|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Ko si začneš risati črne porodne scenarije ...

Irena Jamšek Halas, 26.6.2023
Medtem ko otročiček raste v trebuščku, večini nosečnic vsake toliko časa na uho pride tudi kakšna "grozna" porodna zgodba, zaradi katere noseča mamica kmalu začne razmišljati, kaj vse bi pri porodu lahko šlo narobe.

image
Takrat, ko se znajdemo v vrtincu negativnega razmišljanja, poskušajmo svojo pozornost čim prej preusmeriti k pomiritvi. Za porod je namreč ključno, da je ženska (in njen um) pomirjen. (@pch.vector/Freepik.com)
/11


Seveda, tudi take situacije se lahko zgodijo. Toda pri tem ne smemo pozabiti, da se tisto, čemur posvečamo pozornost, vse bolj krepi.

In ker smo se ženske že tekom mladosti dovolj naposlušale negativnih zgodb o porodu, je v času nosečnosti zares nujno, da se odmaknemo od negativnih porodnih zgodb. In vseh tistih informacij glede poroda, ki samo še dodatno krepijo prepričanja, ki porod povezujejo z negativnimi asociacijami.

Tega namreč ženska, ki si želi miren in nežen porod, zares ne potrebuje.

 

PREBERITE TUDI: Strah pred porodom: Ne čakaj, da mine!


Pa vendar verjetno vsako nosečnico kdaj potegne v tak vrtinec risanja scenarija najslabše možne porodne variante. Kaj lahko nosečnica takrat stori oziroma kako naj se sooči s temi skrbmi in pomisleki?

Prvič, najprej je pomembno, da se zaveda, da je v resnici samo v vrtincu negativnega razmišljanja in da obstaja zelo majhna verjetnost, da bi se tak scenarij zares odvil.

In drugič, da je ta verjetnost še toliko manjša, če že predhodno razmisli o tem, kaj pa lahko stori, da bo porodni scenarij potekal čim bolj optimalno. Oziroma, kako bi ukrepala, da bi se v primeru dejanskega začetka takega scenarija lahko premaknila nazaj k temu, kar si želi.


Pri takem razmišljanju je zelo pomembno, kako usmerimo naš miselni tok. Kar hočem povedati je, da takrat, ko se znajdemo v takem vrtincu negativnega razmišljanja, poskušajmo svojo pozornost čim prej preusmeriti k pomiritvi. Za porod je namreč ključno, da je ženska (in njen um) pomirjen.

V praksi to pomeni, da se v takih trenutkih (pred in med porodom) ne sprašujemo, kaj narediti, da se na primer nek določen medicinski poseg v porod ne bo zgodil, pač pa, da se namesto tega raje vprašamo, kaj lahko naredim, da bo moj porod potekal čim bolj optimalno. Na primer, namesto vprašanja Kaj lahko naredim, da mi ne bodo poroda spodbujali z umetnimi popadki? je za mirnejši porod veliko bolje, če se ženska vpraša Kako lahko spodbujam svoje telo, da bodo ritem, dolžina in moč valov moje maternice (popadki) napredovali čimbolj optimalno?

Čeprav je na prvi pogled videti, da govorimo o eni in isti stvari, je razlika bistvena!

V prvem primeru je namreč ženska miselno usmerjena v zaplet, kar jo le še dodatno straši, hromi in pelje k še večji pozornosti na neugodne situacije. Hkrati ji takšna miselna usmerjenost jemlje zaupanje vase, jo vodi v vse večji obup in občutek nemoči ter jo lahko tudi povsem zaustavi, da bi iskala ter našla odgovore, ki bi jo lahko pomirili in ji dali vedeti, da rešitev vendarle obstaja.

Nasprotno pa je v drugem primeru nosečnica osredotočena na to, kar si želi, zato jo takšno spraševanje spodbuja k aktivnemu iskanju rešitev, ki jo bodo pomirile, ji vlile zaupanje in krepile njen občutek, da zmore.

 

PREBERITE TUDI: Tokofobija – patološki strah pred porodom


Draga nosečka, ko se boš torej naslednjič znašla v takem vrtincu "porodnega katastrofiranja", najprej nekajkrat počasi globoko vdihni in izdihni ter opazuj, kje si z mislimi. Nato se vprašaj, česa si želiš (recimo dobro porodne izkušnje), in se korak za korakom miselno premikaj proti temu.

Takšno miselno potovanje ti bo sprva morda predstavljalo velik izziv, saj je naš notranji um zelo zaščitniški in mu gre "katastrofiranje" po navadi zelo dobro od rok. Zato potrebuje kar nekaj vaje in nege, da se - še posebej takrat, ko se stvari ne odvijajo tako, kot bi hoteli - lažje premakne v drugo smer.


Pri takšni zavestni negi miselnega toka tvojega uma  ti lahko pomagajo različne tehnike. Meni osebno je zelo pomagal HypnoBirthing, ki mi je poleg podpore pri usmerjanju pozornosti k želenemu ponudil tudi konkretne odgovore na vprašanja glede poroda. Tudi na tisto prej omenjeno vprašanje, kako lahko med porodom svoje telo spodbujam, da bodo ritem, dolžina in moč valov moje maternice oziroma popadki napredovali čimbolj optimalno.


In kot sem zapisala na začetku - to, čemur posvečamo svojo pozornost, se krepi. Tudi glede poroda. To spoznanje pa je nekaj, kar gotovo pride prav tudi po tem, ko je porodna izkušnja že za tabo. Zato si to velja zapomniti, se ti ne zdi?

 



mirnaIrena Jamšek Halas je certificirana učiteljica HypnoBirthing priprav na porod, obporodna spremljevalka - dula  za nosečnice in mame v prvih tednih po porodu, certificirana učiteljica masaže dojenčka ter licencirana Bownova terapevtka. Sicer je mama treh otrok, ki v prostem času, po možnosti skupaj z družino, rada biva v dotiku z naravo in dobrimi knjigami, in se z urejanjem vrtička, tekom skozi gozd, plavanjem in dihanjem skozi jogo sprošča in povezuje s seboj. Več o njej in njenem delu najdete na njeni spletni strani Mir-na.si.


Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
12
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
5
Punčka ali fantek: trije testi za ugotavlj...
Vas zanima, kaj nosite pod srcem? Ali že veste in bi radi preverili, če deluje? Ugotovite spol otroka v trebuščku so pom...
4
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
4



7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Majhne skrivnosti za lažji porod
Spoznajte trike, ki lahko ženskam pred in med porodom zelo pomagajo!




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?