|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kava in alkohol v času nosečnosti

Helena Mlakar, 9.3.2024
Ali lahko nosečnica pije kavo in koliko skodelic dnevno? Ali lahko spije kozarec rdečega vina ali piva ob kosilu? Ali vse to neugodno vpliva na njenega še nerojenega dojenčka? Preberite si mnenje strokovnjakov.

image
Koliko kave lahko spijete med nosečnostjo? (Foto: Freepik.com)
/11


Pitje alkohola med nosečnostjo

Pitje alkohola med nosečnostjo lahko resno ogrozi zdravje ploda, to je splošno znano dejstvo. Seveda enkrat tedensko deci vina ali kozarec piva pri kosilu nima škodljivih posledic. zavedati pa se morate, da redno pitje alkohola, več kozarcev dnevno, lahko povzroči resne težave, kot so spontani splav, nizko porodno težo in nasploh škoduje zdravju ploda. Prav tako lahko alkohol omeji količino hranilnih snovi, ki jih dobiva otrok, saj zmanjšuje apetit in vpliva na delovanje posteljice. Pretiravanje z alkoholom lahko pri plodu povzroči možgansko ali telesno okvaro.

Zaradi vsega naštetega mnogi strokovnjaki za nosečnost svetujejo, da je med nosečnostjo najbolje popolnoma črtati alkohol. Prav tako pa opozarjajo, naj doječe mamice počakajo s pitjem alkoholnih pijač. Alkohol lahko namreč preko mleka prenesete v dojenčka.

 

Kava v nosečnosti

Kava je napitek, ki se ji mnogo nosečnic odpove. Nekatere raziskave so pokazale povezavo med zelo velikim vnosom kofeina in spontanim splavom ali neplodnostjo.

Strokovnjaki svetujejo, da med nosečnostjo omejite pitje kave na manj kot 300mg na dan. Skodelica instant kave ga vsebuje približno 75 mg, mlete kave 85, brezkofeinske kave 3 mg, pravega čaja 40 mg, kokakole 24 mg.

Kofein in tanini, ki jih najdemo v kavi in čaju, pa imajo še eno slabo lastnost. Vplivajo lahko na resorpcijo mineralnih snovi iz hrane, zato ju ob obrokih ne uživajte.

Strokovnjaki svetujejo pitje sadnih in zeliščnih čajev, ti so osvežilni, nekateri imajo zdravilne učinke. Na primer kamilica naj bi spodbujala spanec, meta pomaga pri prebavnih težavah. Čaj iz malinovih listov je priporočljiv za uživanje v zadnjem mesecu nosečnosti, saj naj bi lajšal popadke.

Najbolj zdrava pijača je pitna voda, nesladkani čaji ali pa napitki iz surovega sadja in zelenjave.


 

Preberi še:

Biftek za nosečnice

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
11
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
7
Spremembe na dojkah v nosečnosti
Spremembe dojk so pogosto eden prvih znakov nosečnosti. Že v šestem do osmem tednu nosečnosti se lahko dojke opazno pove...
6
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
6



Težave z dihanjem v nosečnosti
Skoraj vse nosečnice mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu...
Nosečnost in služba: Ob teh znakih zaključ...
Preverite, kateri so tisti znaki, ob katerih je nujno, da se s svojim delodajalcem in ginekologom dogovorite za predčasn...