|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Družinsko življenje stran od korone - 5 nasvetov

Helena Primic, 17.1.2021
V trenutnem zgodovinskem času, ko tudi odrasli ne vemo, kaj nas čaka v prihodnosti in nas te skrbi ves čas "glodajo nekje tam zadaj", je zelo pomembno, da se ne pozabimo igrati. Ne le otroci, temveč tudi odrasli.

image
Redni sprehodi po gozdu zmanjšujejo stres in depresivna občutja, ublažijo težave z izbruhi jeze in pripomorejo k boljšemu spancu. (Foto: Freepik)
/11


Ob skrbi za zdravje in telesni imunski sistem ne smemo pozabiti tudi na čustveni imunski sistem.

Predvsem starši imamo v trenutnih razmerah zelo težko in pomembno nalogo - kako poskrbeti, da bodo otroci to koronasituacijo, ki se je zažrla v vse družbene pore, preživeli čim manj poškodovani.

Zato je zelo pomembno, da poskrbimo, da se družinsko življenje ne vrti le okrog korone oziroma koronavirusa. Preverite pet nasvetov, kako si lahko pri tem pomagate.

 

1. Obvezen smeh

V bitki proti strahu je zelo učinkovit humor in smeh. Zato v družinsko vsakodnevno življenje zavestno prinesite čim več smešnih zgodb, smešnic, komedij in norčavega vedenja.

Če se otroci hihitajo brez razloga in se vedejo "kot, da se jim je zmešalo" (še posebej radi to počnejo v avtu ali ob večerih), jih nikar ne opominjajte, naj se vedejo manj otročje in bolj "normalno", temveč se jim raje pridružite. Dopustite smehu, da vas spravi v jok in vam tako pomaga sprostiti vse tiste napetosti, ki jih morda težje izrazite.

Namig: Morda lahko dan začnete ali zaključite z enim vicem, ki ga mora vsak dan poiskati in na glas povedati eden od družinskih članov, vsakič nekdo drug.  

 

PREBERITE TUDI:   Družinski izleti v naravo v karanteni 

 

2. Ne glede na vreme vsak dan obisk narave 

Narava je največja zdravilka tudi, ko gre za kroničen stres, ki se mu ne moremo izogniti. Zato postavite družinsko pravilo (če ga še niste), da greste čisto vsak dan (ja, tudi ko dežuje in sneži, pa tudi, ko je mrzlo in se vam ne ljubi!) na družinski sprehod v naravo. Pa četudi le za 15 minut do bližnjega gozdička in nazaj. 

Sprehodi po gozdu imajo namreč izjemno blagodejen vpliv na zdravje. Raziskave kažejo, da redni sprehodi po gozdu zmanjšujejo stres in depresivna občutja, ublažijo težave z izbruhi jeze in pripomorejo k boljšemu spancu. Vsekakor učinki, ki pridejo zelo prav v tem koronaobdobju tako za otroke kot odrasle.

 

 

Študija: Urbane zelene površine ne morejo nadomestiti gozda

Študija, ki je bila objavljena v reviji Scientific Reports je pokazala, da imajo ljudje, ki živijo relativno blizu gozda (manj kot kilometer stran), bolj umirjeno amigdalo - del možganov, ki poleg številnih drugih nalog regulira dojemanje stresnih dejavnikov.

Študija je tudi pokazala, da v resnici ne gre le za drevesa, saj so bili prebivalci, ki imajo dostop do mestnih parkov, ne pa do gozdov, pod precej večjim stresom oziroma so bile funkcije njihove amgidale bolj motene.

Urbane zelene površine torej ne morejo zares nadomestiti preživljanja časa v gozdu, zato poiščite najbližji gozdiček in ga z družino čim večkrat obiščite. Najbolje vsak dan, če ni predaleč.

 

 

3. Nujna sestavina vsakega dne - družinska igra

V trenutnem zgodovinskem času, ko tudi odrasli ne vemo, kaj nas čaka v prihodnosti in nas te skrbi ves čas "glodajo nekje tam zadaj", je zelo pomembno, da se ne pozabimo igrati. Ne le otroci, temveč tudi odrasli.

Zato svojim otrokom čisto vsak dan podarite vsaj pol ure za katero od družinskih iger. Lahko je to družabna namizna igra, igra z žogo, skupno branje pravljic in otroških knjig ali lovljenje na sprehodu. 

Ko se igramo, se namreč čas ustavi, s tem pa vsaj za nekaj časa izginejo tudi vse skrbi. Opazujte otroka med igro in boste videli šolski primer čuječnosti - otrok je popolnoma prisoten v trenutku in povsem predan dejavnosti, ki jo počne. In prav to je tisto, kar odrasli pogosto več ne znamo, saj smo preveč v preteklosti ali prihodnosti, težko pa zares prisotni v tem trenutku tukaj in zdaj.

Namig: Na tej povezavi preverite vizualizacijo za "kontrolfrike" z naslovom Naj lističi odpadejo, ki je ena od 50 vizualizacij iz priročnika Mir - 50 vaj čuječnosti in sproščanja, da bo vsak dan spokojnejši.

 

PREBERITE TUDI:   Sevanje mobilnih telefonov in wi-fija je škodljivo! 

 

4. Čim bolj omejite čas pred televizorjem in drugimi IT-napravami

Če imate doma šolarja, je otrok zaradi šolanja na daljavo že v dopoldanskem času preveč ur za računalnikom. Če mu boste popoldan zaradi šole povsem odvzeli dostop do IT-naprav, bo to verjetno doživel kot veliko krivico in bo zaradi tega šolo lahko tudi zasovražil (ker je kriva, da več ne sme igrati računalniških igric in biti na spletu na telefonu). Zato popoln odvzem vendarle ni rešitev, saj bi v tem primeru morala biti prepovedana tudi e-šola.

Zato skupaj s partnerjem naredita načrt uporabe televizorja, računalnika in mobilnih telefonov. Ki naj velja za vse družinske člane, ne le otroke! Pogosto smo namreč starši tisti, ki smo veliko bolj kot otroci odvisni od teh napravic. Pa ni važno, če beremo članke o koroni ali preverjamo Facebook.

Namig: Med nasveti, kako zmanjšati čas za telefonom, je tudi ta, da si (in otrokom) nastavite omejitev dnevno porabljenega časa na spletu, ki vas bo s piskom opozorila, ko boste prekoračili vnaprej določen čas. Za lažje računanje: Ali toliko časa, kot ga dajem brskanju po telefonu, namenim tudi otrokom? In partnerstvu? In sebi?

 

PREBERITE TUDI:   Kako spodbujati otrokovo domišljijo? 

 

5. Skupaj sanjarite in si opisujte idealno družinsko življenje 

Kadarkoli želimo v življenju in svetu kaj spremeniti, si moramo to spremembo najprej znati predstavljati. In to zelo natančno - z vsemi podrobnostmi in detajli. Zato si tudi kot družina dovolite sanjariti o vašem idealnem družinskem življenju.

Čeprav se nekateri starši bojijo, da bodo otroci zaradi sanjarjenja izgubili stik z realnostjo in postali neuspešni sanjači, je resnica ravno obratna - največji revolucionarji, geniji in umetniki (Tukaj preverite, kako vzgajati bodočega umetnika!) so bili vedno nerazumljeni ter pogosto od okolice tudi nesprejeti, saj so bili sposobni videti svet, ki ga še ni. 

Zato se skupaj z otroki pogovarjajte o tem, kaj bi bilo treba na svetu spremeniti, kako bi lahko vaše družinsko življenje oblikovali bolj prijetno, kako si vsak predstavlja svoje idealno življenje in kaj bi spremenili, če bi imeli čarobno palčko. 

Zanimivost: Ste vedeli, kako je nastala ideja za zadrgo - nepogrešljiv del v tekstilni industriji? Ko je Nasina ekipa imela "brainstorming" sestanek, na katerem so poskušali najti rešitev za nepredušno zaprte obleke za astronavte, je eden od udeležencev razmišljal, da bi bilo idealno, če bi v obleko prišel pajek in počasi zašil odprt del obleke. In tako je nastal prvi osnutek za zadrgo.  

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
11
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
11
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
9
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
6



FOTO: Najbolj srčkani "velikonočni zaj...
photo
V galeriji si oglejte najbolj srčkane otroške velikonočne zajčke, v članku pa preverite 35 skrivališč - takšne lažje in ...
Praznovanje velike noči
Zagotovo že veste, kako boste letos pobarvali jajca. Kako pa boste otroka prepričali, da letos ne bo pojedel vseh čokola...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?