|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kis za boljše razpoloženje

Dario Cortese , 2.9.2010
Kis je vedno naslednik vina in če je bilo vino dobro, je odličen tudi kis, vsaj kar zadeva sestavine, okus in aromo. V kisu je običajno kakih 5 odstotkov ocetne kisline, a tudi majhne količine drugih organskih kislin...
Ključne besede:

image
/11


Bogastvo krepčilnih in zdravilnih sestavin

Zamislimo si jutro, nekoliko kislo in tako ali drugače nespodbudno. Kaj naj zdaj z njim? Takole naredimo: v kozarec damo žličko medu, prilijemo malo domačega jabolčnega kisa, premešamo in kozarec dopolnimo z vodo. Še enkrat premešamo, nato spijemo. Še nič? Potem pojdimo na sprehod in postopek ponovimo pozneje; ne le zjutraj, ampak tudi čez dan. Lahko tudi brez sprehoda. Ta ni nujno potreben, je pa prijeten.

Kozarec z vodo razredčenega kisa, z medom ali brez, je namreč krepka pijača za dobro jutro. V tek spravi dogajanja v telesu, poživi delovanje jeter in spodbudi razstrupljevanje. V prebavnem traktu učinkuje razkuževalno in pripomore k bolj zdravem razmerju drobnoživk v debelem črevesu. To je spet eden od tistih "splošnih eliksirjev", ki spodbujajo presnovo, ugodno vplivajo na vse telo in pripomorejo k dobremu počutju. Skrivnost ni toliko v količini kot v rednem uživanju. Nenazadnje je s kisom težko pretiravati, saj je premočnega okusa. Pomembno je, da to osvežilno-krepčilno pijačo pijemo redno, vsako jutro ali dva- do trikrat na dan, ker tako zmerno, a vztrajno dobrodejno vplivamo na telesno presnovo in razstrupljevalne procese.

Kaj vsebuje kis
V kisu je običajno kakih 5 odstotkov ocetne kisline, a tudi majhne količine drugih organskih kislin, ki so z združeno močjo odgovorne za njegov čistilni učinek. Kis vsebuje še rudnine, nekaj malega vitaminov, encime, aminokisline, rastlinska barvila in druge bioaktivne snovi; zaradi slednjih na primer temno rdeč vinski kis učinkuje podobno, vendar spet drugače, kot rdeče vino. Drugače pa je sestavin kisa še kaka stotnija več, od katere zavzemajo pomemben delež aromatične sestavine.

Kako učinkuje kis
To je jasno: povzroča kislo nasmihanje. Ali morda le ne? Povzroča namreč dobro počutje in zaradi tega res ne gre, da bi se ob kislem okusu kisa tudi enako kislo nasmihali. Smejimo se pa že lahko, tudi kar tako, brez vzroka, ker to ni nič manj zdravilno od kisa.

Skratka, kis je specialist splošne internistične prakse z nemajhnim zunanjim učinkovanjem. Pomaga skrbeti za zdravo stanje v prebavilih, zlasti v debelem črevesu, ter spodbuja in pospešuje prebavo. Zelo dobrodejen je pri prebavi ter presnovi beljakovin in maščob. Čistilno učinkuje na ožilje in zavira poapnenje žil. Omogoča večji sprejem kalcija iz hrane. V ljudskem zdravilstvu jabolčni kis slovi kot sredstvo proti malodane vsem zdravstvenim tegobam. Zato je bolje, kot navajati posamične kar pozabiti nanje ter se veseliti kisa in zdravja.

Zunanje kis učinkuje razkuževalno, kožo pa naredi mehko in jih podeli zdrav videz. Z mešanico enakih delov kisa in vode si splaknemo roke po pranju posode ali drugih opravilih, ki porušijo naravno kislost kože ter jo naredijo raskavo in grobo. Kar zadeva kožo, je kis zelo učinkovit losjon po britju, ki pa tako kot pri vseh drugih načinih zunanje uporabe pusti svoj vonj. Postopoma izgine, blagodejni učinek pa ostane.

Kakšen naj bo kis
To je že umestno vprašanje. Gotovo da ne kakršenkoli, ampak čimbolj naraven. Da kis ni enak kisu, izvemo, ko se odpravimo ponj v trgovino. Na sliki na nalepki lepa rdeča jabolka, na popisu vsebine podatek, da je kis izdelan iz razredčene ocetne kisline in obarvan (da je ta narejena s suho destilacijo lesa, ponavadi ne piše).

Naravnejši kis spoznamo po podatku, da vsebuje toliko-in-toliko ocetne kisline (običajno 4 odstotke, spet drugič pa vse do 7 odstotkov) in da dejansko nosi ime jabolčni kis ali vinski kis. Razen podatkov na nalepkah o kakovosti kisa nekaj pove tudi cena; dražji ko je kis, praviloma boljši in naravnejši je. Povsem naraven kis je v prodaji redkejša dobrina in ga, razen nekaterih izjem, prej dobimo na tržnici ali na sadjarskih kmetijah kot v trgovini. Ni filtriran niti pasteriziran in vsebuje polno hranilno moč naravnega kisa.


Katero vrsto kisa izbrati
To ni tako težka naloga, saj sta v prodaji pretežno jabolčni in vinski kis. Prvi je glede učinka na zdravje slovitejši, vendar drugi za njim ne zaostaja bistveno. Kis za vlaganje ni primeren, ker je močnejši; vsebuje 9 odstotkov ocetne kisline in nič sestavin, ki so poleg ocetne kisline najbolj odgovorne za zdravilne in krepčilne učinke kisa. Kis za vlaganje je izdelan iz razredčenega alkohola, ki mu dodajo hranila za bakterije ocetnega kisanja.

Kako sami naredimo kis
To je zabavno vprašanje s še bolj zabavnim odgovorom: ne pretežko. Poleg tega edino sami lahko pripravimo takšne vrste kisa, ki jih ni mogoče kupiti nikjer, na primer bezgov ali šipkov. Pomembno pa je, da med pripravo kisa ne pozabimo na dobro vino. Kajti dober kis nastane le iz dobrega vina. Sadje za kis mora biti zdravo, zrelo, kakovostno.

Najenostavneje pripravimo jabolčni kis tako, da začnemo s sveže stisnjenim sokom. Nalijemo ga v večjo steklenico ali velik kozarec in zavežemo s krpo. Če imamo vrelno veho, jo namestimo na vrh steklenice, da sok nemoteno povre v jabolčno vino. Če je steklenica ali kozarec zavezana s krpo, ravno tako steče in se izteče alkoholno vrenje, obenem pa se proti koncu že začne kisanje. Ko sok alkoholno povre, ga odlijemo od usedline, nalijemo v velike kozarce in jih zavežemo s krpo. Vsaj mesec dni, raje dva, naj stojijo na toplem, ker imajo ocetnokislinske bakterije rade toploto med 25 oC in 30 oC. Nato kis odlijemo od usedline, ga nalijemo v steklenice, jih dobro zapremo in shranimo v shrambi ali v kleti. S staranjem kis še pridobiva kakovost in aromo.


Sadne kise iz vseh vrst gojenega in samoniklega jagodičja pripravimo tako, da kilogram plodov zmečkamo (šipkove le zarežemo), prelijemo z dvema litroma vode, dodamo pol kilograma sladkorja in damo v primerno veliko, po možnosti stekleno, posodo. Namestimo vrelno veho ali zavežemo s krpo. Ko je alkoholno vrenje po najpozneje mesecu dni končano, vino odlijemo od droži in postopamo enako kot pri pripravi jabolčnega kisa.

Kako uporabljamo kis
 Enostavno. Z vodo razredčen kis - v kozarec vode zamešamo žlico ali dve, po okusu tudi več kisa - je energetska pijača, s katero so se krepili rimski legionarji. Če mu dodamo med, kot je omenjeno na začetku, še povečamo njegov krepčilno-čistilni učinek. To pijačo pijemo zjutraj na tešče in med obroki, zelo primerna je tudi za potešitev žeje med povečano telesno dejavnostjo, na primer hojo v hribe.

Seveda pa s kisom, v sodelovanju s hladno stisnjenim oljem in začimbami, začinimo vse vrste solat in v sopari kuhane zelenjave. Včasih se prileže celo k sadni solati. V močnejši domač kis brez zadržkov vlagamo zelenjavo, ki ne vsebuje veliko vode, in to brez kuhanja. Na primer beluše, česen, poganjke divje zelenjave ... naložimo v kozarec, zalijemo s kisom, zapremo in shranimo na hladnem. Zelo privlačne okuse ustvarimo, če v kis namočimo zelišča ali začimbe. V steklenico damo šopek svežega/suhega zelišča ali mešanice zelišč, zalijemo s kisom, zapremo in počakamo vsaj tri tedne, da se razvije aroma.

 

Vir: Viva.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Lahko hujšam, če dojim?
Razumljivo je, da se želimo po porodu čim prej vrniti na telesno težo, ki smo jo imeli pred nosečnostjo. Zato se veliko ...
3
Vadba za nosečnice – 2. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - VADBA V NOSEČNOSTI IN NJEN VPLIV NA NOSEČNICO IN OTROKA
2
Vadba za nosečnice - 3. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - OSNOVNA PRIPOROČILA ZA VADBO V OBDOBJU NOSEČNOSTI
2
Vadba za nosečnice – 1. del
Ženska, ki nadaljuje z vadbo tudi v obdobju nosečnosti, ima več energije za vsakodnevne dejavnosti. In tudi če ste že ve...
2



Funkcionalna hrana
Potrošniki ne poznajo dovolj izraza funkcionalna hrana, večinoma pa podpirajo bogatenje hrane s funkcionalnimi sestavina...
Vpliv presnove na hujšanje
Odvečni kilogrami - je za to lahko kriva počasna prenova? Mogoče se je bolje vprašati, ali lahko pospešimo presnovo, da ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?