri iskanju pravega časa zase se ne ozirajte, kaj deluje za prijateljico ali sosedo, temveč prisluhnite sebi in svojemu telesu. Nekateri so pač jutranji tipi, drugi večerni. Prav vsi pa vsake toliko potihoma sanjarimo o času, ko bi se lahko kadarkoli čez dan enostavno usedli na ležalnik na vrtu in pozabili na čisto vse zadolžitve, skrbi in strahove.

Zakaj že ne bi po kosilu posode pustili na mizi in se skupaj z otroki odpravili na dvorišče? Vsake toliko si pa vendarle lahko privoščite nekoliko manj odgovorno življenje ter si vzamete točno to, kar si je vaša duša zaželela v točno tem trenutku. Kot to zelo dobro obvladajo otroci.

Več nasvetov, kako si vzeti čas zase najdete >>TUKAJ<<.

 

2) Nasveti za starše, da olajšajo ta čas otrokom

Ne glede na vreme vsak dan obisk narave 

Narava je največja zdravilka tudi, ko gre za kroničen stres, ki se mu ne moremo izogniti. Zato postavite družinsko pravilo (če ga še niste), da greste čisto vsak dan (ja, tudi ko dežuje in sneži, pa tudi, ko je mrzlo in se vam ne ljubi!) na družinski sprehod v naravo. Pa četudi le za 15 minut do bližnjega gozdička in nazaj. 

Sprehodi po gozdu imajo namreč izjemno blagodejen vpliv na zdravje. Raziskave kažejo, da redni sprehodi po gozdu zmanjšujejo stres in depresivna občutja, ublažijo težave z izbruhi jeze in pripomorejo k boljšemu spancu. Vsekakor učinki, ki pridejo zelo prav v tem koronaobdobju tako za otroke kot odrasle.

 

Več nasvetov, kako pomagati svojemu otroku najdete >>TUKAJ<<.

 

Mednarodno leto zdravstvenih delavcev

Leto 2021 je WHO razglasila za mednarodno leto zdravstvenih delavcev – zaradi njihove ključne vloge v tem zahtevnem času. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je bilo na koncu leta 2019 v zdravstvu v Sloveniji zaposlenih skupaj nekaj več kot 31.000 zdravnikov, zobozdravnikov, farmacevtov, medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov.

 

PREBERITE TUDI: VIDEO: Tako lahko otroku pokažete, kako pranje rok odganja viruse


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
22
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
9
Zakaj je pomembno učenje čuječnosti v vrtcu?
V današnjem življenju vse preveč hitimo, pozabimo pa se zaustaviti, prisluhniti sebi ter okolici. Otrokom zato želimo pr...
8
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
7



Ko se rodi otrok, se rodi mama
Danes ponosno predstavljam intimno otroško olje, ki je rezultat moje ljubezni do mojega otroka in moje zaščite do nje, k...
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?