|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako zunanji zvok vpliva na otroka v trebuhu?

Anja Oman, inštruktorica pilatesa, 15.6.2023
Če nosečnica posluša klasično glasbo, najbolje Bacha, bo njen dojenček umirjen, inteligenten, močnejši in bo hitreje razvil govor. Če bodoča mamica rada vrti heavy metal, bo otrok agresiven, rojen pred rokom in in bo celo počasnejši v razvoju. Drži?

image
Ali je res, da lahko metal glasba negativno vpliva na plod? (Freepik.com)
/11


To lahko preberemo na spletu in v raznih nosečniških revijah ter knjigah in marsikatera nosečka je veliko bolj previdna pri izbiri glasbe kot prej. Pa je v teh trditvah kaj resnice?


Sluhovod se razvije v 16. tednu nosečnosti

Dejstvo je, da se sluhovod razvije v 16. tednu nosečnosti in, da dojenček od takrat naprej vedno bolje spremlja dogajanje »od zunaj«. Plodovnica odlično prevaja zvok in otroček sliši svojo mamico in očija ter se različno odziva na različne zvoke. Pri 26. tednih nosečnosti se plodu pospeši srčni utrip, ko zasliši glasbo, pri 33. tednih pa zna že dihati po ritmu.

 

PREBERITE TUDI: To počnejo dojenčki v trebuhu


Dojenček se različno odzove na različne zvoke

Narejene so bile manjše raziskave (FirstStart, Univerza v Helsinikih, dr. Frances Rauscher, Univerze v ZDA…), ki so vse potrdile, da dojenček v trebuhu zazna zvok, se na različne zvoke različno odzove, ob rojstvu prepozna mamičin glas in se še 4 mesece po rojstvu spominja glasbe ali pravljice, ki jo je poslušal v trebuščku. Prav tako naj bi se tisti, ki so bili v trebuščku izpostavljeni močnemu hrupu, rodili prehitro in počasi pridobivali na teži, tisti, ki so poslušali predvsem Mozarta, pa naj bi bili inteligentnejši in posebej nadarjeni za matematiko. Vendar pa uradno še nobena od teh raziskav ni bila potrjena, saj na vsako nosečnost vpliva toliko različnih dejavnikov, da je nemogoče zaključiti, da je bila npr. prav klasična glasba tista, ki je tako ključno vplivala na npr. hiter razvoj govora pri dojenčku.

 

Kljub temu da ni uradne izjave o blagodejnih vplivih, se bodoči starši, ki seveda želijo za svojega otroka le najbolje, poslužujejo raznoraznih metod, ki naj bi njihovemu dojenčku pomagale pri razvoju v inteligentnega, boljšega posameznika. Obstajajo celo neke posebne slušalke, ki si jih nosečnica položi na trebušček, ker verjame, da s serijo skrbno dodelanih učnih ur (Babyplus), ključno pripomore k razvoju svojega otroka.


Najpomembnejše je počutje mamice ob nekem zvoku

Ne glede na to v kaj kot bodoči starši verjamemo, je nemogoče zanikati, da glasba, že od prazgodovine naprej, igra pomembno vlogo v naših življenjih. Ljudje se s pomočjo glasbe sproščamo, izražamo čustva, govorimo zgodbe, se po njej gibljemo in ob njej nekaj občutimo. Glasba ima velik vpliv na naše dojemanje zunanjega sveta. Posledično lahko sklepamo, da tudi mali prebivalčki naših trebuščkov ob glasbi nekaj občutijo, pa naj bo to nežna pesmica iz maminih ust ali neznani glasni zvoki na rock koncertu.

 

PREBERITE TUDI: Ob čem dojenčki v trebuhu najbolj uživajo?


Še večjo vlogo pa zagotovo igra počutje mamice ob nekem zvoku. Če se mamica počuti dobro in sproščeno na koncertu, bo tako občutil tudi njen dojenček, če jo Mozart živcira, bo vznemirjen tudi sam. Zato, drage bodoče mamice, poslušajte svoje telo in svoje želje, prisluhnite glasbi, ki vas sprošča in spravi v dobro voljo, sprostili se bodo hormoni sreče in z vašim dojenčkom bosta v teh trenutkih kot ena velika lepa srečna ljubezen, pa četudi na račun ”nadpovprečno naprednega” in ”super otroka”. Vedeti morate namreč nekaj; vaš otroček najbolj intenzivno posluša – vas.


 


 

 

Anja Oman je inštruktorica pilatesa in prva inštruktorica Plesnega Pilatesa. Obenem je tudi ustanoviteljica Mamine maze (www.maminamaza.si).

plesno mesto

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
7
Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...
5



VIDEO: Noro brcanje v trebuščku
video
Poglejte si nenavadno močno brcanje, ki ga je tale mamica doživljala v nosečnosti. Njen trebuh je dobesedno oživel, se p...
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?