|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kakšen nedrček za dojenje izbrati?

Ema Rotar, 13.6.2023
Pri nakupu nedrčka za dojenje, se vam hitro lahko zgodi, da boste ob bogati izbiri pozabili na funkcionalnost nedrčka in podlegli lepemu videzu. Da ne boste zgrešili pri nakupu, smo pripravili seznam lastnosti dobrega nedrčka za dojenje. Preverite!

image
Dober nedrček za dojenje: opora prsim in enostavna uporaba
/11


Že med nosečnostjo poskrbite za pravo oporo vse večjim prsim

Med nosečnostjo se prsi povečajo, ker se pripravljajo na proizvajanje mleka za dojenčka. Verjetno boste zato že kmalu ugotovili, da potrebujete večji nedrček, ki bo nudil boljšo oporo vse večjim dojkam. Zdravniki odsvetujejo nedrčke s kostjo, ker lahko ta preveč pritiska na občutljive prsi in povzroča bolečine, lahko pride celo do zamašitve mlečnih kanalov.

Po navadi so tudi nedrčki za dojenje izdelani tako, da nudijo oporo prsim brez trde kosti. Večjo težavo z dobro oporo imajo ženske z večjimi dojkami, zato je mogoče dobiti tudi nedrčke s kostjo, ki dejansko omogočajo več podpore velikim dojkam. Seveda, lahko izberete tudi takšen nedrček, vendar ginekologi in tudi prodajalci nedrčkov, primernih za dojenje, odsvetujejo, da z njim spite.

 

PREBERITE TUDI: Nosečniška oblačila: 9 uporabnih trikov 

  

5 lastnosti dobrega nedrčka za dojenje

1. Prava velikost

Košarica ne sme biti preveč ohlapna oziroma prevelika, saj tako nedrček ne bo nudil opore prsim. Tudi premajhen nedrček ni priporočljivo nositi, saj lahko s kakšnim rebrom ali šivom pritisne na mlečni vod, kar moti iztekanje mleka in posledično lahko pride do zastoja mleka in celo do mastitisa. Pazite tudi, da boste izbrali ustrezno velikost v obsegu prsnega koša. Če bo namreč modrček v obsegu prevelik, bodo vso težo nase prevzele naramnice. Trak okoli prsnega koša mora biti enako visoko spredaj in na hrbtu. Modrček naj zajame skoraj celotno dojko.

 

2. Material in udobnost

Dobro je, da je nedrček narejen iz raztegljivega materiala, saj bo zato bolj udoben, obenem pa se bo lahko prilagajal velikosti dojkam pred in po dojenju. Vendar tudi tu imejte v mislih, da mora kljub vsemu služiti svojemu namenu: opori prsim. Bodite pozorni na to, iz kakšnega blaga je izdelan. Najbolj priporočljivo je, da kupite nedrček iz materiala, ki je zračen in diha, torej iz bombaža ali mikrofibre. Pomembno je, da modrček pred nakupom poskusite, če pa ga kupujete prek spleta, se prepričajte, da ga lahko vrnete, če vam ne bo ustrezal.

 

3. Dobra opora

Ne kupujte nedrčka zato, ker je lep, ampak naj bo takšen, da bo prsim nudil kar se da dobro oporo. Predvsem pri ženskah, ki ste imele še pred nosečnostjo večje prsi, je pomembno, da modrček čim bolj podpira dojke. Dobro je, da ima širše naramnice, saj se vam v nasprotnem primeru lahko zgodi, da vas bosta naramnici pošteno »rezali« v ramena.

 

4. Enostavna uporaba

Marsikatera doječa mamica bo kot eno najpomembnejših lastnosti modrčka za dojenje izpostavila enostaven sistem za odpenjanje in zapenjanje. Pred nakupom preverite, kako deluje. Najbolj uporabni so sistemi, pri katerih lahko modrček enostavno odpnete in zapnete z eno roko. Pomembno je tudi, da je odprtina za dojenje dovolj velika, da lahko dojenček nemoteno sesa. Prav tako naj bo čim bolj enostaven za oblačenje – mamice svetujejo nedrčke, ki se zapirajo spredaj.

 

5. Šivi

Najbolj udobni so brezšivni nedrčki, saj tu ni nevarnosti, da bi vam šiv, ki poteka čez bradavico, povzročil bolečino ali celo rano na bradavicah, ki so zaradi dojenčkovega sesanja še bolj občutljive. Pri nakupovanju tega verjetno ne boste občutili, med samo nošnjo pa vam bo lahko šiv resnično povzročal težave.

 

PREBERITE TUDI: Primerni čevlji za nosečnico

 

Kdaj je pravi čas za nakup nedrčka za dojenje?

Zelo pomembno je, da izberete pravo velikost nedrčka, pri tem pa ne smete pozabiti, da se vam bodo prsi lahko še povečale, zato z nakupom ni dobro hiteti. Prvi meseci nosečnosti vsekakor niso čas, da bi se podali v nakup nedrčka za dojenje. Priporočljivo je, da ga kupite šele nekje dva do tri tedne pred predvidenim rokom poroda, saj bodo prsi takrat približno takšne velikosti kot v času dojenja. Vendar tudi to ni zagotovilo, da boste kupili pravo velikost, zato je mogoče dobro, da poiščete modrček, ki mu lahko sproti spreminjate velikost oziroma kupite novega, ko ugotovite, da vas stari tišči in ne nudi več prave opore prsim.

 

Kako izbrati pravo velikost?

Da boste prišli do prave velikosti modrčka, si prsi izmerite nekaj tednov pred porodom. Pravo velikost boste dobili z izmero prsnega in podprsnega obsega. Pri merjenju je najbolje uporabiti šiviljski meter, ki ga ne smete preveč zatiskati.

(1) Merjenje prsnega obsega: Meter oz. vrvico plosko položite čez hrbet, tam kjer se modrček zapenja. Povlecite ga pod pazduhami na sprednjo stran, tako da teče prek prsnih bradavic pa vse do vdolbine med dojkama.

(2) Merjenje podprsnega obsega: Podobno kot pri merjenju prsnega obsega položite meter čez hrbet tam, kjer se modrček zapenja in ga staknite spredaj, vendar tokrat tik pod dojkami.

Da dobite pravo velikost nedrčka zase, poiščite svoje izmerjene vrednosti v tabeli spodaj. Že v času nosečnosti redno preverjajte, če vam nedrček še vedno ustreza, saj se velikost prsi ves čas spreminja.

 

modrček za dojenje

VIR SLIKE: Ajatutaja.si

 

Strokovnjaki odsvetujejo nošnjo modrčka v času dojenja

Veliko strokovnjakov doječim mamicam svetujejo, da ne nosijo modrčka, ker to ni zdravo, vendar so tu mnenja precej deljena, ker je tudi veliko takšnih, ki pravijo, da nošenje nedrčka med dojenjem nikakor ne vpliva na zdravje. Prav tako ni nobenih dokazov, da nedrček za dojenje vpliva na nastajanje mleka. Sami se odločite, ali vam nedrček ustreza, ali vas moti in utesnjuje. Dejatvo je, da si vsaka ženska, tudi takrat ko je mamica in doji, želi biti privlačna in nedček za dojenje je vsekakor eden od načinov, da se bolje počutite, ko si oblečete zapeljivo obleko. Ponudba nedrčkov je res široka in zagotov boste našli pravega zase, ki bo poudaril vašo zapeljivost in bo hkrati udoben in prijeten za dojenje malega škratka.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Aromaterapija v nosečnosti
Žensko telo ima čudovito sposobnost, s pomočjo katere v devetih mesecih iz drobne pikice ustvari novorojenčka. V resnici...
3
Božična oblačila za vso družino: 5 idej
Kaj, če bi letos tudi vaša družina sledila priljubljeni ameriški tradiciji ujemajočih božičnih oblačil? Preverite pet pr...
2
ZMAI: Torbe za pogumne ženske
Neli štrukelj, oblikovalka in ustanoviteljica blagovne znamke ZMAI, izdeluje modne torbe iz zmajeve kože in z zmajevsko ...
2
Nasvet: Preprečite razpokano kožo na rokah
V jesenskem in zimskem času, ko se temperature spustijo tudi pod ničlo, je potrebno nekaj več časa posvetiti tudi koži n...
2



Aromaterapija v nosečnosti
Žensko telo ima čudovito sposobnost, s pomočjo katere v devetih mesecih iz drobne pikice ustvari novorojenčka. V resnici...
Nega stopal med nosečnostjo
Pedikura v širšem pomenu besede pomeni nego nog. To je torej vse, kar dobrega naredimo za svoja stopala. Z malo dobre vo...