|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Petkova ideja za vikend: Kako se lotiti uvajanja družinskih sprememb?

Helena Primic, 1.1.2021
Ko gre za družinske dogovore, je zelo pomembno, da se vsi družinski člani počutijo enakovredne. To seveda ne pomeni, da prav vsi soodločajo o vsem, toda da je pomembno mnenje prav vsakega družinskega člana. Tudi triletnika!

image
Mi smo družina in skupaj zmoremo vse. Zato dajmo skupaj preverit, kaj lahko s skupnimi močmi izboljšamo, da se bomo v letu 2021 prav vsi v družini še bolje počutili. (Foto: Freepik)
/11


Prvi dan v novem letu je idealen za uvajanje družinskih sprememb - vseh tistih reči, ki jih že nekaj časa želite uvesti v vaš družinski ritem, pa enostavno zmanjka časa, energije ali/in volje. 

Pa naj bo to bolj zdrava prehrana ali bolj enakomerno razporejena družinska opravila, več časa za otroke ali morda več časa za vaju s partnerjem, manj hektična večerna rutina ali zgolj to, da bi otroci končno začeli pospravljati oblačila za sabo.

Preverite, kako se na učinkovit in čim bolj sproščen način lotiti uvajanja družinskih sprememb.

 

Prebudite ekipnega duha

Če se boste uvajanja družinskih sprememb lotili na način "Ti to počneš narobe, zato moraš v letu 2021 to nujno spremeniti!", se bodo družinski člani počutili napadene in predvsem ne dovolj vredne, zato se bodo spremembam seveda upirali.

Uvajanja družinskih sprememb se zato raje lotite iz druge strani - tako da najprej prebudite ekipnega duha v stilu: "Mi smo družina in skupaj zmoremo vse. Zato dajmo skupaj preverit, kaj lahko s skupnimi močmi izboljšamo, da se bomo v letu 2021 prav vsi v družini še bolje počutili!"

Teh družinskih sprememb se torej lotite kot usklajena ekipa, pa čeprav bo za vsako spremembo moral vsak družinski član nekaj spremeniti tudi pri samem sebi.  

 

PREBERITE TUDI: Kazenski stol ubija integriteto, odnos in ljubezen

 

Vsi družinski člani smo enakovredni

Ko gre za družinske sestanke, pogovore in dogovore, je zelo pomembno, da se vsi družinski člani počutijo enakovredne. To seveda ne pomeni, da prav vsi soodločajo o vsem, toda to, da je na družinskih sestankih pomembno mnenje prav vsakega družinskega člana. Tudi triletnega otroka!

Čeprav vse pomembne družinske odločitve na koncu vendarle sprejmemo starši, je za otrokov občutek slišanosti, uzrtosti in vrednosti zelo pomembno, da smo mu pripravljeni prisluhniti ter se vživeti v njegovo kožo. Ga vsaj poskusiti razumeti, zakaj si želi več časa preživeti pred računalnikom in zakaj ne mara pospravljanja sobe.

Na enak način bodo otroci veliko raje sodelovali in sprejeli družinska pravila, če bomo tudi mi odrasli dali otrokom priložnost, da se poskušajo vživeti v naš položaj. Otroku lahko na primer rečete: "Predstavljaj si, da si ti starš in si želiš živeti v čistem stanovanju. Sam vsega enostavno ne zmoreš pospraviti in potrebuješ pomoč otrok. Kako bi ti dosegel, da bi otroci več pospravljali?"  

 

Lekcija iz empatije: Kar je nekomu super, gre drugemu na živce

Družinsko življenje je vsak dan polno izzivov, saj skupaj živimo včasih tudi zelo različni majhni in veliki ljudje. Nekdo bi rad skakal in plesal, drugi pogreša mir. Nekateri družinski člani so radi čim več doma, drugi bi najraje domov hodili samo spat. En družinski član obožuje risanke, drugemu gredo dobesedno na živce.

In kako sedaj vse to uskladiti?

Uvajanje družinskih sprememb je idealna priložnost, da se spomnimo, kako zelo smo lahko različni in da smo prav vsi ok točno takšni, kot smo. Zato se moramo prav vsi potruditi, da bo vsak družinski član dobil dovolj prostora in časa za svoje individualne potrebe. Enkrat naredi kompromis en družinski član, drugič drug. Včasih se pa naše želje in potrebe vendarle srečajo in nam je vsem lepo! 

 

PREBERITE TUDI:  Kako dolgo naj otrok spi skupaj s starši?

 

Pomagamo si z napisanimi pravili in dogovori

Pri uvajanju družinskih sprememb je zelo praktično, če skupne dogovore in družinska pravila, ki smo jih soglasno sprejeli vsi družinski člani, zapišemo in obesimo kam na vidno mesto. Tako nas bodo vsak dan spomnila na to, kar smo se dogovorili.

Pa vendar pazimo, da nam pravila ne bodo služila kot kulisa, za katero se skrijemo, ko bi morali biti osebni. Ko bi na primer morali odkrito povedati, da nas glasna glasba zelo moti in se raje zgovorimo na pravilo, da je glasna glasba v naši družini po 20. uri prepovedana.

Družinska pravila so torej zares dober pripomoček, vendar le, če v komunikaciji z ostalimi družinskimi člani zmoremo biti čim bolj odkriti, spoštljivi in empatični. Kar pa lahko najlažje (in hkrati najtežje) vadimo takrat, ko nekdo prestopi naše meje.  

 

V naši družini se tudi kregamo, toda na spoštljiv način

Drugačne potrebe, prestopanje meja, družinski konflikti, bolečina ... vse to so vsakodnevne in nujne sestavine "normalnega" in zdravega družinskega življenja. Tudi, ko nam uspe uvesti koristne družinske spremembe in nam kot družini gre dobro.

Zato na seznam družinskih sprememb nikar ne zapisujte novega pravila "V naši družini se ne kregamo." ali "V naši družini smo vedno prijazni.", saj to enostavno ni možno (če smo vsi zares pristni in avtentični) in niti koristno (če želimo otroke naučiti zdravega soočanja s frustracijami in konflikti). 

Če imate težave z družinsko komunikacijo, raje zapišite kaj takšnega: "V naši družini se trudimo biti vedno spoštljivi. Tudi, ko smo jezni in besni." ali "V naši družini si lahko povemo vse, kar nas teži, četudi bomo s tem morda drugega prizadeli. To lahko namreč vedno storimo na spoštljiv in nežaljiv način."

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
12
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
8
FOTO: Najbolj srčkani "velikonočni zaj...
V galeriji si oglejte najbolj srčkane otroške velikonočne zajčke, v članku pa preverite 35 skrivališč - takšne lažje in ...
7
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
6



5 pravil za popolne velikonočne praznike
Ste zadržani do ameriške navade lova na pirhe in velikonočnega zajčka, ki nima nobene povezave s krščansko velikonočno t...
FOTO: Najbolj srčkani "velikonočni zaj...
photo
V galeriji si oglejte najbolj srčkane otroške velikonočne zajčke, v članku pa preverite 35 skrivališč - takšne lažje in ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?