|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Koliko je vredno in cenjeno delo doma?

Uredništvo Ringaraja.net, 11.2.2016
Nedavno je Steven Nelms objavil blog, ki je požel zelo veliko pozornosti. Zakaj? Izračunal je, koliko je vredno delo, ki ga opravi njegova žena doma in rezultati so bili precej šokantni. Izračun je dokaz, da je delo mamic doma pogosto podcenjeno.

image
Tudi mamica doma služi denar!
/11


“Razmišljal sem, da si nikakor ne morem privoščiti varuške in hišne pomočnice. Moja žena je bila zato primorana pustiti svojo službo in se popolnoma posvetila skrbi za dom in otroka," je zapisal Steven Nelms svojem blogu in njegov zapis se je hitro razširil po spletu in naletel na ogromen odziv. Ogromno ljudi se je namreč v njem prepoznalo in predvsem prepoznalo, kako je neutrudno delo mamic in žena premalo cenjeno.

 

Koliko je vredno delo mamice doma?

"Hrani ga, mu menja plenice, ga tolaži ko joče, vsako noč ga uspava, ampak vse to je le tisto minimalno kar naredi, naredi pa še neskončno več! Ja, ona je mama in naravno je, da skrbi za svojega otroka, toda pomislite, koliko denarja zapravijo mame, ki tega, zaradi svoje službe, ne zmorejo in morajo za to najeti nekoga!,” je zapisal Nelms. Lotil se je računanja, koliko bi ga na letni ravni dejansko stalo, če bi žena ostala v službi in bi za vse delo, ki ga ona opravi, moral plačati druge. Izračun ga je presenetil, prav tako kot še marsikoga (izračun je napravil v dolarjih, mi pa smo ga zaradi lažje predstave okvirno pretvorili v evre):

  • Povprečna plača varuške – 622 EUR tedensko, kar pomeni 32.349 EUR na leto.
  • Čiščenje hiše - 44 do 88 EUR vsakič, na letni ravni je to 4.586 EUR.
  • Usluga ”osebnega nakupovalca” (ki bi kupoval hrano,oblačila in vse ostalo kar je potrebno) – 57 EUR vsakič, 4-krat na teden, znaša 11.926 EUR na leto.
  • Kuhar - 212 EUR na teden, torej 11.011 EUR na leto.
  • Finančni pomočnik (razpolaganje s proračunom, plačevanje položnic in podobno) – 13 EUR na uro, 5 ur na teden, 3.443 EUR na leto.
  • Organizacija sestankov (družinskih večerij in podobno) – 66 EUR na uro, 4 ure, 3 -krat na leto, skupaj – 795 EUR na leto.
  • Pranje perila – 22 EUR na teden, 1.148 EUR na leto.

Skupen znesek znaša kar 65.258 evrov! 


Zahvala ženi in hkrati tudi poklon vsem mamicam doma

“Moja žena včasih misli, da sem pokroviteljski, ko jo vprašam za dovoljenje, da si kupim kaj zase. Občutek ima, da je ta denar tako ali tako moj, saj sem ga jaz zaslužil, zato je ne rabim spraševati, če si lahko kaj kupim. Resnica pa je, da me je sram, da je imela zaradi mene slabo vest, ko si je kupila kaj zase. Sram me je, da je imela vedno občutek, kot da nima enake pravice do najinih skupnih dohodkov kot jaz. In resnica je, da najin skupni proračun niti približno ne more poplačati vse tisto, kar ona naredi za našo družino. Ona ljubi mene in najinega sina, ne da bi za to zahtevala kakšno plačilo ali posebno priznanje! Toda medtem se moramo zamisliti nad tem, da je njeno delo objektivno gledano vredno veliko več od tega, koliko zaslužim sam. In na ta čuden način sem ji želel izraziti globoko spoštovanje, kot ženi in mami najinega sina, moji veliki podpornici! Ona je vredna več kot vsi dragi kamni na svetu in si je v resnici ne morem privoščiti!,” z izjemno hvaležnostjo zaključuje Steven v svojem zapisu.


Visok znesek, ki ga je izračunal Steven dokazuje, da so mamice doma dejansko izjemno zaslužne, da družina normalno deluje, žal pa je velikokrat njihov trud premalo cenjen, ker ne prinašajo denarja v družinski proračun. Stevenov izračun je dokaz, da ga in to ne malo!


*Originalen zapis Stevena Nelmsa najdete tukaj.


VIR: Ženska.si

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
22
GZS v javnem pismu proti krčenju sredstev ...
Slovenski založniki in knjigotržci odločno in enotno nasprotujemo krčenju javnih sredstev za pisano slovensko besedo, so...
8
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
7
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
6



Kaj število imena pove o vas in vaši družini?
Vaše ime in ime vašega otroka vpliva na značaj, na doživljanje sveta okoli sebe in na prihodnost. Numerologija številom,...
Kako pomembna je stabilnost
Če bi se mi zid umaknil, bi padla in če tudi bi obstal naslednje 10krat, bi se nanj naslonila veliko bolj previdno in v ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?