|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ideja za vikend: Priprava piknika skupaj z otroki

Ema Rotar, 25.5.2022
Odkrijte, kako zabavno je lahko "piknikiranje" z otroki s pomočjo nasvetov, ki vam bodo pomagali, da bo zabavno in sproščeno za vse.

image
/11


Piknik na domači terasi ali nekje v naravi in pečenje na žaru z otroki je zabaven način, da kot družina preživite čas skupaj, otroke naučite kuhati in spodbudite njihovo ustvarjalnost. Poleg tega pomoč pri kuhanju otrokom omogoča, da preizkusijo nove recepte, razvijajo zdrav odnos do hrane in se naučijo novih stvari.

Odkrijte, kako zabavno je lahko "piknikiranje" z otroki s pomočjo nasvetov, ki vam bodo pomagali, da bo zabavno in sproščeno za vse.

 

Prepustite izbiro jedi otrokom

Otroci naj pripravijo jedilnik za jedi na pikniku. Dovolite jim, da bodo pri tem čim bolj ustvarjalni in sestavijo menu po svoji izbiri. Mnogi otroci so namreč izbirčni jedci in se bodo zabavali, ko bodo izbrali nekaj svojih najljubših jedi, ki jih bodo z vami pekli na žaru. Seveda, so lahko otroške želje tudi neizvedljive, zato skupaj prilagodite končni seznam jedi, ki jih boste pripravili.

 

Poznate otoka, ki ne mara pice? Če imate res izbirčne otroke, ki pa se pici nikoli ne odrečejo, pa naj bo pica na žaru. Otroci bodo z veseljem pomagali pripravi, obenem pa bodo pico tudi z užitkom zmazali, ko bo spečena. S skledo sveže pisane zelenjave zraven je lahko prav tako uravnotežen in zdrav obrok, primeren za velike in male jedce.

 

Meso na palčkah in v srajčkah

Otroci bodo radi sodelovali pri peki, če bo meso na palčkah. Če imate možnost peke nad ogljem, lahko meso nabodete na daljšo palčko in si vsak speče svoj kos z držanjem nad ogljem. Hrenovke so tukaj zmagovalna kombinacija, za sladico pa, seveda, penice. Kdaj pa kdaj lahko malce pogledate skozi prste glede tega, kaj je zdravo. To niso jedi, ki bi jih otrok jedel vsak dan, na pečene penice pa ostanejo res krasni spomini.


Odličen piknik prigrizek so tudi hrenovke v srajčkah. Listnato testo narežite na en centimeter debele trakove in ovijte okrog hrenovko kot spiralo. Specite v pečici in postrezite z najljubšo omako.

 

PREBERITE TUDI: Pica kruhki (RECEPT)

 

Ananas na žaru in sadni ražnjiči

Ste že kdaj poskusili ananas na žaru? Sladko in sočno! Če ga boste narezali v zanimive oblike s pomočjo modelčkov za piškote, nabodli na palčke in popekli na žaru, ga bodo zagotovo poskusili tudi otroci. Zraven lahko postrežete sladoled in karamelno ali čokoladno omako – temu se bo težko uprl tudi najbolj izbirčen sladkosned.

 

Pri pripravi ananasa vam lahko pomaga tudi otrok, prav tako ga lahko zadolžite za pripravo sadnih ražnjičev – na palčko naj nabode različno sadje (lubenica, grozdje, jabolko ...), ki mu ga vi predhodno narežete na kockice.

 

Razdelite delo otrokom glede na njihove zmožnosti

Dodelite delovne naloge za pripravo jedi na žaru glede na starost vašega otroka. Na primer, majhni otroci naj operejo zelenjavo, oluščijo koruzo in pomagajo pri pripravi mize. Malce večji otroci lahko oblikujejo in začinijo hamburgerje, na piščanca dajo omako za žar, na nabodala pa napičijo zelenjavo. Starejši otroci lahko že pomagajo pri rezanju zelenjave in ob vašem nadzoru lahko sodelujejo tudi pri peki na žaru.

 

PREBERITE TUDI: Domača opravila za otroke (od 2 do 12 let)


Piknik je odlična priložnost za učenje v praksi

Pokažite in razložite otrokom, kaj počnete in kako kaj deluje. To je odličen način za učenje otrok o delovanju stvari, peki na žaru in številnih postopkih kuhanja hrane. Poleg tega lahko zraven vključite tudi lekcijo o pripravi ognja in varnostnih ukrepih, vključno s tem, kako uporabljati gasilni aparat in kaj storiti, če se njihova oblačila vnamejo. Več ko bo vaš otrok vedel o ognju in peki na žaru, bolj se bo počutil vključenega in pomembnega.

 

Če bodo otroci del priprave na piknik, boste tudi vi lahko malce bolj razbremenjeni vseh nalog. Ker bodo določene jedi pripravili sami oziroma vsaj pri njih sodelovali, jih bodo tudi raje pojedli ali vsaj poskusili kakšne nove okuse. Zagotavljamo vam, da bo takšen piknik veliko bolj sproščen in zabaven tako za otroke, kot tudi za vas.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
10
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
9
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
7
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
6



Pravila in pogoji nagradne igre HiPP: Hval...
Pravila in pogoji nagradne igre HiPP: Hvala mama.
Začenja se 16. festival Bobri
16. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo otroke in mlade od 16. marca do 6. aprila razveseljeval s k...