|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kemikalije iz plastike so našli tudi v urinu

Helena Primic, 18.4.2022
Ste vedeli, da plastika ni nevarna samo za naravo, ki jo noro hitro zastruplja, temveč škodljive kemikalije, ki so sestavni del plastične - pa tudi prehranske - embalaže, prehajajo tudi v človeška, torej tudi otroška telesa?

image
Plastično flaško za dojenčka ali vodo zamenjajte za veliko bolj varno stekleničko. (Freepik.com)
/11


Plastične flaške za dojenčke, plastične igrače, plastični bidoni za vodo, plastična embalaža za hrano ... v življenju povprečnega otroka je prisotne veliko več plastike, kot se zavedamo. 

Toda, ali ste vedeli, da plastika ni nevarna samo za naravo, ki jo noro hitro zastruplja, temveč škodljive kemikalije, ki so sestavni del plastične - pa tudi prehranske - embalaže, prehajajo tudi v človeška, torej tudi otroška telesa?

Rezultati aktualne raziskave, v kateri je sodelovala tudi Slovenija, so več kot zaskrbljujoči!

 

Slovenski vzorci vsebovali škodljive ftalate in fenole!

V raziskavi mreže Zero Waste Europe so v sodelovanju norveškega Inštituta za javno zdravje in Univerze v Barceloni analizirali 52 vzorcev urina posameznikov iz Slovenije, Španije, Belgije, Bolgarije, Latvije in Portugalske.

Testirali so prisotnost kemikalij, ki so pogosto uporabljene v plastični embalaži za enkratno uporabo. Med njimi so namreč tudi ftalati in fenoli, ki so povezani z rakavimi obolenji in srčno-žilnimi boleznimi ter vplivajo na reproduktivni in imunski sistem.

Izmed 28 analiziranih kemikalij so v vzorcih v povprečju našli kar 20,5 škodljivih kemikalij, od tega najmanj 18 in največ 23 v posameznem vzorcu. Če pogledamo samo slovenske rezultate, so slovenski vzorci vsebovali 14 od 17 testiranih ftalatov in vsaj 5 od 11 testiranih fenolov!

Zato razmišljanje, da če je nekaj na polici v trgovini, je zagotovo preverjeno in varno, več kot očitno in sedaj tudi znanstveno potrjeno ne drži!

 

PREBERITE TUDI: Za moško neplodnost krive tudi kemikalije doma!

 

Trenutna evropska zakonodaja ne ščiti zdravja Evropejcev in Evropejk!

Raziskovalci poudarjajo, da nas morajo rezultati skrbeti predvsem zaradi generalne izpostavljenosti celotne populacije, saj varnih mejnih vrednosti ni.  

Kot smo lahko prebrali v sporočilu za javnost Ekologov brez meja, je dejstvo, da je trenutna evropska zakonodaja na področju materialov za stik z živili zastarela in nezadostna do te mere, da ne ščiti več zdravja Evropejcev in Evropejk, kar priznava tudi Evropska komisija, ki je v začetku leta predlagala revizijo.

"Dokler ta zakonodaja ne bo zaostrena, pa se potrošniki lahko pred nevarnimi kemikalijami zaščitijo z izborom naravne kozmetike in čistil, uživanjem sveže in čim manj embalirane hrane ter izogibanjem izdelkov iz PVC (označeni s številko 3, ?) in polikarbonata (PC)," svetujejo Ekologi brez meja, ki so objavili tudi popis blagovnih znamk, ki so največji onesnaževalci s plastiko, med katerimi so že tretje leto zapored podjetja Coca Cola, PepsiCo in Nestlé.

"Glavna deseterica se v 2020 ni bistveno spremenila glede na prejšnja leta, kar kaže na to, da iste korporacije še naprej močno onesnažujejo s plastičnimi izdelki za enkratno uporabo," še lahko preberemo ter se končno nehamo slepiti, da je velikim korporacijam zares mar za zdravje ljudi, živali in našega planeta Zemlje, temveč jih zanima le dobiček.

Več o seznamu največjih onesnaževalcev s plastiko lahko najdete tukaj!

 

PREBERITE TUDI: Kaj najbolj škodi otrokovemu imunskemu sistemu?

 

Kaj torej lahko storimo starši, da zaščitimo otroka?

Če želite zaščititi otroka pred škodljivimi kemikalijami iz plastike, ki več kot očitno prehajajo tudi v otrokovo telo, pa četudi otrok ne uživa plastike, si lahko pomagate z naslednjimi ukrepi:

1) Steklen bidon za vodo. Pozabite na vse pisane in moderne plastične bidone, v katerih voda stoji tudi nekaj ur, in raje izberite stekleničko.

2) Lesene igrače in igrače iz blaga. V večini otroških trgovin je večina igrač plastičnih, toda to še ne pomeni, da ne obstajajo tudi drugačne - lesene, iz blaga in drugih naravnih materialov. Zato ne pozabite opozoriti Božička, da se letos izogne plastičnim igračam!

3) Pohištvo iz čim bolj naravnih materialov. Morda boste morali iskati malo več časa ali odšteti več denarja, toda poskrbite, da vsaj v otroški sobi ne bo plastike. Plastične škatle zamenjajte za pletene košare, pohištvo naj bo leseno (najbolje je, če je iz masivnega lesa), prav tako pa ne pozabite na vse tiste majhne plastične okraske in dodatke.

4) Pogovori o plastiki in družinski zgled. Otroku razložite, zakaj se izogibamo plastičnim izdelkom in mu bodite za zgled. (Tukaj preverite 10 nasvetov, kako vzgojiti eko-otroka!) V začetku je morda življenje brez plastike res nekoliko težje, toda ko boste našli vse zamenjave in rešitve, bo takšno življenje brez plastike in s čim manj odpadki postala vaša vsakodnevna stalnica in družinska navada.  

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
44
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
19
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
14
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
6



Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...
Cepljenje proti noricam
Norice ali vodene koze je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Bolezen je običajno mila in mine brez posledic. Če o...