|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako začeti z varčevanjem v vzajemnih skladih

www.vzajemci.com, 24.1.2010
Vsak, ki želi varčevati v vzajemnih skladih mora najprej podpisati pristopno izjavo neposredno pri družbi za upravljanje ali pri enem od njenih pogodbenih partnerjev. Pri tem so stroški vpisa sklada enaki.

image
/11


Stroški vpisa sklada so enaki, ne glede na to ali pristopite k skladu neposredno pri DZU ali preko njenih pogodbenih partnerjev.
 
Podpis pristopne izjave vlagatelja ne zavezuje, da bi bil vezan na vplačilo določenega zneska denarja v izbrani vzajemni sklad. Teoretično rečeno, lahko vlagatelj podpiše pristopno izjavo in nikoli ne nakaže nobenih sredstev.
 
Vsak lahko v vzajemnih skladih varčuje po svojih zmožnostih. Varčuje lahko z vplačilom enkratnega zneska ali z večkratnimi vplačili. Varčevalec se lahko tudi odloči, da varčuje z izbiro posameznega varčevalnega načrta. To pomeni, da bo moral mesečno, četrtletno, polletno ali letno vplačevati določene denarne zneske.
 
Minimalno vplačilo je največkrat omejeno na vrednost ene točke sklada povečano za vstopno provizijo (VEP + vstopna provizija). Določeni skladi pa imajo minimalno vplačilo omejeno na višji znesek kot znaša vrednost točke.
 
Ob podpisu pristopne izjave vlagatelj vedno prejme tudi plačilni nalog BN02 na katerem je navedena številka transakcijskega računa sklada ter sklicna številka. Preko plačilnega naloga lahko vlagatelj izvede vplačilo želenega zneska denarja v sklad.
 
Po vplačilu v sklad DZU od vplačanega zneska odšteje vstopno provizijo, preostanek pa pretvori v točke sklada. Po izvršenem vplačilu nato v nekaj dneh po pošti na domači naslov vlagatelja pošlje obvestilo o vplačilu. Obvestilo vsebuje podatke o datumu nakupa, vrednosti točke na tisti dan, višini vplačila, obračunanih vstopnih stroških in številu točk, ki ste jih kupili.
 
Za pristop k skladom potrebuje fizična oseba zgolj veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list), davčno številko in številko transakcijskega računa. Pri svetovalcu je potrebno izpolniti in podpisati pristopno izjavo, v kateri so zbrani vsi podatki vlagatelja, ki jih družba za upravljanje potrebuje za sprejem vplačil.
 
V kolikor želi mladoletna fizična oseba (mlajša od 15 let) pristopiti k skladu mora imeti zakonitega zastopnika (starša, skrbnika), ki do polnoletnosti razpolaga z vloženim zneskom. Pri pristopu mora zakoniti zastopnik predložiti veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list), davčno številko in številko transakcijskega računa mladoletne osebe. Če mladoletna oseba še nima transakcijskega računa, se lahko v pristopni izjavi navede transakcijski račun zakonitega zastopnika. Pristopno izjavo podpiše le zakoniti zastopnika ali skrbnik.
 
V kolikor je vlagatelj mladoletna oseba starejša od 15 let, pristopi vlagatelj skupaj z zakonitim zastopnikom, kar pomeni, da podpišeta pristopno izjavo tako vlagatelj kot zakoniti zastopnik ali skrbnik.
 
Če želite pooblastiti drugo polnoletno osebo za nakup in prodajo točk sklada morate že v pristopni izjavi izpolniti in podpisati pooblastilo ali pa to stori naknadno.
 
V kolikor se odločate o varčevanju v vzajemnih skladih je najboljše, da pred tem obiščete neodvisnega finančnega svetovalca, ki vam bo na podlagi vaših želja, nagnjenosti k tveganju, dolžine varčevanja in ciljev, ki jih z varčevanjem želite doseči predlagal primerni vzajemni sklad ali kombinacijo več vzajemnih skladov.
 
Kam po nasvet
 
Prispevke na temo družinskih financ pripravljamo skupaj s spletnim portalom www.vzajemci.com, na katerem lahko najdete še več finančnih nasvetov. Če imate konkretno vprašanje, ki zadeva družinske finance, pa nam pošljite svoje vprašanje na info@ringaraja.net ali ga objavite na forumu (Forum – Partnerstvo – Finančne dileme starševstva) z oznako 'Vprašanje za strokovnjaka' in finančni svetovalci iz Vzajemcev vam bodo nanj z veseljem odgovorili, mi pa bomo odgovor objavili v rubriki Družinske finance in na forumu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nazaj v šolo: 8 nasvetov, kako prihraniti ...
Žal nimamo vedno dovolj denarja, da bi sledili vedno daljšim seznamom šolskih potrebščin in najnovejšim trendom. Zato sm...
3
Sklad za otroka
Načrtovanje družine ali njeno povečanje ne pomeni zgolj načrtovanje rojstva otroka, ampak tudi skrbno načrtovanje finanč...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2



Po novem lažje do neizplačanih preživnin
1. septembra so začele veljati spremembe glede nadomestila preživnine, ki bo precej olajšala izterjavo neizplačanih prež...
Od 1. marca višji otroški dodatek – za kol...
1. marca se usklajuje višina socialnih transferjev, ki se zvišuje za toliko kot so se v preteklem letu zvišali stroški o...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?